Kuşburnu marmelatı nasıl yapılır? Kuşburnu marmelatı tarifi

Kuşburnu marmelatı, kahvaltılarda ekmek veya reçel gibi kullanılabilir. Ayrıca pastaların, tatlıların veya çeşitli tariflerin içinde tatlandırıcı olarak da kullanılabilir. C vitamini içeriği sayesinde sağlığa da faydalı bir tatlı alternatifidir. İşte nefis bir kuşburnu marmelatı tarifi...

Kuşburnu marmelatı, kuşburnu meyvesinin şekerle pişirilerek hazırlanan yoğun kıvamlı bir tatlı konserve ürünüdür. Kuşburnu, gül ailesine ait bir bitki türünün meyvesidir ve C vitamini bakımından zengin bir kaynaktır. Kuşburnu marmelatı, bu meyvenin tatlı, ekşi ve hafif acımsı aromasını içerir.

Kuşburnu Marmelatı tarifi:

Malzemeler:

  • 3 kg kuşburnu
  • 2 litre su (yaklaşık)
  • 1,5 kg şeker

Yapılışı:

  1. İlk olarak ince kabuklu ve etli kuşburnu meyvelerini seçmeye özen gösterin.

  2. Kuşburnu meyvelerinin sapını ve uç kısmındaki tüylü kısımlarını küçük bir bıçak yardımıyla kesin.

  3. Temizlediğiniz kuşburnu meyvelerini güzelce yıkayın ve düdüklü tencereye alın.

  4. Tencereye aynı seviyeye gelecek kadar su ekleyin ve 40-45 dakika kadar iyice yumuşayana kadar haşlayın.

  5. İyice yumuşadığına emin olduğunuz kuşburnu meyvelerini tenceredeyken ezin. Süzgeçten geçirmeden önce hafifçe dağılması daha kolay süzülmesini sağlar.

  6. Ezilmiş kuşburnu meyvelerini sıcakken ince delikli bir süzgeçten geçirin. Bu aşamada posaları ve çekirdekleri ayırmış olacaksınız.

  7. Süzgeç üzerinde kalan posayı ara ara azar azar su ekleyerek bastırarak çekirdeklerin süzgecin üzerinde kalmasını sağlayın.

  8. Süzgeç üzerinde kalan posayı en ince haliyle elde etmek için tülbent yardımıyla süzün. Bu aşamada meyve tüyleri ve dikenleri temizlemiş olacaksınız.

  9. Tülbentten geçirdiğiniz kuşburnu püresini büyük bir tencereye alın.

  10. Yaklaşık 1.5 kg (5-6 su bardağı) şekeri püreye ekleyin. Miktarı damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz.

  11. Püreye eklediğiniz şekeri karıştırarak kaynamaya başlatın.

  12. Kaynama noktasına gelince 25-30 dakika boyunca karıştırarak orta-kısık ateşte pişirin. Bu süre zarfında üstünde oluşan köpükleri temizleyin.

  13. Kıvamını kontrol etmek için bir kaşık marmelatı soğutun veya soğuk bir yüzeye bir kaşık marmelat alarak hafifçe soğumasını bekleyin.

  14. Kaynamış ve kıvamı uygun olan kuşburnu marmelatını sıcakken temiz kavanozlara dökün. Kavanozların kapaklarını sıkıca kapatın.

  15. Doldurduğunuz kavanozları ters çevirerek tezgaha alın. Böylece marmelat soğurken kavanoz içindeki hava sızıntısını engellemiş olursunuz.

  16. Kavanozlar tamamen soğuduktan sonra serin ve kuru bir yerde saklayabilirsiniz.

Hazırladığınız kuşburnu marmelatını kahvaltıda, ekmek üstünde veya tatlı tariflerinizde kullanabilirsiniz.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber