CHP İzmit İlçe Başkanı nasıl belirlenmeli? İlçe başkanlarına sordum

CHP İzmit İlçe Başkanı Hakan Çakar yarın düzenleyeceği basın toplantısının ardından istifasını il örgütüne sunacak ve milletvekili aday adayı olacak. Şimdi asıl mesele CHP İzmit İlçe Örgütünün yeni başkanının kim olacağında...

CHP İzmit İlçe Başkanı Hakan Çakar yarın düzenleyeceği basın toplantısının ardından istifasını il örgütüne sunacak ve milletvekili aday adayı olacak.
Şimdi asıl mesele CHP İzmit İlçe Örgütünün yeni başkanının kim olacağında.
Çünkü istifa süreci başlamadan önce CHP Genel Merkezinin örgütlere gönderdiği genelgede net bir şekilde şu ifade var:
“İstifa edenlerin yerine Parti Örgütü, Örgüt Yönetimlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığının bilgisi olmadan herhangi bir seçim ya da atama yapılmaması, boşlukların doldurulmaması hususunda gereği bilgilerinize önemle rica eder, iyi çalışmalar dileriz.”
Yani Genel Merkez, bana sormadan hareket etmeyin diyor.
CHP’ de bana sormadan hareket etmeyine pek de alışık bir parti değil.
Konuyla ilgili daha önce yazdığım değerlendirme yazısında ben dışarıdan bir ismin İzmit İlçe Başkanı olarak görevlendirileceğini düşündüğümü ifade etmiştim.
Merak ettim, mevcut başkan Hakan Çakar ve CHP İzmit İlçe Örgütünün eski başkanları Mehmet Ümit Küçükkaya, Selman Yıldırım, Orhan Dönmez, Ömer Hazer ve Alpaslan Seymen’e konuyu sordum fikirlerini aldım.
Uzatmadan onları aktarayım.

2018 ÖRNEĞİNİ VERDİ

CHP İzmit İlçe Başkanı Hakan Çakar: Ben mevcut yönetimin devam etmesinden yanayım. Arkadaşlarımın kendi içerisinde seçim yapıp ilçe başkanını belirleyip kongreye kadar yürümesinden yanayım. Genel merkez yolladığı genelgeyle bana sormalısın diyor. Fazla aday çıkar diye yönetimlerde kaos olmasını da istemiyor olabilir genel merkez. Arkadaşlar toplanıp bir karar alıp, genel merkeze bilgilendirme de yapılabilir. İçeriden bir arkadaşın seçilip yönetimin devam etmesini isterim.
Mesela benzer bir süreci 2018’de Mehmet Ümit Küçükkaya’nın istifasında da yaşamıştık. Mehmet başkan istifa etti. Seçim yapmıştık kendi içimizde. Nazım’la benim adım geçiyordu. Bize de bir genelge gelmişti. İki aday olursa seçim yapmayın, tek aday varsa kendi aranızda seçin bize yazıyı yollayın denmişti. Sonra aday teke düşmüştü. Devamında da başkan olarak ben göreve gelmiştim.

YÖNETİM İÇİNDEN BAŞKAN BELİRLENMELİ

Kendi kanaatim, içeriden üç aday da olsa dört aday da olsa içeriden başkanın belirlenmesi gerek. İçerideki arkadaşlar daha iyi yönetir diye düşünüyorum. Mesela bizim dönemimizde beni istemeyenler de olmuştu. Ama başkan belirlendikten sonra el ele verip çalıştık. Ortada bir kırgınlık oluşacağını düşünmüyorum. 250’den fazla delege bu yönetime oy vermiş. Dışarıdan birinin atanması da çok sağduyulu karşılanır mı bilemiyorum. Asıl kırılmalar dışarıdan biri atandığı zaman olur. Çünkü bu arkadaşlar mahalle temsilcilerini biliyor, öbek çalışmalarını sürdürüyorlar. Bu heyecan devam eder diye düşünüyorum. Dışarıdan gelen arkadaşın uyum sağlaması

ASIL SIKINTI KONGRELERİN ZAMANINDA YAPILMAMASI

Mehmet Ümit Küçükkaya: Bu sürecin sıkıntılı olacağı aşikar. Sıkıntı olmasının sebebi de kongrelerin zamanında yapılmaması. Hem pandemi hem de dört yıldır görevde durmalarından kaynaklı sıkıntılar var. Şimdi de milletvekili aday adaylığı süreci var. Keşke zamanında kongreler yapılsaydı. Bu kararın yanlışlığını görüyoruz.
Örgütlere gönderilen genelge net bir şekilde süreçlerle bekleyin diyor. Bu genelgenin yeni bir genelgeyle altının doldurulması gerekiyor. Bursa ve birkaç ilde başkan seçimi de yapıldı. O yüzden her şey boşlukta. Keşke kongreler yapılsaydı da en sağlıklısı o olsaydı. Sanırım genel merkez ikinci bir genelgeyle süreci netleştirecektir. Beklemek gerekiyor.

ASLOLAN YÖNETİMİN İÇİNDEN BİRİNİN SEÇİLMESİ

Selman Yıldırım: Tüzük bu konuda çok açık. İlçe başkanı istifa ettiğinde mevcut yönetim toplanır, salt çoğunlukta oy alan isim ilçe başkanlığına seçilir. Bu çok açık bir madde. Olması gereken, yönetim içerisinde aday olan bir arkadaşımızın seçilmesi. Bunun üzerine genel merkez MYK kararı doğrultusunda bir genelge gönderiyor. Bizim bilgimiz dahili dışında bir görevlendirme yapmayın diyor. Aslında bunun olmaması, böyle bir genelgenin olmaması gerekiyor. İstifa edilir, yönetim toplanır. 9 oy alan arkadaş ilçe başkanlığına seçilir. Bunun yöntemi budur. Nitelikli çoğunluk aranıyor burada. Tabi MYK da partinin üst bir organı. O genelgeyi de dikkate almak lazım. Bu genelge dışarıdan ilçe başkanı atanabileceğini, mevcut yönetimden birinin de seçilebileceğini belirtmiş. Benim buradaki öngörüm yüzde 50 yüzde 50. Hangi seçenek daha ağır olur bilemiyorum. Aslolan yönetim içinde biri seçilmelidir. Delegenin iradesine de sahip çıkmak önemli.

ATAMANIN ÖNÜ KESİLMELİ

Orhan Dönmez: Cumhuriyet Halk Partisi her zaman teamüllere ve tüzüğe bağlı kalmıştır. Gerek milletvekili adaylığı gerekse de başka nedenlerle il ve ilçe başkanlarının görevden ayrılmaları sonucunda meşru yönetim kendi içerisinde seçim yaparak başkanı belirlemiş ve görevine devam etmiştir. Bugünlerde basında çıkan istifa eden il ve ilçe başkanlarının yerine merkez ataması yapılacağı haberlerinin bir an evvel önü kesilmelidir. Gerek parti meclis üyesi, gerek il başkanı hatta belediye başkanı bu süreçte örgütlerin kendi içerisinde seçim yapması konusunda ısrarcı olmalılardır. Neticede resmi görev süreleri dolan bu yönetimler genel merkez tarafından onaylanmış ve görev süreleri uzamıştır. Demokrasiyi her zaman taçlandıran bir parti olan CHP ye yakışan, delegenin iradesine saygı göstererek meşru yönetimler içinden başka seçilmesine yol açmaktır. Bu konunun en kısa sürede sağlıklı ve akılcı bir şekilde çözüme kavuşacağına inanıyorum.

DELEGEYE SAYGI DUYULMALI

Ömer Hazer: Genelgenin bir bağlayıcılığı olduğunu söyleyebiliriz. Ancak ortada seçilmiş, görev verilmiş bir yönetim var. Süreleri dolmamışsa, süreci onların liderliğinde götürmek daha uygun. Sonuçta ortada bir delege iradesi var. Ona da sahip çıkmak gerekir. Bu süreçler yönetilsin diye onlara icazet verilmiş. Ve onların kararına saygı duyulması gerekiyor.

İLGİLENMİYORUM

Alpaslan Seymen: Ben süreci takip etmiyorum. Karışmıyorum. Konuyla ilgili bilgim de yok.

Valla ilçe başkanlarının görüşleri bu şekilde.
Varın kararı siz verin…

SON DAKİKA HABERLERİ

Furkan Çalışkan Diğer Yazıları