Arçelik hangi ülkenin markası, sahibi kim?

Arçelik hangi ülkenin markası, sahibi kim?

Arçelik, 1955 yılında Vehbi Koç ve Lütfi Doruk tarafından Sütlüce'de kurulan ve dünya genelinde hizmet veren köklü bir Türk beyaz eşya ve teknoloji şirketidir. Türk beyaz eşya sektöründe önemli bir yere sahip olan Arçelik, sektöre çamaşır makinesi (1959), buzdolabı (1960) ve bulaşık makinesi (1990) gibi ürünleriyle öncülük etmiştir.

Şirket, 1968 yılında Çayırova tesislerine taşınmış ve 1970'li ve 80'li yıllarda ürün yelpazesini genişleterek Eskişehir Buzdolabı (1975), İzmir Elektrikli Süpürge (1979) ve Ankara Bulaşık Makinesi (1993) gibi işletmeleri açmıştır.

1999 yılı, Arçelik için büyüme ve yeniden yapılanma yılı olmuştur. Bu dönemde Ardem şirketi ve Türk Elektrik Endüstrisi A.Ş. ile Atılım ve Gelişim Pazarlama A.Ş. Arçelik A.Ş. çatısı altında birleştirilmiştir. Beko markalı ürünlerin pazarlanması ve satışının Arçelik A.Ş. tarafından yürütülmesiyle, yeni bir organizasyon modeli oluşturularak faaliyetler tek elden yönetilmiştir.

Arçelik, ürünlerinin kalitesi ve kullanılan metalin tokluğu nedeniyle "Ağır Çelik Fabrikası" olarak anılmış ve daha sonra 2002 yılında resmi kayıtlarda ve borsada Arçelik ismiyle tanınmıştır.

Arçelik A.Ş., marka portföyünde Arçelik, Beko, Altus, Elektra Bregenz, Bloomberg, Arctic, Leisure, Flavel ve Tirolia gibi markalarla yerel ve uluslararası pazarlarda geniş bir tüketici kitlesine hitap etmektedir.

Toplam patent başvurusu 300'ü aşan Arçelik A.Ş., Türkiye'de yapılan patent başvurularının %10'una sahip olup, Avrupa çapında dayanıklı tüketim sektöründe en çok patente sahip ilk dört şirketten biridir.

Arçelik, 2004 yılında Avrupa Komisyonu'nun düzenlediği enerji verimliliği konulu yarışmada standart bir A enerji sınıfı modelden %58 daha az enerji harcayan bir buzdolabı ile büyük ödül kazanmıştır.

2008 yılında Beko Elektronik A.Ş.'nin ticari unvanı Grundig Elektronik A.Ş. olarak değiştirilmiş, bir yıl sonra Arçelik A.Ş. ile Grundig Elektronik A.Ş. birleşmesi tamamlanmıştır.

Arçelik A.Ş., Temmuz 2011'de Güney Afrika'nın beyaz eşya üreticisi Defy Appliances Limited ("Defy") şirketini Franke Holding AG'den satın alarak küresel pazardaki etkinliğini artırmıştır.

2020 itibarıyla Türkiye, Romanya, Rusya, Çin, Güney Afrika, Tayland ve Pakistan'da 7 ülkede 18 üretim tesisi ve Arçelik, Beko, Grundig, Blomberg, Elektrabregenz, Arctic, Leisure, Flavel, Defy, Altus ve Dawlance gibi 11 markasıyla 145'ten fazla ülkede ürün ve hizmet sunan bir ağa sahiptir.

Kaynak: HABER MERKEZİ