Kahvaltılık acılı sos nasıl yapılır? Kahvaltılık acılı sos tarifi
Kahvaltılık acılı sos, kahvaltı öğünlerinde ekmek, peynir, zeytin gibi geleneksel malzemelerin yanı sıra, çeşni ve lezzet katmak amacıyla kullanılan acı ve baharatlı bir sos türüdür. Bu tür soslarda genellikle acı biberler, baharatlar ve bazen domates gibi malzemeler kullanılır. Kahvaltılık acılı soslar, kahvaltı sofralarına renk, lezzet ve aromaların eklenmesi için tercih edilir.
Kahvaltılık acılı sos, genellikle hazırlanan malzemelerin doğranması, karıştırılması veya püre haline getirilmesi gibi adımlarla kolayca hazırlanabilir. Hazır satın alınabileceği gibi evde de yapılabilecek bu sos, kahvaltı sofralarına veya diğer yemeklere lezzetli bir alternatif sunar. Herkesin acılığına ve baharat tercihine göre farklı tarifler ve varyasyonlar bulunabilir.
Malzemeler:
- 6 adet kapya biber
- 4 adet kırmızı acı biber
- 3 adet orta boy pembe domates
- 5 diş sarımsak
- 150 gram rendelenmiş eski kaşar peyniri
- 1 çay bardağı sızma zeytinyağı
- 2 dal taze kekik
- 1,5 çay kaşığı tane karabiber
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- 1 çay kaşığı acı toz kırmızı biber
- 1 çay kaşığı tuz
- 55 gram ceviz içi
Yapılışı:
- Kapya biberleri yıkayın ve iyice kurulayın. Bıçakla birkaç yerine delikler açın.
- Domatesleri orta kalınlıkta dilimler halinde doğrayın. Sarımsakları da soyun.
- Pişirme kağıdı serili bir fırın tepsisine domates dilimlerini ve sarımsakları aktarın. Üzerlerine az miktarda zeytinyağı gezdirin.
- Kırmızı acı biberleri fırın ızgarasının üzerine dizin. Domatesleri, sarımsakları ve biberleri daha önceden ısıtılmış 190 derece fırında kabukları siyahlaşana kadar (yaklaşık 15-20 dakika) pişirin. Bu adımı fırında közleme olarak düşünebilirsiniz.
- Pişirme sonrası biberleri ve domatesleri bir kaba alın, kabın kapağını kapatın ve 5 dakika kadar bekletin. Bu, kabukların daha kolay soyulmasına yardımcı olacaktır.
- Bekleme süresi sonrasında kabuklarını soyup, biberlerin çekirdeklerini çıkarın.
- Blendere kabuklarını soyup temizlediğiniz biberleri aktarın. Biberleri iyice çekene kadar blenderda karıştırın.
- Azar azar zeytinyağını ekleyerek karışımı çekmeye devam edin. Sosun kıvamını istediğiniz gibi ayarlayın.
- İçine taze kekik yaprakları, baharatlar, rendelenmiş eski kaşar peyniri ve ceviz içini ilave edin. Bir kez daha blendırda çekerek malzemelerin iyice karışmasını sağlayın.
- Son olarak sosun tadına bakın ve tuzunu ekleyin.
- Hazırladığınız kahvaltılık acı sosu sterilize edilmiş kavanozlara paylaştırarak dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz.