Cumhurbaşkanı Erdoğan Kocaeli Teşkilatını şok etmiş

Bakmayın başlığın çarpıcılığına, arada reyting de lazım… Bu şok, kötü bir şok değil.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün akşam 1 saati aşkın bir süre boyunca Kocaeli teşkilatıyla bir aradaydı.

2019 yerel seçimlerinde bu formatta bir toplantı yapılmamıştı. Kimi AK Partili çevreler, “Demek ki Cumhurbaşkanı Erdoğan yerel seçimlerle ilgili sorun görüyor” diye bu toplantıyı yorumlasa da, edindiğim izlenimler hiç de öyle değil.

Şimdi dün akşam Kocaeli siyasetinin gözünün kulağının bulunduğu bu çok ama çok önemli toplantının detaylarına geçelim. Şok kısmını da anlatacağım…

KALABALIK BİR HEYET

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kocaeli’den kalabalık bir heyetle görüştü. İl Başkanı, milletvekilleri, Büyükşehir Belediye Başkanı, ilçe belediye başkanları, il kadın ve gençlik kolları başkanları, ilçe ana kademe, gençlik ve kadın kolları başkanları, 4 MKYK üyesi ve 1 MDK üyesi olmak üzere, toplam 62 kişilik bir heyet Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın karşısındaydı.

ARAYAN ARAYANA

Tabi şöyle bir detay da yaşanmış: Böyle bir toplantıdan haberdar olan belediye başkan aday adayları, aday adayı olmasa da ismini geçirtmek isteyen isimler, orada kendilerinin de adının zikredilmesi adına toplantıya katılacak isimlere ulaşmış. Tabi ne kadar etkili oldu, bilemiyorum.

HIZLICA BİR TEMAYÜL

Toplantıda, AK Partili isimlerin önüne bir anket bırakıldı. Bu ankette Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri soruldu.

İzmit için teşkilat mensuplarından üç isim istendi.

Görevde olan Büyükşehir Belediye Başkanı ve ilçe belediye başkanlarıyla ilgili oluşturulan formlarda, mevcut belediye başkanınla ilgili “Devam etsin, Devam Etmesin ve Fikrim yok” seçeneklerine yer verildi.

Bununla birlikte alternatif iki belediye başkan adayının yazılması teşkilat mensuplarından istendi.

ÖZEL BİR DETAY

Tabi buradaki en önemli detaylardan biri şu: Belediye başkanlarıyla ilgili anket soruları, ilçesine göre yapılmadı. Örneğin Başiskele İlçe Gençlik Kolları Başkanı, Gebze için de Karamürsel için de fikrini beyan etti. Teşkilat mensuplarının, tüm belediyelerle ilgili fikir beyan ettiği bir anket bana kalırsa hayli dikkat çekici ve özel bir detay.

ERDOĞAN ŞOK ETTİ

Tabi toplantı öncesinde AK Parti İl Teşkilatı kimlerin konuşacağıyla ilgili bir planlama yaptı. İlçe gençlik kolları başkanları, kadın kolları başkanları, milletvekilleri, MKYK üyeleri, belediye başkanlarıyla ilgili temsilen birer kişinin konuşacağı belirlenmişti. Fakat Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada kendisine işaret edilecek isimleri beklemedi ve herkesi şok etti. Erdoğan’ın elinde katılımcıların bulunduğu bir liste vardı. Teşkilatın konuşma yapacağı sırada Cumhurbaşkanı Erdoğan bu listeyi kaldırdı ve rastgele bir isim söyledi. O isim ise Kandıra İlçe Gençlik Kolları Başkanı İsmail Dursun oldu.

HİÇ SIRITMAMIŞ

Hiç böyle bir durumu beklemeyen Kandıra İlçe Gençlik Kolları Başkanı İsmail Dursun, ilk şokun ardından oldukça güzel bir konuşma yapmış. Çıkmış takır takır konuşmuş. Kocaeli teşkilatları olarak dimdik ayakta olduklarını ifade etmiş, 13’te 13 yapacaklarından bahsetmiş. Karamürsel İlçe Gençlik Kolları Başkanı Olcay Karataş da söz hakkı tanınan bir diğer genç başkan olmuş.

İKİ KERE ALKIŞ ALMIŞ

Toplantıda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın söz hakkı tanıdığı isimlerden biri de Gölcük Kadın Kolları Başkanı Saime Yelken olmuş. Yelken, biraz duygu yüklü bir konuşma gerçekleştirmiş. Öyle ki salonda bulunanlar, kendisini iki defa alkışlamış.

GÜZEL BİR ANI

Toplantıda söz alan Kartepe Kadın Kolları Başkanı Elif Durmuş da söz alan isimlerden biri olmuş. Elif hanım, “Sayın cumhurbaşkanım en son sizi yüz yüze 14 yaşındayken Nusret Bayraktar’ın Sütlüce’deki evinde görmüştüm. O zaman belediye başkanıydınız” demiş. Bu da toplantının güzel anılarından biri olarak kayıtlara geçmiş. İzmit Kadın Kolları Başkanı Pınar Atabay da söz alan isimlerden biri olmuş.

