Gölcük'te kentlilik bilinci var mı?

Değerli dostlarım;
Daha önceleri bazı platformlarda sık sık tartıştığımız bir konu var ki, yaşadığımız ve ekmeğini yediğimiz güzel şehir, koca şehir, Kocaelimizde ,Doğduğumuz ,doyduğumuz Gölcük’ümüzde "kentlilik bilinci var mı" konusu.
Bu konu tartışmaya oldukça açık ama genel bir kanaat var ki bu şehirde kentlilik bilinci olmadığı yönündeki fikirlerin ağır bastığı.

Kentlilik bilinci nedir?

Kentte yaşayan bireylerin kente özgü davranışlar sergilemeleri, birer kentli ve paydaş olduklarının farkında olmaları ve buna uygun davranmaları, aidiyet bağı ile bağlı oldukları kente sahip çıkmaları anlamına gelmektedir.

Peki bu kentte Gölcük’te böyle bir olgu var mı?

Maalesef ki genel kanaat şöyle.
Bu şehirde bu kentte ,hangi şehirden kaç nüfus var algısı var, bu şehirde hangi şehirden kaç milletvekili, kaç akademisyen, kaç bürokrat, kaç yönetici, kaç müdür, kaç amir, kaç memur, kaç bizden, kaç sizden, kaç şef algısı var. Ama bu şehir hepimizin algısı yok yönünde.

Bu şehir, bu kentimizde farklı illerden gelerek nüfus yoğunluğu oluşturmuş kentlerimiz, kendi kültürlerini yaşamaya çalışırken kent kültürü ve yaşadıkları kentin kentlilik bilinci oluşumuna katkı sağlamış mı?

Trabzon'un horonu, Artvin'in tulumu, Kars'ın kazı, Erzurum'un çağı, Samsun'un pidesi, Ordu'nun fındığı, Sivas'ın, Antep'in, Sakarya'nın, Erzincan’ın derken her şehrin her şeyi değerli tabii ki.

Fakat bu şehirlerin kültürel yapıları yaşanan kent kültürünün önüne geçiyor mu?

Gerek genel yöneticiler gerekse yerel yöneticiler, farklı şehirlerin oluşturduğu toplumsal yapıları memnun ve mutlu etmek için mi emek harcıyor? Kentin toplumsal yapısına uyum sağlanması yönünde mi enerjisini kullanıyor?

Bu kentin en büyük avantajı ve dezavantajı sanayi kenti olması.

Sanayi kenti olması;
Hem çok farklı bölgelerden göç alarak kentlilik bilinci oluşmasının önüne geçiyor.
Hem de emek harcanırsa kentlilik bilinci oluşmasının önünü açıyor.

Genelde şöyle şeyler konuşuluyor.
Bu şehir sanayi kenti ve nüfusu çok olan şehirlerin yapıları ön plana çıkıyor.

Yani sanayi kenti olması kentlilik bilinci oluşması için her şeye engel mi?
Bence bu sığınılacak bahane. Yanlış tespit.

Kentlilik bilinci için topyekûn hareket etmek ve birleştirici bir güç olmak için çabalamak, bu amaçla birlik ve beraberlik içinde politikalar üretmek gerekiyor.

Necmi Kocaman Kentlilik bilinci Gölcük
SON DAKİKA HABERLERİ

Necmi Kocaman Diğer Yazıları