El değmemiş sermayeden kullandı

CHP’de dün 10 yılın ardından bir tarihe tanıklık ettik. 2014 yılındaki yerel seçimler öncesinde de parti ön seçim yapmış, İzmit Lisesinde gerçekleşmişti. Yaşananları dün gibi hatırlıyorum.

10 yıllık aranın ardından CHP dün İzmit ve Körfez ilçelerinde sandık başına gitti.

Bu yazıda benim de günümün bir bölümünü geçirdiğim İzmit’e yer vereceğim.

İLÇEYİ TEBRİK EDİYORUM

Öncelikle CHP İzmit İlçe Örgütünü tebrik ediyorum. İlçe Başkanı Gökhan Ercan, İlçe Sekreteri Gökhan Eryargı ve parti yöneticileri, ön seçimde her detayı düşünmüş.

Her şey oldukça düzenliydi. Tüm sandıklarda ekipler vardı. Üye, aradığı her soruya hızlı bir şekilde yanıt bulup oyunu kullanmayı başardı.

Çay, su gibi pahada düşük ancak gönülde yüksek yer eden ikramlar vardı. Sanıyorum aday adaylarından Hakan Tanta da bir çay standı kurmuş. Hakkını helal etsin.

Sandık görevlileri de partilileri yönlendirenler de görevlerini kusursuz bir şekilde yerine getirdi.

Organizasyon olarak İzmit ön seçimini oldukça başarılı buldum.

CHP üyeleri ön seçim sandığına sahip çıktı. İzmit’te 7.369 üyeden, 3.276’sı sandığa geldi.

Hürriyet 2.054 oy alarak ön seçimi farklı kazandı. Hakan Tanta 1.099, Emre Andız 320, Hüseyin Erol ise 215 oy almayı başardı.

ÜYENİN REFLEKSİ

Gözlemlediğim kadarıyla CHP üyesi, partilerinin elindeki tek belediye için bir maceraya atılmasını istemedi. Hürriyet dışında bir adayın kalan 2 aylık zaman diliminde tanıtmanın, anlatmanın zor olduğunun kanaatine vardı. Üyeler Hürriyet’in sevmeyeni çok olsa da tanınırlık, bilinirlik noktasında en avantajlı aday olarak yine Hürriyet’i gördü.

“İNTİKAM”

CHP İzmit’teki ön seçim, ciddi bir parti içi mücadeleydi aslında. Fakat delege bazlı mücadele ile üye bazlı mücadelenin çok daha farklı olduğu bu ön seçimde görüldü. Hürriyet kanadında Mehmet Ümit Küçükkaya, Hikmet Erenkaya, Barbaros Akkuş, Sefa Sözer, Cengiz Çakar gibi isimler ön çıkan isimler oldu. Özellikle (program arkadaşım olduğu için söylemiyorum) Küçükkaya’nın süreçte çok mücadele ettiğini ön seçim esnasında çok partiliden duydum. Öyle ki, “İl kongresinin intikamını aldı” yorumlarını yapan dahi vardı.

LEHİNE ÇEVİRDİ

Mücadelenin bir diğer kanadında ise başı, CHP’nin son yıllarda yaptığı birçok kurguyu oluşturan ismi olarak öne çıkan CHP Kocaeli Milletvekili Harun Yıldızlı vardı. Yine partinin önemli isimleri Selman Yıldırım, Alpaslan Seymen, Sefa Sirmen, Haydar Akar gibi isimler de Hakan Tanta’nın yanında durdu. Hatta parti üyeleri, il örgütünü dahi taraf olduğunu düşünüyordu. Partinin önde gelen isimlerinin yansıttığı reaksiyonu Hürriyet kendi lehine çevirmeyi başardı. Ancak ön seçim sonunda hem Harun Yıldızlı’nın hem de İl Başkanı Bülent Sarı’nın verdiği mesajlar önemliydi. Bu sürecin geride bırakılarak seçimlere bir ve beraber şekilde çalışılacağını düşünüyorum.

HER ŞEYİ KONUŞAMIYORSUN Kİ…

Örneğin Hakan Tanta, Başkan Hürriyet’in başkan vekilliğini yaptı. Bugün Hürriyet’le rakip olan birçok isim, geçmiş dönemde beraberdi. Arada çok şey döndü ve Hürriyet’in kusurlu olduğu onlarca olay örneği var. İnsanlar boşuna terk etmiyordu onu. Ama işte…Açık açık da her şeyi çıkıp konuşamıyorsun. Dönen bir sürü dolabı üyeye nasıl anlatasın ki? Hiç kolay değildi. Hürriyet de başkandı. Yine umut sattı, üyeye umut oldu. Yani tüm dezavantajı, bir şekilde yine lehine çevirmeyi başardı.

ÖN SEÇİM ANKETİ

Ön seçim öncesinde yapılan bir anket neticesinde sızdırılan bilgileri Hürriyet’in çok iyi kullandığı da ifade ediliyor. Hürriyet ön seçim anketi hadisesini inkar etse de, Hürriyet’in karşısındaki isimler net bir şekilde kendisine destek verecek isimlerin, oylarının renginin bilinerek arandığını ifade ediyor. Rakipten çevrilen her bir üyenin ne kadar önemli olduğunu anlatmaya gerek yok herhalde.

