Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Asgari ücret toplantısı ne zaman yapılacak?

Türkiye’de asgari ücret tespit

Türkiye’de asgari ücret tespit komitesi, 2024 yılı asgari ücretini belirlemek üzere yarın ilk toplantısını gerçekleştirecek. Komitenin masasında, işçi kesiminin temsilcisi Türk-İş’e göre 15 bin 500 liradan 18 bin liraya kadar çeşitli rakamlar konuşuluyor.

Yaklaşık 8 milyon işçinin aylık 11 bin 402 lira asgari ücretle geçinmeye çalıştığı Türkiye’de, asgari ücret tespit komitesi önemli bir görev üstleniyor. Bu komite, yarın gerçekleştireceği toplantıda, gelecek yıl geçerli olacak asgari ücreti belirlemek adına görüşmelerine başlayacak.

İşçi tarafını temsil eden Türk-İş’e göre, kasım itibarıyla açlık sınırı 14 bin 25 lira, yoksulluk sınırı 45 bin 686 lira ve bekar bir çalışanın aylık yaşama maliyeti 18 bin 239 liraya yükseldi. Kulislerde ise yeni asgari ücretle ilgili 15 bin 500 liradan 18 bin liraya kadar çeşitli rakamlar dolaşıyor.

Mart ayında yapılacak yerel seçimlerin etkisiyle ve iktidarın “hedef enflasyona göre artış” ve “yılda tek zam” tezine rağmen, bu yıl zorlu geçmesi beklenen görüşmelerin “oybirliği” ile sonuçlanmasının zor olduğuna dikkat çekiliyor. İktidar, bu yıl önceki yıllardan farklı olarak bir kez belirlenecek asgari ücretin yıl içinde açlık sınırının altında kalabileceğini kabul ediyor.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, toplam 15 üyeden oluşuyor. İşçi, işveren ve hükümet tarafını temsil eden üyelerden oluşan komite, yeni asgari ücreti belirlemek üzere yapacağı toplantılarda, 4 asgari ücretli işçi ile Türk-İş tarafından temsil edilecek. Toplantılarda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Türk-İş Başkanı Ergün Atalay ve TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol’un açılış konuşmalarını yapması bekleniyor. Sonuçlar ise ay sonuna kadar 4 toplantı sonucunda belirlenerek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyuyla paylaşılacak.

Öte yandan, işveren tarafı, halen sigortalı işçi başına işverenlere verilen 500 TL asgari ücret desteğinin artırılarak sürdürülmesini talep ediyor. Hem işçi hem işveren tarafı, vergi dilimlerinin yeniden düzenlenmesini ve çalışanlar üzerindeki yükün hafifletilmesini istiyor. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ise Ankara’da düzenlediği basın toplantısında, yüksek enflasyon koşullarında asgari ücretin yılda dört kez güncellenmesi gerektiğini ve asgari ücretin, en düşük kamu işçisi ücreti ve en düşük memur maaşı dikkate alınarak hesaplanması gerektiğini ifade etti. Çerkezoğlu, ayrıca asgari ücretin, işçinin ailesiyle birlikte geçinebileceği bir seviyede olması gerektiğini vurguladı.