Fibromiyaljide beslenme
FM tanısı alan hastalarda daha sıklıkla depresyon anksiyete, başağrısı, spastik kolon, kronik yorgunluk sendromu, sistemik lopus ,(kronik otoimmum hastalık)ve romatoit artirit gibi eşlik eden hastalık tanısı aldığı saptanmıştır.
FM tanısı alan hastalarda daha sıklıkla depresyon anksiyete, baş ağrısı, spastik kolon, kronik yorgunluk
sendromu,sistemik lopus ,(kronik otoimmum hastalık)ve romatoit artirit gibi eşlik eden hastalık tanısı
aldığı saptanmıştır.
Oksidatif stres ve inflasyonun neden olduğu FM tedavisinde antioksidanlarla zengin beslenme ve
vejeteryan beslenmenin yarar sağlayacağı düşünülmektedir.
Yapılan araştırmalar çiğ sebze ,çiğ meyve, salata ,havuç suyu tahıl ve fındık içeren besinlerle yapılan
diyet uygulamaları FM'yi hafiflettiği tespit edilmiştir.
Beslenme programlanırken bu durum göz önünde bulundurulduğunda daha etkili bir iyileşme
sağlanmıştır.
Bu tip hastalarda serum alfa ve beta karoten, likopan ve lutein, C ve E vitaminlerinden zengin besinlere
diyette yer verildiğinde karışık beslenmeye oranla FM yönünden oldukça fazla rahatladıkları
tespit edilmiştir.
KAROTEN İÇEREN BESİNLER:
Sarı, turuncu yapraklı meyve ve
sebzeler,havuç,ıspanak,marul,domates,patates,brokoli,kavun,portakalve kabak
LIKOPEN:
Domates sosu ,salçası, püresi, karpuz, çilek, greyfurt, nar ve cennet hurması
LUTEİN:
Koyu yeşil yapraklı sebzeler, ıspanak, pazı, şalgam, bezelye, mısır, marul, brokoli, kabak ,havuç, brüksel
lahanası
C VİT:
Portakal ,mandalina, greyfurt, kivi, ananas, çilek ve bir çok taze meyve, limon, kırmızı yeşil biber
roka,domates,maydonoz,marul,taze kuşburnu,brokoli lahana ıspanak
E VİT:
Zeytin yağı fındık yağı gibi bitkisel yağlar
Fındık, badem, ceviz ,ay çekirdeği gibi yağlı tohumlar
Ispanak, maydonoz, tere, brokoli, kereviz, lahana, balkabağı
Kümes hayvanları
Hamsi ,somon, uskumru, sardalye ve ton balığı gibi balık türleri
FM beslenmesine sublamen takviyeleri tedavideki başarıyı artırmaktadır.
L.karnitin
S.adenosil
L.metionin