Bir çöküşün anatomisi

İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, muhteşem bir muhalefet milletvekilliği süreci geçirdi. Cesurdu, sınırsızdı, bazen ağzının ayarı belki siyasi nezakete uymasa da bu dil de taraftarlarının, muhaliflerin hoşuna gidiyordu.

Sabah 06:00’da çay dağıtıyordu, işçi eyleminde yumruk sallıyordu, köye gidip köylünün derdiyle hemhal oluyordu. Eee, sonuçta icra makamı değildi. Hayat muhalefet milletvekiliyken belki bir nebze daha kolaydı belediye başkanlığına kıyasla.

Hürriyet, milletvekilliğinde elde ettiği popülarite ile İzmit Belediye Başkan adayı gösterildi. Muhteşem bir hava yakalamıştı. İzmit tarihinin en sağlam SKM ekiplerinden biri oluşturulmuştu onun için. Kimler yoktu ki o ekipte?

Alpaslan Seymen, Hakan Tanta, Mehmet Ümit Küçükkaya, Nejat Çakır, Hüseyin Erol, Umur Bakkal, Dilşad Hasret Haczeyni, Fahri Örengül, Selman Yıldırım, Hasan Çelik, İsmet Çanık, Cengiz Çakar, Ömer Akın, Gülhan Kesemenli… Say say bitmiyor.

Yani Fatma başkanın arkasında CHP’nin tüm etkin isimleri yer almış, destek vermişti.

Dönemin il başkanı Cengiz Sarıbay arkasındaydı. Daha sonra il başkanı olacak, şimdinin Kocaeli Milletvekili Harun Yıldızlı yanındaydı.

Partinin tüm dinamikleri, yıllar sonra bu genç, güzel ve ümit vaat eden kadının İzmit’i CHP’ye kazandırması için yekvücut olmuştu.

Hürriyet, adeta bir kraliçe olmuştu. İnsanlar onun için cansiparane çalışmış, herkes sahaya inmişti.

Mevcut meclis üyesi adaylarını geçin, CHP’nin yedek belediye meclis üyeleri de var gücüyle Hürriyet’in seçimi kazanması için çalışıyordu.

Ve 31 Mart 2019’da CHP Hürriyet ile İzmit Belediyesini kazandı. Yıllar sonra partinin bir belediye başkanı vardı artık. O ekip, gece gündüz var gücüyle mücadele ederek Fatma hanıma İzmit Belediyesini altın tepside sunuyordu.

Ne olduysa, seçimden sonra oldu. Fatma hanım, kendisine en çok destek verenlere birer birer sırtını dönmeye başladı.

En başta ayıp ettiği isimlerden biri Alpaslan Seymen’di.

Hürriyet başkan oldu, geldi. Meclis üyelerine, “Size güvenmiyorum” dedi.

Bu kentin en renkli isimlerinden, her kesimle diyaloğu olan, İzmit Belediye Başkan Vekilliği görevi dahi yapan Hakan Tanta ile makamda tartıştı, onunla da arasını açtı.

Hürriyet, kendisine akıl verenleri, kötülük yapıyor gibi algılamaya başladı.

Zaman içinde birer birer yola çıktıklarına sırtını dönmeye başladı.

CHP’de Kocaeli’nin bir numarası, TBMM Başkan Vekili Haydar Akar’ı kaybetti. Türkiye Devlet Protokolünün o dönem en üst isimlerinden biri olan Akar’ı, İzmit Belediyesi programlarında bile konuşturmadı, söz vermedi. Bana kalırsa bu, nezaketsizliğin dik alasıydı.

CHP’nin yükselen figürlerinden, dönemin İl Başkanı Harun Yıldızlı ile arasını açtı.

Bülent Sarı geldi, il başkanı oldu. Ona makamında, “Destek istemiyoruz, bize köstek olmayın yeter” dedi.

Partisinin il yönetimini kaybetti, küstürdü.

Dönemin ilçe başkanı Hakan Çakar’a yapmadığı kalmadı. Terbiye sınırlarını aşan yaklaşımlarına Çakar, partide gürültü olmasın diye ses çıkarmadı. Çakar da siyasi hayati boyunca en çok golü, Fatma hanımın kendisine karşı tutumundan dolayı yedi.

Hürriyet, hemen hemen CHP’nin tüm mahalle başkanlarıyla bir şekilde arasını açtı. Haklı veya haksızdı, ama hep bir kavganın içindeydi. Bir şekilde insanlarla arası bozuluyordu.

CHP’nin önemli değerlerinden, mahallelerde sözü geçen isimlerden biri olan Süleyman Şen’i bile kendine küstürdü Hürriyet.

Birçok meclis üyesiyle arası açıldı.

İyi Parti’ye çok yanaştı. Ama İyi Parti’nin en düz topçularından, görev adamı, alavere dalavere meseleleriyle işi olmayan Nurettin Bulut’u dahi yanında tutamadı.

Ona büyük destek veren kent basınıyla bile arasını açtı.

Bakmayın siz Başkan Hürriyet’in basından yana mağduruz edebiyatı yaptığına.

Onun seçim sürecinde gördüğü desteği gören bir tane ilçe belediye başkan adayı göremezsiniz. Balık hafızalı olduğumuz için unutuyoruz. Ama Hürriyet, yanında olan basın mensuplarıyla dahi arasını açtı. Gecenin bir yarısı mesajlar attı, iş öğretti. Ama haddini bilmesi gereken yerde, kendini frenleyemedi. Bilemedi.

Kıra döke, vura vura ilerledi Başkan Hürriyet.

Örgütsel olarak son olarak düştüğü nokta, CHP İzmit İlçe Örgütünün seçimleri öncesinde delege arayarak oy istemek oldu.

Başkan Hürriyet’in desteklediği aday olan Cengiz Çakar, iddiaya göre belediye kanadından tüm iş vaatleri ve baskılara rağmen 80 küsür oy farkı ile Gökhan Ercan karşısında seçimi kaybetti.

Kocaeli’nin CHP’li tek belediye başkanı, kendi ilçe örgütünde dahi istenmeyen bir isim olmayı başardı.

Başkan Hürriyet’in göreve geliş süreci ile şimdi içinde bulunduğu duruma baktığımız zaman, siyasi olarak ciddi bir çöküş yaşadığını görüyoruz.

Şimdi ise Başkan Hürriyet’in Kocaeli Büyükşehir Belediyesinde CHP’nin adayı Başkan Hürriyet olacağı konuşuluyor.

Nasip tabi bu iş, bilemeyiz ancak bu kadar dargın, kırgın, küskün varken…

Fatma hanım için partinin hangi dinamikleri harekete geçecek, mesai harcayacak?

İşte orası kocaman bir muamma.

Müthiş bir rüzgarla göreve gelip, görev sürenin sonunda CHP İzmit İlçe Örgütünün kongresinde dahi etkin bir figür olamamak inanın çok hazin bir hikaye.

Ne kadar ilginçtir ki; AK Parti’ye İzmit’i kaybetme travmasını yaşatan Hürriyet, AK Partililerin yeniden aday olarak görmek istediği CHP’lilerin en üst listesinde yer alıyor.

Tez konusu olur.

İpucu

Ali yazar, Veli bozar

Küp suyunu çeker azar azar

Üzülmüşüm, neye yarar

Keskin sirke küpüne zarar

Barış Manço

SON DAKİKA HABERLERİ

Furkan Çalışkan Diğer Yazıları