Beklenen vaatler

Nihayet altılı masanın oluşturduğu mülakat metni kamuoyuyla paylaşıldı. İşte çok ses getiren vaatlerden göze çarpacak, öne çıkacak başlıklar.

Nihayet altılı masanın oluşturduğu mülakat metni kamuoyuyla paylaşıldı. İşte çok ses getiren vaatlerden göze çarpacak, öne çıkacak başlıklar.
SİSTEM: Başkanlık sistemine son verilecek. Seçim barajı %3. Hazine yardımı alacak parti oy oranı: %1 olacak. YÖK kaldırılacak.
EKONOMİ: Varlık fonu kalkacak. Kur korumalı mevduat sistemi kalkacak. Kanal İstanbul iptal. Tank palet, türk Telekom ve turkcell millileşecek. Geçiş garantili, hasta garantili sistemler iptal. Merkez bankası bağımsızlaşacak.
KAYBEDİLEN DEĞERLER: Atatürk Havalimanı, Askeri lise ve harp akademileri, Türkiye şeker, Hıfzısaha kurumu, yerli motor ve tank, Atatürk Orman çiftliği, yolsuzluk bakanlığı, TÜBİTAK aslına dönecek, bilişim ve yenilikçilik bakanlığı yeniden hayata geçirilecek veya kurulacak.
HUKUK: Çoklu baro kaldırılacak. Kamu İhale Kanunu yeniden düzenlenecek. Kamuda liyakat esas alınacak- çoklu maaş ve torpile ve taşeron sistemine son verilecek. Kayyum atamalara son.
DIŞ POLİTİKA: AB imzalanan sığınmacı anlaşması gözden geçirilecek. İhvancılık ve yeniden Osmancılık terk edilecek. Sınırlara koruma gelecek. Ege’de haklarımız korunacak. Akdeniz’de araştırmalara hız verilecek. Türk devletleri teşkilatı ile ilişkiler güçlendirilecek.
RANTSAL DURUMLAR: Kentsel dönüşüm üzerinden rant bitecek, zengini koruyan vergi afları olmayacak, Turizmde imar affı olmayacak, konut sektöründe rant vergilenecek, afet vergileri afetlerde işsizlik vergileri işsizlikle mücadelede kullanılacak, yanan ormanlar yerine sadece orman yapılabilecek, vergi cennetlerine para aktarımı sınırlandırılacak, yurt dışına çıkan yolsuzluk parası geri gelecek.
TARIM VE ÜRETİM: İndirimli elektrik, kredide faiz indirimi, zehirli ilaçlarla mücadele, mazot-gübre desteği verilecek, milli gelirin %1 tarıma verilecek.
EĞİTİM: KYK kredi ve burslar artırılacak, kdv oranı düşecek, KPSS giriş ücreti yok, yurtlar çoğalacak, eğitim destek kartları ve ücretsiz internet verilecek, en az bir yabancı dil ve yazılım dili öğretilecek, okullarda ücretsiz süt ve yemek dağıtılacak, ÖSS değil çoklu sınav olacak, 4+4+4 kaldırılacak.
SAĞLIK: Her ile içilebilir musluk suyu sağlanacak. Sağlıkta şiddete son verilecek, yurt dışına giden sağlık çalışanları geri çağırılacak, ped vb kişisel bakım ürünlerinde vergi azaltılacak.
TASARRUF: Cumhurbaşkanlığı uçakları satılıp yerine yangın söndürme uçağı alınacak. Cumhurbaşkanı beştepe’den Çankaya’ya taşınacak, kamuda çakarlı araçlara son, kalıcı yaz saatine dönülecek, büyük ihalelerde ki kamu zararları geri alınacak, yabancıya hammadde satışı sınırlandırılacak, yolsuzluk araştırma komisyonu kurulacak.
YAŞAM: Sokak eylemleri ve festivaller serbest bırakılacak, kadına şiddete sert tedbirler alınacak, İstanbul sözleşmesine geri dönülecek.
Bir bakışta öne çıkan başlıkları derlemeye çalıştım. Bence altılı masa bugüne kadar yaptığı en doğru hamle bu mülakat metni. Keşke bu metinde ki konuları her ay başlıklar halinde ülke gündemine taşısalardı. Böylelikle ülkede sorunlara çözüm önerileri sunabilirlerdi ve ayrıca aday kim olur tartışmasından öte çözüm bizde izlenimi verebilirlerdi. Yine de bu hamle iktidara gelirseniz ne yapacaksınız sorusuna çok güzel cevap olarak siyasi tarihimizde şimdiden yerini almış gözüküyor.

SON DAKİKA HABERLERİ

Mehmet Ümit Küçükkaya Diğer Yazıları