Kolay Arabaşı çorbası nasıl yapılır? Arabaşı çorbası tarifi 2023
Sivas'ta Yozgat ve Kayseri'ye yakın olan Gemerek ve Şarkışla ilçelerinde yapılan sıcacık bir arabaşı çorbasını evde hazırlamaya ne dersiniz? Hem besleyici hem de lezzetli bu çorba, kış aylarının vazgeçilmezi. İşte malzemeler ve adım adım tarif...
Malzemeler:
- 4 adet tavuk baget
- 1,5 litre sıcak su
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı dolusu un
- 1,5 yemek kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- Baharatlar: 1 çay kaşığı kırmızı pul biber, 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı nane ve tuz
Yapılışı:
- Tavukları Haşlama: Derin bir tencereye 4 tavuk bageti koyun ve 1,5 litre sıcak su ile haşlayın. Haşlanan tavukları süzüp, kemiklerinden ayırarak parçalayın.
- Zeytinyağı ve Tereyağı Karışımı: Başka bir tencerede 3 yemek kaşığı zeytinyağını ısıtın, 1 yemek kaşığı tereyağını ekleyip eritin.
- Unu Kavurma: Eriyen yağın üzerine 2 yemek kaşığı un ekleyip, kokusu çıkana kadar kavurun.
- Salça Kavurma: Unun üzerine domates ve biber salçasını ekleyip 1 dakika kavurun.
- Tavuk Suyu İlavesi: 5 su bardağı tavuk suyunu yavaşça ekleyin ve hızla karıştırarak topak oluşumunu engelleyin.
- Baharat ve Tavuk Ekleme: Baharatları, tuzu ve parçalanmış tavuk etlerini çorbaya ekleyin ve karıştırın.
- Final: Çorbanın kıvamı koyuysa biraz sıcak su ekleyebilirsiniz. Tekrar kaynamaya bırakın ve 5 dakika kaynatıp sıcak servis yapın.