KYÖD neyse KİHMED odur

31 mart seçimlerinin ardından İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet bir kez daha seçildi. En yakın rakibi AK Partili Muharrem Tutuş’a 21 bin oy fark atan Hürriyet bu kez meclis çoğunluğunu da aldı.

2019 yılında İzmit Belediye başkanlığı koltuğuna oturan Hürriyet o dönem meclis çoğunluğunu alamamıştı. Hürriyet kendi deyimiyle 5 yıl boyunca engellenmişti. Şimdi önündeki engel kalktı.

İzmit Belediyesi’nin seçimden sonraki ilk meclisi geçtiğimiz cumartesi günü yapıldı. Hürriyet 5 yıldır meclisten geçirmek istediği ancak geçiremediği maddeleri oy çokluğu ile tek tek geçirdi.

İzmit için önemli kararların alındığı mecliste TÜGVA’ya tahsis edilen öğrenci yurdunun protokolü ile Ensar Vakfı’na tahsis edilen Nebi Güdük Kültür Merkezi protokolleri iptal edildi.

Hürriyet bu protokollerin iptal edilmesi için geçtiğimiz dönem adım atmıştı. Ancak meclis çoğunluğu olmadığı için protokoller iptal edilememişti.

AK Parti döneminde İzmit Belediyesi tarafından Tepecik’te yapılan öğrenci yurdu 25 yıllığına TÜGVA’ya tahsis edilmişti. İzmitlilerin parasıyla yapılan bu yurttan vakıf para kazanıyordu.

Sözün özü baştan aşağıya her şeyini İzmit Belediyesi’nin yaptığı yurt 25 yıl boyunca bu vakıf tarafından işletilecekti. Kim olursa olsun, hangi vakıf olursa olsun 25 yıl çok uzun bir süre.

Devletin kaynağı, vatandaşların parası ile yapılan bir yurt 25 yıl gibi uzun bir süre için tahsis edilmemeli. Vakfın protokolünü iptal eden Hürriyet yurtta kalan öğrencilerin hiçbir şekilde mağdur edilmeyeceğini ücretsiz kalmaya devam edebileceklerinin garantisini verdi.

Aynı zamanda Nebi Güdük Kültür Merkezi ile Ensar Vakfı arasında yapılan 10 yıllık iş birliği protokolü de iptal edildi.

Ensar ve TÜGVA’da dün basın açıklaması yayınladı. Ensar Vakfı ‘Nebi Güdük’ü zaten kullanmıyorduk’ derken TÜGVA ise daha sert bir açıklama yayınladı.

TÜGVA’dan yapılan açıklamada, “Seçimlerin hemen ardından bu eylemi gerçekleştirerek şehrimizi germeyi tercih eden belediye başkanını vatandaşlarımızın vicdanına havale ediyor, hukuki yollardan hakkımızı aramaya devam edeceğimizi belirtiyoruz” denildi.

İzmit Belediyesi’nin meclisinde alınan bu karar sonrasında bazı isimler tarafından Hürriyet adeta ‘islam düşmanı’, ‘bozguncu’ ilan edildi.

Ben İzmit Belediyesi’nin aldığı bu kararda islam düşmanlığı göremiyorum. Ben burada İzmit’in sermayesinin, İzmitlilere geri verildiğini görüyorum.

Somut bir örnek vermek gerekirse Kocaeli İmam Hatip Liseleri Mezunları Derneği’nin kullandığı Mesut Barış Konağı… İzmit BAÇ mevkiinde bulunan konak, Nevzat Doğan döneminde (2018) restore edilerek derneğin kullanımına verildi.

İzmit Belediyesi 18 Kasım 2021 yılında Mesut Barış Konağı’nı 3 yıllığına ihaleye çıkardı. Ve ihaleyi KİHMED kazandı.

KİHMED halen bu konağı kullanıyor. Fatma Kaplan Hürriyet 5 yıl boyunca bir kez bile KİHMED’in adını ağzına almadı.

Çünkü KİHMED yerel bir dernek. Bu kentin okullarından mezun olmuş, Fikri Işık gibi isimleri mezun etmiş, kentin değeri olan bir dernek. Ve bu kentin öz kaynaklarını kullanıyor. Hürriyet islam düşmanı olsa, bu derneğin de protokolünü iptal etmek için kolları sıvamaz mıydı?

Asıl mesele STK, islam düşmanlığı değil… Buradaki konu İzmitlilerin hakkının tekrar İzmitliye verilmesidir. TÜGVA ve Ensar kendi kasalarını doldururken KİHMED ile İzmitlilerin parası sokağa atılmıyor.

CHP’li İzmit Belediyesi’nin TÜGVA ve Ensar’ın protokolünü iptal etmesi sonrası kamuoyunda bir tartışma ortaya atıldı. “Büyükşehir de KYÖD lokalini iptal ederse ne olur?” diye.

Bilindiği üzere uzun adı Kocaeli Yüksek Öğrenim Derneği olan KYÖD’ün dernek lokali Büyükşehir Belediyesi’ne ait.

KYÖD bu lokali 1993 yılından beri kullanıyor. AK Parti’nin yönettiği Büyükşehir Belediyesi şık bir hareketle bu lokali 10 yıllığına 6 bin TL’ye kiraladı.

Böyle bir tartışma başlatılması en başından yanlış. Çünkü KYÖD de aynı KİHMED gibi yerel bir dernek. Büyükşehir’in KYÖD’e yaklaşımı neyse İzmit Belediyesi’nin de KİHMED’e yaklaşımı aynıdır.

Konuya birde bu açıdan bakarsak, daha sağlıklı olacağını düşünüyorum… KYÖD neyse KİHMED odur.

SON DAKİKA HABERLERİ

Cansu Kızılkaya Diğer Yazıları