4 BELEDİYE BAŞKANI KONUŞTU

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kocaeli’den dört ilçe belediye başkanına söz verdi. Bu isimler ise Kartepe Belediye Başkanı Mustafa Kocaman, Gebze Belediye Başkannı Zinnur Büyükgöz, Derince Belediye Başkanı Zeki Aygün ve Çayırova Belediye Başkanı Bünyamin Çiftçi’den oluştu. İl Başkanı Şahin Talus, İl Kadın Kolları Başkanı Yasemin Özdemir ve İl Gençlik Kolları Başkanı Çağatay Çağlayan da konuşma yapan isimler arasında yer aldı.

KİMLER KONUŞMADI?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu toplantıda söz vermediği isimler ise Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Kocaeli Milletvekilleri Sadettin Hülagü, Radiye Sezer Katırcıoğlu, Veysel Tipioğlu, Sami Çakır, Cemil Yaman ve Mehmet Akif Yılmaz oldu. Yine MKYK üyeleri Serpil Yılmaz, Davut Coşkun Şiviloğlu, İlyas Şeker ve Mehmet Ali Okur ile MDK üyesi Halit Çokan oldu.

ERDOĞAN’IN “AÇIKLANACAK” TÜYOSU

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, toplantıda belediye başkan adaylarının açıklanacağı tarihle ilgili tüyoyu da vermiş. Erdoğan, “Hafta sonuna doğru adaylarımızı hayırlısıyla açıklamaya başlayacağız” ifadesini kullanıyor toplantıda. Muhtemeldir ki öncelikle Büyükşehir Belediye Başkan adayı açıklanır. İlçeler ise en geç ocak ayının ikinci haftasına kadar tamamlanır. Öte yandan dün akşamki toplantıda yapılan mini temayülün, evvelde yapılmış olan temayül yoklaması sonuçları ile kıyaslanacağının da bilgisini vermek gerek.

OLDUKÇA MORALLİYMİŞ

Toplantıya katılan herkes şu konuda birleşiyor: Cumhurbaşkanı Erdoğan çok moralliydi. Yazının ilk kısmında ifade ettiğim gibi, bu toplantının “Demek ki yerel seçimlerle ilgili bir sorun görülüyor ki Erdoğan bu toplantıları yapıyor” tezinin doğru olmadığını gösteren bir izlenim bu.

ERDOĞAN, AK PARTİLİLERİN ÖĞRETMENİ. OKUMASINI BİLENE

Cumhurbaşkanı Erdoğan bu toplantıyla kelimenin tam manasıyla bir teşkilatçılık dersi verdi. Mesela toplantıya geciktiği için Kocaeli teşkilatlarına, “Arkadaşlar kusura bakmayın, bekletmek zorunda kaldım. Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ile bir görüşme yapmam gerekiyordu” gibi ifadeler kullanmış. Yine kendisiyle fotoğraf çekilmek isteyen kimseyi kırmamış. En çok kadın kolları başkanlarından konuşma fırsatı vermesinden de, kadın kolları teşkilatlarına ne kadar güvendiğini de gösteriyor. Çünkü AK Parti’yi bugünlerine taşıyan en büyük etmen, kravatlılar değil, girip çıkmadık ev bırakmayan kadın kollarıydı, gençlik kollarıydı. Bugün zaman zaman kimi makam sahipleri tarafından yok sayılan kadın ve gençlik teşkilatlarının parti için ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi bu toplantı.

SAHA HAKİMİYETİ DE ÖLÇÜLÜYOR

Teşkilat mensuplarının tüm ilçelerle ilgili fikir beyan etmesi, bir yerde teşkilatın saha hakimiyetiyle ilgili de bir ölçüm. Bunu da kayda geçirmek gerek. Öte yandan Erdoğan’ın düzenlediği bu toplantı, bir istişare toplantısı olarak değerlendirilebilir. Bakın altını çizmek gerek, istişare toplantısı işte böyle yapılır. Dünya yangın yeri, ama koskoca Cumhurbaşkanı partisinin gençlik kolları başkanına bile vakit ayırıyor, onu dinliyor. Bu toplantıdan ders çıkarması gereken çok siyasetçi, çok makam sahibi var.

TEŞKİLATLARA DOPİNG

Toparlayalım, bu toplantı teşkilatlara kelimenin tam manasıyla bir moral dopingi oldu. Kiminle görüşsem, “Bambaşka bir toplantıydı. Doğrudan fikirlerimiz alındı. Dünyayla mücadele eden adam, partisine ne kadar hakim olduğunu, bu teşkilatın mensuplarına ne kadar değer gösterdiğini bir kez daha kanıtladı” minvalinde cümleler kuruyor. Erdoğan, AK Partililer ve siyaset okuması yapabilenler için, dinmek bilmeyen bir ilham kaynağı. Kuşkusuz Cumhurbaşkanının bu yaklaşımı, teşkilatları bir kez daha sarstı ve verdikleri mücadelenin ne kadar önemli olduğunun bilinci gelişti. Toplantıdan çıkacak çok mesaj var, bu mesajları idrak etmek ve uygulamak lazım…

İpucu

Bir insanı, kurbandan savaşçıya dönüştürmenin en hızlı yolu ona ilham vermekten geçer.

Steve Chandler

SON DAKİKA HABERLERİ

Furkan Çalışkan Diğer Yazıları