Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Arteche fabrikasında işler karışık! Sendika kendi eski yöneticisini suçladı

Kocaeli Dilovası’nda üretim yapan Arteche fabrikasında sular durulmuyor. Birleşik Metal İş Sendikası’na bağlı fabrikada 145 işçi işten atılırken, Birleşik Metal İş bugün fabrika eski baştemsilcisi ve beraberindekiler için sert bir açıklama yayınladı.

Kocaeli Dilovası’nda üretim yapan

Dilovası Makine İhtisas OSB’de bulunan Arteche Turkey firmasından çıkarılan ve Birleşik Metal İş sendikasına bağlı 145 işçi fabrika önünde protestolara devam ediyor. İşten çıkarmalar esnasında yaşanan Birleşik Metal İş Sendikası ve fabrika sendika eski baştemsilcisi arasında sorunlar ise sürüyor. Birleşik Metal İş Sendikası bugün yeni bir açıklama ile eski baştemsilci ve beraberindeki 2 yöneticiyi suçladı. Sendikadan yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ HAKKI

“Gebze Dilovası’nda kurulu, yaklaşık 550 çalışanı olan Esitaş Elektrik (Arteche) fabrikasında işçiler, anayasal haklarını kullanarak bu yılın başında sendikamıza üye olmuşlardı. Yasanın aradığı çoğunluğu sağlayan sendikamız, işyerinde toplu sözleşme yetkisini kısa sürede elde etmişti. Çalışma Bakanlığı’na yaptığımız yetki başvurusunu takiben, işyerinde örgütlenmenin başını çeken, son olarak da işyerinde temsilcilik görevini yürüten üyemiz işten çıkarılmış, ardından üyelerimizin kararlı duruşuyla gerçekleştirilen direnişin sonucunda işe geri aldırılmıştı. İşten atılan üyemizin yeniden işbaşı yapmasıyla sonuçlanan direniş, aynı zamanda işverenin yetki itirazı yapmaksızın sendikayı kabul etmesini ve işyerinde yasal toplu iş sözleşmesi sürecinin başlamasını sağlamıştır. Böylece üyelerimiz ve sendikamızın kadroları tarafından önemli bir kazanım elde edilmiştir. Bu kazanımla birlikte üyelerimiz, bugün ülkemizde yetki mahkemeleriyle sürekli ötelenen sendika haklarına kısa sürede kavuşmuşlardır. Esitaş’ta kesinleşmiş yetki belgesinin mart ayı başında sendikamıza ulaşmasının ardından, 1 Mart 2024-28 Şubat 2026 Dönemi Toplu İş Sözleşmesi süreci başlamıştır. Müzakere sürecinde arabulucu aşamasına gelinmiş, henüz toplu iş sözleşmesi süreci sonuçlanmamıştır.

OLUMSUZ ŞARTLARA MÜDAHALE

Sendikamızın yetki belgesinin gelmesinden sonra işyerinde yasal olarak belirlenmesi gereken 1 baştemsilci ve 3 temsilci, sendikamızın anatüzüğü ve yönetmeliği gereği işyerinde sandık kurularak demokratik bir biçimde seçilmiş; ilk defa toplu iş sözleşmesi müzakere sürecinin yürütüldüğü işyerinde temsilcilerimiz tüm toplantılarda yer almışlardır. Toplu iş sözleşmesi daha imzalanmamışken, sendikamız tarafından işyerinde devam eden bazı olumsuz uygulamalara müdahalede bulunulmuş, örneğin günde bir tane olan dinlenme molası ikiye çıkarılmış, fazla mesailere kalmayan işçilerin maruz kaldığı kimi ayrımcı uygulamaların son bulması için çaba sarf edilmiş ve bu sorun da çözüme kavuşturulmuştur. Aynı şekilde, müzakere süreci devam ederken, işyerinde havalandırma sisteminin yetersiz olduğu tespiti üzerine işyeri yönetimiyle gerekli görüşmeler yapılmış ve yönetimden iyileştirilmelerin yapılması için söz alınmış, yeni havalandırma sistemi yapılana kadar kısa vadeli ve etkili çözümler üretilmesi konusunda Esitaş yönetimiyle mutabakat sağlanmıştır. İlk defa toplu iş sözleşmesi düzeninin kurulacağı bir işyerinde, üyelerimizin hak ve çıkarları için azami özen ve dikkatin gösterilmesinin gerekli olduğu bir dönemde sendikamız, süreç devam ederken üyelerimizin talepleri doğrultusunda kazanım elde edilmesini sağlayacak önemli adımlar atmıştır.

