İlkokul karnelerine veda
Yıllarca saklanan, teşekkür, takdir belgeleri iğnelenmiş biçimde dosyalanan ilkokul karnelerini hatırlıyorum. Şimdilerde elektronik karne de var sanırım.
Yıllarca saklanan, teşekkür, takdir belgeleri iğnelenmiş biçimde dosyalanan ilkokul karnelerini hatırlıyorum. Şimdilerde elektronik karne de var sanırım.
Karne uygulaması üzerine biraz araştırma yaptım. Örneğin Hollanda’da ilkokul çocukları yılda bazen 3 karne alıyorlarmış. İngiltere'de karne yerine bir dosya teslim ediliyormuş öğrenci ve veliye. Yıl boyunca gösterdiği gelişim ve öğrenme yolculuğu hakkında sayfalarca değerlendirme. Ne güzel. Japonya, ilkokul öğrencilerine, hemen hepsi öğrenci, veli toplantısı sonrası hazırlanan 4 karne gönderiyor her eğitim yılında. En zorlu eğitim sistemlerinden biri olan Güney Kore’de yine 3 dönem ve Genel Not Ortalaması (GPA) ise Amerika’da uygulanan bir tür akademik karne.
Peki bizde ilkokulda neden karne yok artık?
Finlandiya eğitim modeli Dubai ve Hong Kong’dan sonra Türkiye’de uygulanıyor. Dünyada üçüncü örnek olan pilot uygulama Özel Efe Koleji’nde gerçekleştirildi. Kolejde, yüksek lisanslı öğretmenlerle çalışma, ödevsiz okul, proje bazlı eğitim, bireysel öğretim anlayışı, çift dilli eğitim yapılıyor. Finlandiya müfredatıyla, MEB müfredatının uyumlu olarak birleştirildiği proje, resmi akreditasyonlu, “Finlandiya eğitim modelinin” ilk uygulaması oldu.
Finlandiya Eğitim Modeli'nde zorunlu eğitim 9 yıl ve anaokulu zorunlu kapsamda. Anaokulu bildiğimiz okul öncesi müfredatla zorunlu.
Finlandiya’da temel eğitime başlama yaşı 7. 16 yaşına kadar, 9 yıl zorunlu eğitim var. Finlandiya’da temel eğitimde sınav yok ve öğrenciler sınıf içi sınıf dışı yaptıkları araştırmalara göre değerlendiriliyor. 8. sınıfın sonuna kadar not verme zorunluluğu yok. Finli öğrenciler eğitim hayatlarının ilk altı yılında hiçbir şekilde nota maruz kalmıyor. Öğrenciler aynı şekilde standardize edilmiş bir sınav sistemine de tabi değiller. Öğrenciler 16 yaşında geldiklerinde ülke genelinde bir sınava giriyorlar.
Bu sisteme geçişle ilgili bir süreç midir bilmiyorum ama ilkokulda karne uygulamasının faydalarını da anmak istedim:
Öğrenci ve veli için iyi bir geri bildirim: Öğrencinin güçlü olduğu ve geliştirmesi gereken alanlar hakkında net bir resim sunabiliyor karne, eğer tabii hakkıyla not veriliyorsa öğrenciye. (Bkz. Geçen senelerde 9 milyon öğrencinin karne alması)
Öğrencinin başarılarını takdir etmek kesin olarak motivasyonu artıran bir mekanizma. Öğrencinin ve velinin birlikte hedefler belirlemesine yardımcı olan bir şey. Okul ve veli arasında düzenli bir iletişim kurma mekanizmasıdır. Çocuğun da kendisini değerlendirmesini sağlar.
Kısacası, karneler hem öğrencinin hem de velinin, çocuğun eğitim hayatındaki performansı hakkında bilgi sahibi olmasını sağlar ve öğrencinin gelişimine katkı sağlar.
Anaokulu zorunluluğu ve 9 yıl zorunlu eğitim çok iyi fikir. Eşit şartlarda hayata başlamayı her çocuk hak ediyor. Bunlar için karneye veda etmek gerekiyorsa ille de, bu hedef için edilebilir elbette. Yerine daha iyi bir sistem geçeceği umuduyla elbette.