Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Anadolu Isuzu işçileri isyan etti: Yüzde 1.200 kar, yüzde 35 zam!

Anadolu Isuzu işçileri isyan seviyesine geldi. Birleşik Metal İş Sendikasının örgütlü olduğu fabrikada işçiler bir mektup hazırladı. Bu mektupta hem işverene hem de MESS görüşmelerini sürdüren yetkili sendikaya tepki gösterildi

Anadolu Isuzu işçileri isyan

Türkiye’de yaklaşık 150 bin işçiyi ilgilendiren MESS görüşmeleri sürerken, çeşitli fabrikalardan da MESS sürecine ilişkin tepkiler geliyor. Onlardan biri de Anadulu Isuzu Fabrikasında yaşandı. İşçiler yaşadıkları sorunlarla ilgili bir mektup hazırlayarak, Evrensel Gazetesinde yayınlattırdı. İşçilerin iddiasına göre Anadolu Isuzu, yüzde 1.200 kar ederken, MESS görüşmelerinde işçiye teklif edilen yüzde 35’lik zam oranı gülünç bulundu ve tepki gördü. Bunun yanı sıra Anadolu Isuzu işçileri, MESS görüşmelerini yürüten Türk İş Konfederasyonuna da tepkili.

YÜZDE 1200

İşte Anadolu Isuzu işçilerinin yazdığı o mektup:
“Merhabalar. Ben Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu Anadolu Isuzu’da çalışıyorum. Bildiğiniz üzere şu an TİS surecindeyiz ve MESS ile herhangi bir mutabakat sağlanamadı. Yılda yüzde 1200 kâr açıklayan Isuzu bize yüzde 35 gibi komik, aşağılayıcı bir rakam ile geldi. Kiralar, elektrik, su, market fiyatları yüzde 100 oranında artmışken bize yüzde 35 gibi bir oran ile gelinmesi ölümü gösterip sıtmaya razı etmek demektir.

BİZİM SÖZCÜMÜZ OLAMAZLAR

Biz işçiler üretimden gelen gücümüzü kullanacağız ama ben bu eylemlerin politik olması gerektiğini düşünüyorum. Nitekim önümüzdeki ay Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplanacak ve ülkede en çok işçiyi kapsayan konfederasyon bizi temsil edecek. Adil bir süreçte ve ülkede işçi komitesi kurulması ve biz işçilerin adına sözcülerin o komisyona katılması gerekir. Otelleri, lüks araçları olanlar bizim sözcümüz olamaz.

İŞ YAVAŞLATMA EYLEMLERİ

Çalıştığımız yerde baskılar her geçen gün katbekat artarken biz haftada 1 gün 1 saat iş bırakma eylemi yapıyoruz. Bence bu yetersiz çünkü taşeron çalışıyor ve bu eylemin hiçbir anlamı kalmıyor. Bizim üretimi etkileyen ve patronlar açısından caydırıcı eylemler yapmamız gerekir. Örneğin bir bölüm var, o bölümde iş yavaşlatma gibi bir eylem yapılabilir. Biz örgütlenmeliyiz, hangi partiden olursak olalım hepimiz eziliyoruz, bunun farkına varmamız gerekiyor. Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz…

MESS SÖZLEŞMEYİ DAYATIYOR

150 bin işçiyi ilgilendiren MESS grup toplu iş sözleşmesi süreci MESS’in dayatmaları nedeniyle tıkandı, 22 Kasım’da yapılan son görüşmede anlaşma sağlanamaması üzerine uyuşmazlık raporu tutuldu ve ara buluculuk süreci başladı. İşçi sendikaları Türk Metal, Birleşik Metal-İş ve Özçelik-İş ile patron sendikası MESS arasında yürütülen toplu sözleşme görüşmelerinde Türk Metal, aylık 5 bin lirası (brüt) avans olacak şekilde ilk 6 ay için yüzde 119, Birleşik Metal-İş yüzde 30’u mahsuplaşma kapsamında yüzde 140.5 zam istedi. Özçelik-İş’in talebi de Türk Metal’le aynı oldu. Sözleşmenin üç yıllık olmasını isteyen MESS ise ilk 6 ay için yüzde 35 zam, telafi çalışması, hafif işlerde çalışabilir raporu olanlardan, önerilen işi kabul etmeyenlerin, tazminatsız işten atılması gibi dayatmalarda bulundu.”