Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Android kullananlara uyarı, hemen silin: Yeni virüs tüm verileri saniyeler içinde çalıyor!

Android dönem dönem güvenlik açıkları ile gündeme gelen bir işletim sistemidir. 2023’te Android için güzel geçti sayılmaz. Özellikle o virüsler çok kişinin canını yaktı.

Android dönem dönem güvenlik

Android kullanıcıları, 2023 yılında birçok zararlı yazılım tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Kaspersky’nin yapmış olduğu araştırmaya göre, bu sene Android cihazlara 600 milyondan fazla kötü amaçlı uygulama indirildi.

Bu uygulamalar, kullanıcıların kişisel verilerini çalmak, cihazlarını yavaşlatmak ve gizli reklamlar göstermek gibi zararlı eylemler yapabiliyor. Peki bu yazımlardan zarar görmemek için ne yapmak gerekiyor? İşte çok önemli tavsiyeler.

ANDROİD’DE ZARARLI YAZILIMLAR NASIL YAYILIYOR?

Zararlı yazılımlar, genellikle Google Play Store gibi resmi uygulama mağazalarına girmeye çalışıyor. Bu mağazalarda güvenlik kontrolleri olduğu için, zararlı yazılımlar, başlangıçta masum görünen uygulamaların içine gizleniyor. Sonra, uygulamalar güncellendikçe, zararlı kodlar devreye giriyor. Böylece, kullanıcıların fark etmeden cihazlarına zararlı yazılım yüklemiş oluyorlar.

Örneğin, 2021 yılında Google Play’e yüklenen iRecorder adlı bir uygulama, 2022 yılında gelen bir güncellemeyle cihazlardaki sesleri kaydedip uzaktaki bir sunucuya göndermeye başladı. Bu durum, 2023 yılında ortaya çıktı ve bu süre zarfında 50 bin kişi bu uygulamayı indirdi.

Bir başka örnek ise SpinOk adlı bir virüs. Bu virüs, reklam verenler için bir yazılım geliştirme kiti olarak sunuluyor. Ancak, bu kiti kullanan uygulamalar, cihazlara yüklendikten sonra gizli reklamlar gösteriyor ve cihazlardaki özel verileri uzaktaki bir sunucuya gönderiyor. Kaspersky, 2023 yılında SpinOk virüsüne sahip 200 uygulama bulduğunu ve bu uygulamaların 451 milyon cihaza indirildiğini belirtiyor.

ANDROİD KULLANICILARI NASIL KORUNABİLİR?

Android kullanıcıları, zararlı yazılımlardan korunmak için bazı önlemler alabilir. Öncelikle, uygulamaları sadece resmi mağazalardan indirmek gerekir. Başka kaynaklardan indirilen uygulamalar çok daha risklidir. Ayrıca, uygulamaları indirmeden önce, mağazadaki sayfalarını dikkatlice incelemek gerekir. Geliştiricinin adı, uygulamanın derecelendirmesi, yorumları, açıklaması gibi detaylara bakmak, uygulamanın orijinal olup olmadığını anlamak için önemlidir. Siber suçlular, popüler uygulamaların kopyalarını yaparak benzer isimler, simgeler ve açıklamalarla Google Play’e yerleştirebiliyor. Bu yüzden, uygulamaları indirirken dikkatli olmak gerekir.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

ChatGPT kullanıcıları için heyecan verici
Sıradaki Haber Ücretsiz ChatGPT kullanıcılarına büyük sürpriz: Artık özel GPT’ler de sizinle!