Asgari ücretteki 2 TL'nin gizemi çözüldü! Sebebi meğer buymuş

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan dün akşam saatlerinde işçi ve iş veren temsilcileriyle kameraların karşısına geçerek 2024 yılındaki asgari ücreti açıklamıştı. 17 bin 2 TL olarak duyurulan yeni asgari ücrette, 2 TL sosyal medyada gündem olmuştu. 2 TL'nin neden verildiği belli oldu.

Asgari ücretteki 2 TL'nin gizemi çözüldü! Sebebi meğer buymuş

Türkiye'de 8 milyon çalışanı doğrudan, tüm ülkeyi ise dolaylı yoldan etkileyen 2024 yılındaki asgari ücret rakamı dün akşam saatlerinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan tarafından 17 bin 2 TL olarak açıklanmıştı. Asgari ücretin 17 bin 2 TL olarak açıklanmasının ardından sosyal medyada 2 lira gündeme oturmuş ve konuşulan konular arasındaki yerini almıştı. Bu tutarın neden verildiği ise belli oldu.

SEBEBİ PRİMLER

Habertürk'ten Ahmet Kıvanç'ın yazısına göre, 2 TL olmasının temel sebebi ücret ödemelerinin ve ücretler üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) yapılan prim ödemelerinin günlük asgari ücret üzerinden belirlenmesi ve bundan dolayı asgari ücret esasında aylık olarak değil, günlük olarak belirleniyor.30 TL ile günlük tutar çarpılıyor ve brüt asgari ücret hesaplanıyor. Günlük asgari ücretin kesin sayıyı vermesinde brüt ve net asgari ücret küsuratla çıkabiliyor.

Örneğin, brüt asgari ücret 20.000 TL olsaydı, 1 günlük asgari ücret 666,6666 diye uzayan bir sayı olacaktı. Oysa 20.002,50 TL 30’a bölününce günlük asgari ücret 666,75 TL oluyor. Yevmiye ile çalışan işçilerin ücretleri, askerlik, doğum ve yurt dışı borçlanmaları, isteğe bağlı sigorta primleri gibi ödemeler günlük ücret üzerinden hesaplanıyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