Astarlı sütlaç nasıl yapılır? MasterChef astarlı sütlaç tarifi
Türk mutfağının en sevilen tatlılarından biri olan astarlı sütlaç, Gaziantep yöresine ait özel bir tarifle adını daha da yükseklere taşıyor. MasterChef programıyla birlikte merak edilen bu eşsiz tatlı, hem hafif dokusu hem de farklı sunumuyla dikkatleri üzerine çekiyor. Geleneğin lezzetle buluştuğu bu tarif, son zamanların en favori tatlılarından biri olarak sofraları süslüyor.
Astarlı Sütlaç Tarifi
Malzemeler:
- 4,5 su bardağı süt
- Yarım su bardağı pirinç
- 1 kahve fincanı şeker (şeker miktarı damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz)
- 1 çay kaşığından az tuz
Zerde İçin:
- 5 su bardağı su
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı pirinç
- 1 yemek kaşığı haspir (safran)
Yapılış:
-
İlk olarak sütlaç kısmını hazırlayın. 4,5 su bardağı sütü tencereye alın ve kaynamaya bırakın.
-
Yıkanmış pirinçleri kaynayan sütün içine ilave edin ve koyulaşana kadar karıştırarak pişirin.
-
Karışım koyulaştığında tuz ve şekeri ekleyin. Şeker miktarını damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz. 3-4 dakika daha pişirip ocaktan alın.
-
Elde edilen sütlacı kaselere dökün. Kase içlerini yaklaşık yarım kısma kadar doldurun. Ardından oda sıcaklığına gelmesi için biraz bekleyin ve daha sonra buzdolabına koyun.
-
Zerde yapımına geçin. Zerde pirincini yıkayın ve süzün.
-
Tencereye suyu alın ve içerisine yıkanmış pirinci ilave edin. Pirinçler yumuşayana kadar pişirin.
-
Yumuşayan pirincin içine toz şekeri ekleyin ve kıvam alana kadar karıştırarak pişirin.
-
Bu sırada haspiri sıcak suya koyarak rengini çıkmasını bekleyin.
-
Koyulaşan zerdeye önce haspirin suyunu, sonra geriye kalan şekeri ekleyerek iyice karıştırın. 5 dakika daha pişirip ocaktan alın.
-
Zerdeyi biraz dinlendirdikten sonra, önceden hazırladığınız sütlacın üzerine zerdeyi ilave edin. Sonrasında soğuması için tekrar buzdolabına koyun.
-
Sütlaç ve zerde soğuduktan sonra üzerlerini istediğiniz gibi süsleyerek servis edebilirsiniz.