Artık Şehir Hastanesi'ni yazabiliriz

Değerli dostlar.

Yaklaşık 1 ay yaz tatili ve yoğunluk nedeniyle ara vermek zorunda kaldığımız köşe yazımıza herkese sevgi ve saygılarımı göndererek kaldığımız yerden devam ediyoruz.

Bu hafta sizlere Kocaeli Şehir Hastanesi ile ilgili gözlemlerimi paylaşmak istiyorum.

Bildiğiniz üzere Nisan ayında Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından resmi olarak açıldı Kocaeli Şehir Hastanesi. Açılış öncesi gidip gözlemler yaptığımız hastane inşaatını açılış günü ve sonrasında da sık sık giderek gözlemler yaptık.

Bu yazıda bir kaç açıdan şehir hastanemizi değerlendirmek istiyorum.

1- Personel Memnuniyeti;

Değerli dostlarım şehir hastanesi fiziki olarak yüksek kalite ve standartlar ile donatılmış güçlü bir sağlık kuruluşu. Her kurum, kuruluş aşamasında bir takım sorunlar yaşar. Ekip kurulması, ekip motivasyonu ve iş paylaşımı konusunda görev dağılımı ve paylaşımları kurum içinde demoralizasyon oluşturabilir.

Şehir hastanesi açılmadan önce çok sayıda arkadaşlarımız bizlerle görüş alışverişinde bulunuldu. Derince Eğitim Araştırma, Seka Devlet, Alikahya Doğum ve Çocuk ile Kocaeli Devlet Hastanesi 'nde görev yapan arkadaşlarımız her gün bizlere onlarca soru sordular.

-Biz yeni hastaneye gidecekmiyiz kalacak mıyız?

-Bölüm ve görev değişikliği yaşayacak mıyız?

-Yöneticimiz değişecek mi?

-Yol, ev, taşıma, barınma, ekip, liyakat bunun gibi yüzlerce soru ve endişe.

Bu endişe ve sorular karşısında meslektaşlarımız haksız mı ? Tabiki haklı.

Çünkü insanlar kendileri için güvende hissedeceği, çalışma koşulları düzene girmiş,yaşam standartları oluşmuş ortamlarının bozulmasını haklı olarak istemezler.

İnsanlar iş yerlerine göre ev almış, ev kiralamış, çocuklarını okula yazdırmış ve belirli bir standar sağlamışlar ve bu düzenin değişmesini istemiyorlar ki bu haklı bir reflek herkesin bunu kabul etmesi gerekir.

Biz arkadaşlarımızdan şunu istedik. Lütfen sürece olumlu bakalım ve süreci destekleyelim. Sağlık hizmeti sürdürülebilir olmalı ve toplu moral bozuklukları hizmetin kalitesini düşürür.

Personel açısından baktığımızda şehir hastanemizi çok kurumdan farklı kültürü olan kurum yöneticisi ve personel tarafından kuruldu. Bu bir süre kargaşa ve kurum kültürü oluşana kadar etkinlik sağlanması konusunda zaafiyete sebebiyet verebilirdi. Ve doğrusunu söylemek gerekirse bu handikap yaşandı.

Fakat şehir Hastanesi'nin fiziki ortamı o kadar güzel ki bu süreç uzun sürmeyecek kısa sürede kurum kültürüne kavuşacaktır.

Gelelim son günlerdeki gözlemlerimize ;

Kurum tüm yönetimi ile arı gibi çalışıyor. Birşeyler yapmaya çalışıyor. Bundan yana endişemiz yok. Fakat bazı arkadaşlarımızın şikayetleri ve sitemleri yok değil.

Bizler sağlık çalışanları olarak hep vefakar olduk. Bu süreçte yine elimizi taşın altına koymalıyız. Moral ve motivasyonumuzu yüksek tutmalıyız.

Asli görevlerimizi yapma hususunda azami itina göstermeliyiz.

Evet kurumumuz yeni kuruldu. Bir kurum kültürü oluşacak. Bu süreçte belki çok sayıda yönetici değişecek, ufak tefek hatalı yaklaşımlar sergilenecek ama asli görevimizi layıkıyla yapmak üzerine odaklanmalıyız.

Şehir hastanesi bildiğimiz kamu hastanesi şeklinde yönetilmiyor. Hizmet alımları, farklı firmalar, kendi hizmet alımı ve dağıtımı derken çok sayıda yönetim plan ve şeması oluşturuyor. Gerçek şu ki bu çok farklı unsurlar şu an için kargaşa var izlenimi oluşturuyor. Ama gerçek şu bu bir süreç ve düzene girmiş olacak sadece biraz sabır gerekiyor.

Evet çok şükür ki şehir hastanemizde ilk günkü kaygılar yok, zaman çoğu problemleri çözmüş ve emin olalım ki yakın zamanda dahada güzel olacak.

Buradan şehir Hastanesi'nde görev yapan tüm meslektaşlarıma kolaylıklar diliyorum.

Kıymetli yöneticilerine kırmadan, dökmeden, hassasiyetler konusunda ve istişare kültürü oluşturarak ekip bütünlüğü ve ruhu oluşturmak için duyarlı olmalarını temenni ediyorum.

Böyle güzel ve donanımlı kurumlarımıza hep birlikte sahip çıkarsak bu mesleğin onuruna layık davranmış olacağımı ifade ediyorum.

Önümüzdeki hafta Hasta ve sağlık hizmeti alanlar açısından değerlendirmek üzere Allah'a emanet olalım diyorum.

SAĞLIKÇA kalın.