Kitap fuarında 184 TL internette 102 TL

Küçükken bazı harfleri söyleyememem nedeniyle ilk okul öğretmenim bolca kitap okumam gerektiğini söylemişti. Ben de bu yüzden küçük yaşta kitap okuma alışkanlığı kazandım. Hiçbir zaman kitap okumak için boş vakit kovalamadım, günlük rutinim haline getirdim.

O yüzden kitaplar benim için her zaman en değerli şeylerin başında gelmiştir. İyi bir okuyucu muyum bilmiyorum ama, hep iyi kitaplar okumaya çalıştım.

Geçtiğimiz hafta boyunca Kocaeli Kitap Fuarı’nın heyecanı ilimizde devam etti. İlk kez sonbahar mevsiminde gerçekleşen kitap fuarı 13’üncü kez kapılarını açtı. 2017 yılından beri Kocaeli’de gerçekleşen tüm kitap fuarlarının havasını soluma imkanı buldum. Tabi o zamanlar yıkılan İnterteks Fuar Alanı’nda gerçekleşiyordu kitap fuarı. 2 senedir ise Kocaeli Kongre Merkezi’nde düzenleniyor.

Geçtiğimiz hafta içi iş çıkışı annemi de alarak kitap fuarının yolunu tuttum. Hafta içi olmasına rağmen otopark alanı doluydu. Yaklaşık 30 dakika boyunca 1 arabalık yerin boşalmasını bekledim. Sonunda aracı park ettikten sonra annemle kitap fuarına giriş yaptık.

Yayınevlerini dolaşırken indirimlere rağmen fiyatların online satıştan daha yüksek olduğunu fark ettim. Telefonumla karşılaştırma dahi yaptım. Karşılaştırma sonrası çoğu kitabı hayal kırıklığı ile birlikte elimden bırakmak zorunda kaldım.

İletişim Yayınları standında Tuncay Bilecen tarafından derlenen Gri Yeşil: İzmit adlı kitaba rastladım. Bu kitabı uzun süredir merak ediyordum. Ancak bana sunulan indirimli fiyat fazla gelince kitabı almak istemedim. Kitabın indirimli fiyatı 184 TL’ydi.

Eve döndüğüm zaman internette aynı kitabın aynı yayınevinden 102 TL’ye satıldığını gördüm. Kitabı internetten 82 TL daha ucuza aldım. Fuar ile internet arasındaki fiyat farkını siz değerlendirin.

En keyif aldığım yer her zamanki gibi sahafların bulunduğu alan oldu. Ancak sahaflarda da eski tadı bulamadım. Sahaf sokaklarının arasında dolaşırken, sahaf stantlarının geçtiğimiz yıllara göre azaldığını gördüm.

Kitap fuarlarını cazibeli hale getiren unsurlardan biri de hiç şüphesiz sahaflardır. Sahafları kitap fuarının içine ne kadar yedirebilirsek kitap tutkunların fuarı daha çok ziyaret edeceğinden eminim.

Kitap fuarı bu sene resmi rakamlara göre 988 bin 444 ziyaretçi ağırlayarak yeni rekora imza attı. Kocaeli halkının kitap fuarına ilgisi beni her zaman memnun etmiştir. Şehirde kitaba aç bir toplum var, ancak bu kentin hala bir kitapçılar çarşısı yok. O yüzden kitap fuarları çok fazla ilgi görüyor. Gelecek senelerde daha fazla ziyaretçi rekorlarının kırılması anormal bir durum olmaz.

Ancak İnterteks Fuar Alanı’ndaki ruhu ve coşkuyu maalesef 2 senedir bulamıyorum. Kocaeli Kongre Merkezi’nde dev çadırlar kurulmasına rağmen kendimi daha sıkışık hissediyorum. İnterteks Fuar Alanı daha ferah geliyordu bana.

İnterteks’te önüm sıra insanlar akıp gidiyor, zamanın nasıl geçtiğini anlamıyor, kendimi kitapların büyülü dünyasına bırakıyordum. Kongre Merkezi’nden ise bir an önce alacaklarımı alıp ayrılmak istiyorum. Stand koridorlarında karşılaştığım insanlar da sanki benim gibi düşünüyor.

Kocaeli Kongre Merkezi’ne tramvay sayesinde ulaşım daha rahat. Ama alanda kitap kokusu yok. Kitap fuarı eskiden daha güzeldi. İnterteks alanında yapılan kitap fuarlarının ruhu ve coşkusu bir başkaydı.

Kitap fuarından çıkarken geçtiğimiz yıllarda daha çok kitapla eve döndüğümü düşündüm. O zamanlar aldığım kitapları taşıyamayacak duruma geliyordum. Şimdilerde eski heyecanım olmasa bile yine de önümüzdeki sene gerçekleşecek kitap fuarını heyecanla bekleyeceğim.

Yenilerinde ve daha iyilerinde buluşmak dileğiyle…

SON DAKİKA HABERLERİ

Cansu Kızılkaya Diğer Yazıları