GÖREVDEN ALINDILAR

Buna karşın eylemimiz sonucu yeniden işbaşı yapan ve temsilcilik görevini yerine getiren işyeri baştemsilcisi, sendika yönetimiyle ortaklaşarak sorunların çözümü için gerekli sorumlu davranışları göstermemiş, sendikamızın yetkili kurullarını devre dışı bırakarak işyeri yönetimiyle kendi başına görüşmeler gerçekleştirerek, “Sendikasız olarak yol çizeceğiz” gibi ifadelerle üyelerimizi sendikadan istifa ettirebileceğine dair söylemlerde bulunmuştur. Baştemsilci son olarak, kurduğu Whatsapp grubu üzerinden işyerini sendikasızlaştıracağına yönelik ifadelerle sendika karşıtı, üyelerimizin hak ve çıkarlarına aykırı, sendikamızın amaç ve ilkeleriyle hiçbir türlü uyuşmayan, temsilcilik göreviyle bağdaşmayan, üyelerimizin ve örgütlülüğümüzün zarar görmesine neden olabilecek tutum ve davranışlar ile ifadeleri sebebiyle sendikamızın anatüzüğü ve yönetmelikleri uyarınca görevinden alınmıştır. Baştemsilciyle birlikte hareket ederek benzer davranışlar içerisine giren 2 temsilci de görevden alınmıştır. Görevden alınan baştemsilci, işyerinde üyelerimiz üzerinde baskı ve ağır tehdit içeren ifadelerine devam etmiş, sonrasında bir temsilciyle birlikte ambar bölümünde çalışan bir üyemizi darbetmelerinin ardından işyeri yönetimi tarafından işten çıkarılmışlardır.

İŞTEN ATILMALARINA NEDEN OLDULAR

İşten çıkarılan temsilciler, sendika olarak yaptığımız tüm uyarılara ve çağrılara rağmen, 500’e yakın üyemizin olduğu işyerinde 100’ün üzerinde işçiyle iş durdurma eylemi yapmış ve bu eyleme katılan tüm işçilerin işten atılmasına neden olmuştur. Netice itibariyle, üyelerimizi sendikaya karşı kışkırtarak gerçek dışı söylemlerle, kendi dar çıkar ve menfaatleri uğruna işçileri amaçsız ve doğrultusuz bir eylemliliğin içerisine sürüklemiş ve işçilerin işlerinden edilmelerine sebebiyet vermişlerdir. Esitaş’ta ortaya çıkan bu üzücü tablo, sendikal ilkelerimizle taban tabana zıt ve sendika karşıtı bir anlayışla hareket edilmeye çalışılmasından ibaret bir yaklaşımın tezahürüdür. Bazı haber sitelerinde ifade edildiğinin aksine sendikamız, üyelerimizi asla yalnız bırakmamıştır. Tüm üyelerimizin menfaatlerini, sendikal birliğimizi ve örgütlülüğümüzü korumaya yönelik adımlar sendikamız tarafından atılmış, olayların bu noktayı gelmesini önlemek için azami çaba ve gayret sarf edilmiştir. Tüm çabalarımıza rağmen, üyelerimizin işten çıkarılmasına ve sendikal örgütlülüğümüze zarar veren bu durum maalesef ortaya çıkarılmıştır.

YOLDA BIRAKMAYACAĞIZ

Sendika olarak tüm çabamız, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da 500’e yakın Esitaş işçisinin ekmeğini, geleceğini heba etmek için uğraş içerisine giren birkaç kişinin yarattığı bu olumsuz tabloyu ortadan kaldırmak olacaktır. Esitaş’ta iyi bir toplu sözleşme imzalayarak kalıcı ekonomik, sosyal ve demokratik haklar elde etmek ve birlik beraberlik içinde sendikasıyla kol kola yürüyen hiç kimseyi yolda bırakmamak için mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğimizi ifade ediyoruz.”

BİRLEŞİK METAL-İŞ SENDİKASI GENEL YÖNETİM KURULU

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kamu Personeli Seçme Sınavı (2024
Sıradaki Haber KPSS lisans sınav yerleri açıklandı (2024 KPSS sınav giriş belgesi sorgulama)