Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Araç sahipleri dikkat! Bunu yapmayan anında ceza yiyor! Ek MTV ödemeleri için vakit azalıyor!

Bir kereye mahsus alınacak olan ek MTV’nin ikinci taksit ödemeleri için vakit daralıyor. Ceza yememek için ödemelerinizi yapacağınız son tarih belli oldu.

Bir kereye mahsus alınacak

Araç sahipleri, 2023 yılında ek bir vergi ödemesi ile karşı karşıya kaldı. Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) adı verilen bu vergi, 6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş’ta yaşanan ve çevre illeri de etkileyen depremin ardından çıkarılan bir kanunla yürürlüğe girdi.

Ek MTV’nin ikincisinin son ödeme tarihi de yavaş yavaş yaklaşıyor. Vatandaşın kafasındaki bazı sorular haberimizde cevapladık. Peki, Ek MTV nedir, kimler ödeyecek ve son ödeme tarihi ne zaman? İşte merak edilen soruların cevapları.

EK MTV NEDİR VE KİMLER ÖDEYECEK?

Ek MTV, araç sahiplerinin normal MTV tutarından başka bir defaya mahsus olmak üzere ödemek zorunda oldukları bir ek vergidir. Ek MTV, normal MTV ile aynıdır. Ocak ve Temmuz aylarında hangi taksitler ödeniyor ise ek MTV’de de o taksit ödenmektedir. Ek MTV’nin miktarı, aracın motor gücüne, yaşına ve tipine bağlı olarak değişir. Bu yeni vergi 1 seferliğine alınmakta olup depremin yol açtığı maddi hasarların giderilmesi için kaynak sağlamak amacıyla getirilmiştir. Ayrıca, ek MTV’nin çevreci ve ekonomik araç seçimini teşvik etmesi de hedeflenmektedir.

Ek MTV, 2023 yılı sonuna kadar kayıt ve tescil edilmiş olan tüm motorlu taşıtları kapsamaktadır. Bu taşıtlar, kara, hava ve deniz taşıtlarını içermektedir. Ek MTV, 2023 yılında yılda iki kez ödenen normal MTV’nin üzerine eklenmektedir. Depremden ağır hasar gören evleri olan depremzedeler ise bu vergiden muaf tutulmaktadır.

EK MTV SON ÖDEME TARİHİ NE ZAMAN?

Ek MTV’nin ilk taksit ödemesi 6 Eylül 2023 tarihinde sona ermiştir. İkinci taksit ödemesi ise 30 Kasım 2023 tarihinde sona erecektir. Bu tarihleri kaçıran araç sahipleri, aylık %2,5 gecikme faizi ile ek MTV’yi ödemek zorunda kalacaktır. Ödemeler, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesi, mobil uygulaması, anlaşmalı bankalar, vergi dairesi vezneleri ve PTT şubeleri aracılığıyla yapılabilmektedir. Ek MTV ödenmediği takdirde, araçların satış, devir, muayene, trafikten çekme, hurdaya ve yurt dışına çıkarma gibi işlemleri yapılamayacaktır.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Para piyasaları uzmanı İslam Memiş,
Sıradaki Haber İslam Memiş’ten tarihi uyarı: 328 lira için rekoru kaçırmayın