Kış döneminde bağışıklık

Havaların soğumaya başlamasıyla, vücudumuz hastalıklara daha açık hale geliyor. Savunma sistemimizi güçlendirmek, bu süreçte yediklerimize ve içtiklerimize dikkat etmek oldukça önemli.

Savunma sistemi ve bağışıklık denilince de akla ilk gelen, elbette baharatlar oluyor.

Tarçın: Vücudu soğuk algınlığı ve grip semptomlarından korumaya yardımcı olur. Ayrıca serbest radikallerle savaşan ve hücre sağlığını koruyan polifenoller ve flavanoidler gibi antioksidanlar açısından da zengindir.

Zerdeçal: iltihabı yatıştırmaya yardımcı olurken, bilişsel ve beyin sağlığını destekleyen ve hafızayı güçlendiren bir salgı proteini olan BDNF’yi arttırır.

Karabiber: vücuttaki şişkinliği azaltmaya yardımcı olur. Sindirim enzimlerini uyararak yiyeceklerin daha hızlı sindirilmesine yardımcı olur.

Zencefil: Güçlü anti-inflamatuar özelliklere sahiptir ve ağrıları azaltmaya yardımcı olabilir. İçerdiği antioksidanlar ile bağışıklık güçlendirme de bir numaradır. Kışı aylarında günde 1 fincan taze zencefil çayı tüketebilirsiniz.

Bağışıklık Çayı:

1 ceviz büyüklüğünde taze zencefil,

10-15 tane karabiber,

1 çubuk tarçın,

½ limon,

Zerdeçal

2-3 kupa kadar suyu kaynat. Taze zencefilin üzerine ekleyerek, 5 dakika kadar demle. Ardından karabiber, tarçın, limon ve zerdeçalı üzerine ekle.

Tatlandırmak için, hafif soğuduğunda içerisine 1 çay kaşığı bal ekleyebilirsiniz.

Afiyet olsun.

SON DAKİKA HABERLERİ

Yağmur Ayaz Diğer Yazıları