Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Araç sahipleri dikkat: Tüm araçlara zorunlu takılacak!

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından, araç sahiplerini ilgilendiren önemli bir gelişme yaşandı.

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından,

Yapılan bu yeni düzenleme kapsamında, yakıt alan araçların plakaları otomatik olarak Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihaz’a işlenecek. Taşıt Tanıma Birimi (TTB) sisteminin, iş yeri araçları ve kiralanmış ticari araçlarda kullanılmak üzere 31 Aralık 2024 tarihine kadar takılması zorunlu hale getirildi. 1 Ocak 2025 itibarıyla TTB sistemini taktırmayan araçlar trafiğe çıkamayacak ve trafik cezalarıyla karşılaşacak.

TAŞIT TANIMA BİRİMİ NEDİR?

TTB, araçların yakıt depolarına yerleştirilen ve elektronik bir etiket taşıyan bir sistemdir. Akaryakıt istasyonlarında kullanılan taşıt tanımı okuyucu tarafından otomatik olarak okunan bu etiket, araç plakasını tanıyarak yakıt alımı sırasında kayıt yapar. Bu sistem sayesinde vergi kayıplarının önüne geçilir. Araçlardan sökülen TTB’lerin tekrar kullanımı mümkün değildir. Başkanlık tarafından yapılan açıklamaya göre, TTB’ler aracından sökülen vatandaşların, yeni düzenleme kapsamında yeniden taktırmaları gerekecek. Araçların sahiplik veya plaka bilgilerinde değişiklik olması durumunda da TTB’nin takılması zorunlu olacak.

YETKİLİ YERLER

TTB’ler yalnızca Darphane tarafından yetkilendirilen taşıt montaj firmaları tarafından takılabilir. Bu firmalar arasında Motorlu Taşıt Yetkili Servisleri, Motorlu Taşıt Özel Servisleri ve Taşıt Tanıma ve/veya Takip Sistemleri Montaj Servisleri bulunmaktadır. TTB montajı, ortalama 250 TL civarında bir maliyete sahip olup, işlem süresi genellikle 15 dakika kadar sürmektedir. Daha fazla bilgi ve detaylı yönlendirme için sürücüler, Gelir İdaresi Başkanlığı ve Darphane ve Damga Matbaa Genel Müdürlüğü’nün resmi internet sitelerinden bilgi alabilirler.