Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Anayasa Mahkemesi’nden yeni karar!

Anayasa Mahkemesi’nden Cumhurbaşkanlığı Atama yetkisi düzenlemesine yeni karar. İşte detaylar…

Anayasa Mahkemesi'nden Cumhurbaşkanlığı Atama

Anayasa Mahkemesi, Cumhurbaşkanına vali yardımcısı, kaymakam ve hudut mülki idari amirlerini atama yetkisi veren düzenleme hakkında yeni kararlar alındığını duyurdu.

İPTAL EDİLDİ

Düzenleme kararı iptal edildi. Kararda, Cumhurbaşkanının yalnızca üst kademe yöneticilerin atanmasına ilişkin kararlar verebileceği hatırlatılarak, ilgili kanunda vali yardımcısı, kaymakam ve hudut mülki idare amirlerinin yer almadığı vurgulandı. Atama yetkisinin kanunla düzenlenmesi gerektiği belirtilerek, kararname ile bu yetkinin genişletilemeyeceği ifade edildi.

REDDETTİ

Anayasa Mahkemesi, 2021 tarihli ve 70 numaralı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile bazı Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin bazı maddelerini iptal etti. CHP, 2021 tarihli Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile getirilen bazı düzenlemelerin iptali ve yürürlüğün durdurulması talebiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuştu. Şubat 2024’te karara bağlanan başvuruda, yüksek mahkeme ilgili Cumhurbaşkanlığı kararnamesindeki birçok düzenlemeyi iptal ederken yürürlüğün durdurulması taleplerini reddetti.

9 AY SONRA YÜRÜRLÜĞE GİRMESİNE KARAR VERİLDİ

Yüksek mahkeme, iptal nedeniyle doğacak hukuki boşluğun kamu yararını ihlal edecek nitelikte olduğunu belirterek, kararın 9 ay sonra yürürlüğe girmesine karar verdi. Bu sürede yeni yasal bir düzenleme yapılması gerekiyor. Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararlarından biri, bir numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 271. maddesine eklenen 2 ve 3 numaralı fıkralara ilişkin oldu. Kararname ile getirilen söz konusu kuralda, İçişleri Bakanlığı taşra teşkilatında hudut mülki idare amirlerinin atanabileceği hükmü yer almıştı. Aynı kuralda, hudut mülki idare amirlerinin mali ve sosyal hak ve yardımlarıyla diğer özlük hakları bakımından vali yardımcısı ve taşrada görev yapan diğer mülki idare amirlerine denk oldukları düzenlenmişti.

DÜZENLEME YAPILMAYACAK

Ancak, memurlar ve diğer kamu görevlilerinin kadroları ile bunların atamalarının kanunla düzenlenmesi gerektiğini vurgulayan Anayasa Mahkemesi, bu noktada Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile bir düzenleme yapılamayacağını belirterek bu kuralı iptal etti.