Kıymalı biber dolması nasıl yapılır?

Kıymalı biber dolması, zeytinyağı, soğan, domates, baharatlar ve kıymayla hazırlanan lezzetli bir Türk mutfağı yemeğidir.

İşte adım adım kıymalı biber dolması tarifi...

Malzemeler:

• 6-8 adet büyük boy dolmalık biber
• 200 gram orta yağlı kıyma
• 1 büyük boy soğan (ince doğranmış)
• 1 büyük boy domates (rendelenmiş veya küçük doğranmış)
• 1 su bardağı pirinç (yıkanmış)
• 1/4 su bardağı zeytinyağı
• Yarım çay bardağı su
• 1 yemek kaşığı salça (domates veya biber salçası tercih edilebilir)
• Yarım demet maydanoz (ince doğranmış)
• Yarım çay kaşığı karabiber
• Yarım çay kaşığı kırmızı pul biber (isteğe bağlı)
• Tuz (damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz)


Yapılışı:


1. Biberlerin hazırlığı:

• Dolmalık biberlerin üst kısmını kesin ve içini çıkarın. Çıkardığınız iç kısmı bir kenara ayırın.
• Biberlerin içini çıkardıktan sonra yıkayın ve süzün.


2. Dolma içi hazırlığı:

• İçi çıkarılan biberlerin içini ve ayırdığınız iç kısmı doğrayın.
• Soğanı ve domatesi ince doğrayın.


3. Dolma içini hazırlama:

• Bir tavada zeytinyağı ile doğranmış soğanı kavurun.
• Soğanlar hafifçe pembeleşince, kıymayı ekleyin ve kavurmaya devam edin.
• Kıyma kavrulduktan sonra, domates ve içi doğranmış biberleri ekleyin ve birkaç dakika daha pişirin.
• Ardından salçayı, yıkanmış pirinci, karabiberi, pul biberi ve tuzu ekleyin. Su ekleyerek pirinçlerin biraz haşlanmasını sağlayın.
• Tavayı ocaktan alın ve doğranmış maydanozu ekleyerek karıştırın. Dolma içi hazırdır.


4. Biberlerin doldurulması:

• Hazırladığınız dolma içini, hazırladığınız biberlerin içine doldurun. Biberleri doldururken biraz boşluk bırakın, çünkü pirinçler pişerken şişecektir.


5. Dolmaların pişirilmesi:

• Doldurduğunuz biberleri dik bir şekilde büyük bir tencereye yerleştirin.
• Biberlerin üzerine yarım çay bardağı su dökün ve tencerenin kapağını kapatın.
• Dolmaları orta ateşte suyunu çekene kadar ve pirinçler yumuşayana kadar pişirin. (Yaklaşık 20-25 dakika)
• Pişen dolmaları ocaktan alın ve ılık veya soğuk olarak servis yapın.
Kıymalı biber dolması, yoğurt veya salata eşliğinde servis edilebilir. Afiyet olsun!

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber