5 kişinin öldüğü kazaya ilişkin davada karar açıklandı

Kocaeli'nin Gebze ilçesinde 4'ü öğrenci 5 kişinin hayatını kaybettiği kazaya ilişkin 7 sanığın yargılandığı dava karara bağlandı.

5 kişinin öldüğü kazaya ilişkin davada karar açıklandı

Gebze 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde, 2021 yılında meydana gelen trajik servis kazasıyla ilgili duruşma gerçekleştirildi. Duruşmaya, tutuklu sanık servis aracı şoförü Mehmet Ö. Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katılırken, diğer sanıklar duruşmada yer almadı. Mahkemede müştekiler, yakınları ve taraf avukatları da hazır bulundu.

SANIKTAN BERAAT TALEBİ

Sanık Mehmet Ö.'nün avukatı Murat Filiz, daha önceki savunmalarını yineleyerek, kazanın meydana geldiği araca ilişkin TÜVTÜRK raporlarındaki kusurlara dikkat çekti. Müvekkilinin kaza sonrası uzuv kaybı yaşadığını belirten Filiz, beraat talep etti. Mehmet Ö. ise avukatının sözlerine katıldığını ve olay nedeniyle pişmanlık duyduğunu ifade etti.

DENETİM SORUMLULUĞU VURGUSU

Okul müdürü Z.A.Y.'nin avukatı Gamze Serin Şimşek, müvekkilinin denetim yükümlülüklerini yerine getirmediği gerekçesiyle yargılandığını savundu. Şimşek, gerçek sorumluların yargılanması gerektiğini ve denetim görevini üstlenen yetkililerin de davaya dahil edilmesi gerektiğini belirtti.

MÜŞTEKİLERİN TALEPLERİ

Müştekiler ve avukatları, kazada kusurlu bulunan kişi ve kurumların cezalandırılmasını talep etti. Servis şirketi sahiplerinin avukatı Özgür Ayten ise müvekkillerinin suça karışmadığını, sorumluluğun denetim yapan kişilere ait olduğunu savundu.

HÜKÜMLER AÇIKLANDI

Mahkeme heyeti, Mehmet Ö.'nün "taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 21 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi. Servis şirketi sahibi C.Ö. ve H.Ö. ile diğer sanıklar, 13 yıl 4 ay hapis cezası aldı. Okul müdürü Z.A.Y. ise 6 yıl hapis cezası aldı. Yurt dışında yaşayan M.A., suçtan beraat etti.

MAĞDUR AİLELERİNDEN İTİRAZ

Adliye çıkışında açıklama yapan mağdur ailelerin avukatı Arda Yamanlar, verilen cezaların kendilerini tatmin etmediğini belirterek, üst mahkemeye başvuracaklarını duyurdu. Hayatını kaybeden öğrencinin babası Güven Akıllı da karara itiraz edeceklerini ve başka ailelerin benzer acılar yaşamasını istemediklerini vurguladı.

KAZA DETAYLARI

Olay, 9 Kasım 2021 tarihinde Gebze'de meydana geldi. Mehmet Ö.'nün kullandığı servis midibüsü, bir kadına çarptıktan sonra devrilmişti. Kazada, öğrenci Mert Efe Akıllı ve Birsen Giriş hayatını kaybetmiş, diğer 19 öğrenci yaralanmıştı.

Kaynak: AA
Gebze Trafik Kazası TÜVTÜRK