Oyum sana
"Yaklaşan bir başkanlık seçimimiz var. Ve bence en büyük sorun, elbette, birinin kazanacağı." Son günlerimize uyan bu sözün komik mi trajikomik mi olduğuna siz karar verin.
…
Cumhurbaşkanlığı seçimindeki adaylar kesinlikle karşılıklı tartışmalıdır. Bu tartışma adayların eşit süre aldıkları ve canlı yayınlanan bir ortamda olmalıdır.
..
"Güvenilirlik, cumhurbaşkanlığı seçimine giderken en çok ihtiyaç duyduğunuz şeydir. Dürüstlük ve güvenilirlik, herhangi bir cumhurbaşkanlığı seçiminde ana sorulardan biridir."
…
"Başkanlık tartışması bir iş görüşmesidir. Ve seçmenler, başkan olmak için başvuran kişilerde belirli özellikler arar." Madem ülkenin sahibi millettir. Vatandaştır. Ve cumhurbaşkanı ülkeye hizmet için gelmektedir. O halde bize hizmet edecek kişiyi işe alırken bu iş görüşmesini yapmak gerekiyor.
…
Televizyonda yayınlanan başkanlık tartışmaları, son 40 yıldır ABD başkanlık seçimlerinin düzenli bir özelliği olmuştur. Adaylar arasındaki canlı hesaplaşmalar, aynı şekilde, en azından son yıllarda dünyanın dört bir yanındaki seçimlerde örnek alınıyor.
…
Güney Afrika'nın 1994'teki ilk başkanlık tartışması, o ülkenin Nelson Mandela ile rakibi arasındaki dönüm noktası olan seçimlerinin bir parçasıydı. Daha yakın zamanlarda Kanada'da, Justin Trudeau'nun münazara performansı 2015'teki genel seçimleri kazanmasına yardımcı olmuştur.
Avrupa Birliği'ndeki ülkelerin çoğu, Endonezya, Hindistan, Uruguay, İran, Liberya ve diğer ülkeler gibi tartışmaları televizyonda yayınladı.
…
Türkiye’de 2000 yılından önce liderlerin televizyon tartışmaları bulunmakta. 1970, 1980, 1990'lı yıllarda seçimlerden önce adaylar, TRT'de programlara çıkardı.
…
YSK her yıl oy kullanmayanlara verilecek para cezasını belirler. Önümüze konulan ve seçmemizin istendiği kişileri tanımak bizi kandırıp kandırmayacaklarından emin olma hakkımız var. “Tüm insanları bazen, bazı insanları da her zaman kandırabilirsiniz. Ama herkesi her zaman kandıramazsın.” Kandırılmamamız için en iyi yöntem olan herkese açık bir ortamda adayların karşılıklı tartışmalarını istemek hem bir hak ve hem de onları tanımak açısından önemli.
…
Deprem sebebiyle bu yıl müzikli, şarkılı propaganda olmayacağı görülüyor. Kaldı ki süre de az. Kalabalıklar meydanlara gitmek yerine o kalabalığın hayli fazlasını sosyal medyada yapıyorlar zaten. Bakalım bu defa ortak platformda ya da canlı televizyon tartışma konusunda samimi teklifler gelecek mi ve gelirse hangi adaylar kabul edecek.
…
Seçtiğimiz kişi lider olsun patron değil. "Patron talimat verir; lider onlara yöneticilik yapar. Patron otoriteye dayanır; lider iyi niyete. Patron korku uyandırır; lider coşku uyandırır. Patron BEN der; lider BİZ der. Sorun çıkınca, patron sorun çıkaranla uğraşır, lider sorunun kendisi ile. “
İzleyip görelim. Kim bu kriterlerimize uygun olacak.
Ve bakalım kime “OYUM SANA “diyeceğiz.