BELEDİYENİN GÜCÜ VE İŞ VAATLERİ

Süreç içerisinde İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet’in, belediyenin gücünü kendi lehinde kullandığı çok fazla dillendirildi. Öyle ki, süreç içerisinde belediyeye onlarca ismin işe alındığı, 300’e yakın iş başvuru evrakının belediyeye verildiğini ifade edenler, “Çatır çatır belediyeye adam aldı” diyenler var.. Partili bir kısım insanlar, işe alınanlar ve iş başvuru evrakı alınanların, bu ümitle yine Hürriyet’e oy verdiğini iddia ediyor. Ve işe alınan bir kişinin, çevresindeki oy rengine etkisinin azımsanamayacak olduğunu ifade ediyorlar.

HÜRRİYET TARAFI DİYOR Kİ…

Bu işe alım meselesini önemsediğim için, konuyu Hürriyet’e yakın kaynaklara da sordum. Onlar da diyorlar ki, “Başkan Hürriyet, bizim çalışma grubumuza dahi mesaj gönderdi. Kimsenin işle ilgili talebini almayın. Oy karşılığı böyle bir sohbete girmeyin. Elimizden geldiğince arkadaşlarımıza yardımcı olmak isteriz ancak kimse böyle konularla ön seçim sürecini bulandırmasın” şeklinde bizlere mesaj bile gönderdi.

Ben hangi tarafın doğru söylediğinin ancak süreç içerisinde ortaya çıkacağını düşünüyorum. Çünkü Hürriyet, hırslı bir isim. Ön seçimde mağlup olsaydı, içine gireceği psikolojiyi düşünemiyorum. Malum, idolü de Ekrem İmamoğlu. Onun izlediği yolu izlemiş olabilir mi? Olabilir.

KAMUOYUNDAKİ POZİTİF ALGI

Tabi herkes, parti içerisinde neler döndüğünü, Hürriyet’le farklı isimlerinin neden arasının açıldığını bilmek zorunda değil. Şöyle bir algı vardı: Hürriyet’in örgütüyle arası yok.

Hürriyet bu ön seçimle (ki ben katılmasam da) “Örgütüyle barışık değil” algısını da kırmayı başardı. Ön seçimde sandıktan çıkarak, yerel seçimler öncesinde sahada kullanılacak bir açığını kapatmış oldu.

BENİM GÖRDÜĞÜM İSE…

Tüm bunları bir kenara bırakalım. Benim bu ön seçimde gördüğüm, Hürriyet’in el değmemiş sermayeyi, uyuyan CHP üyesinden istifade ettiğidir.

Hemen 2019 yılına dönelim.

Başkan Hürriyet, CHP tarihinin en güçlü SKM’sine sahipti. Partinin tüm dinamikleri yanında kemikleşmişti. Partili gençlerin ablası, CHP’nin yıldızı, İzmit’in yeni Leyla Atakan adayıydı. Kredisi çok yüksekti. Herkes onu çok seviyor, kazanması için var gücüyle mücadele ediyordu.

Peki ne oldu?

Hürriyet seçimi kazandıktan sonra, “Benim” demeye başladı. Ben kazandım, ben başardım, ben yaptım.

Yanında duran, kendisine seçim kazandıran herkesi birer ikişer öteledi.

Hürriyet, çok kısa bir zaman içinde CHP’nin güçlü insanlardan oluşan sermayesini yedi bitirdi.

Şimdi Hürriyet, el değmemiş sermayesini kullandı. Kendisini ‘uzaktan tanıyan’ insanların oylarını almayı başardı.

Artık Başkan Hürriyet’in, geçmişini çok iyi çek etmesi, benim demeyi bırakması, anlaşılabilir bir isim olması, hırslarını bir kenara koyup, kendisine verilen kıymeti bilerek hareket etmesi lazım. Dününe göre, CHP içinde çok daha güçlü bir aktör oldu.

Yoksa bu insan sermayesi de 2019’da yitirdikleri gibi, yitip gider. Şimdiden tarihe notumuzu düşelim.

ÇOK BENZİYORLAR…

Bu arada… Ben İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet ile MHP İl eski Başkanı Yunus Emre Kurt’u birbirine çok benzetiyorum.

CHP’nin ileri gelenlerinin dahil, 2019 yılında Hürriyet’in yanında nasıl kenetlendiğini zaten yukarıda ifade ettim.

MHP İl eski Başkanı Yunus Emre Kurt da 9 yıllık Aydın Ünlü döneminin ardından aynı konumdaydı. MHP’nin birçok dinamiği yanında saf tutmuş, herkes yanında olmuştu.

Ancak Kurt da 1 yılda o sermayeyi yedi bitirdi. Tıpkı Hürriyet gibi.

İpucu

Kazanan daima haklıdır.

SON DAKİKA HABERLERİ

Furkan Çalışkan Diğer Yazıları