Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

ASM’lere hasta garantili yönetmelik iddiası tartışma yarattı! Aile hekimleri eyleme hazırlanıyor

Sağlık Bakanlığı’nın aile hekimliğine ilişkin hazırladığı yeni yönetmelik taslağı tartışma yarattı. Gazetemize konuşan Aile Hekimleri Derneği Başkanı Funda Atmaca, “Hasta garantisi üzerine hazırlanmış bir yönetmelik. Eylem hazırlığı içindeyiz” dedi.

Sağlık Bakanlığı’nın aile hekimliğine

Sağlık Bakanlığı’nın aile hekimliği için hazırladığı yeni yönetmelik tartışma yarattı. Sağlık meslek örgütlerine sızan taslaktaki maddelerin hak kayıpları, mesleği onursuzlaştırma üzerine olduğunu dile getiren aile hekimleri eylem hazırlığı içerisinde. Özellikle taslakta yer aldığı iddia edilen, “Hekime ve hemşireye ödenecek ücretin aile hekimine kayıtlı kişilerin hasta olup, olmadığına; aile sağlığı merkezine gelip, gelmediğine göre hesaplanmasını” maddesi büyük tepkilere neden oldu.

“AMACIMIZ HASTALANDIRMAMAK”

Birinci basamakta koruyucu sağlık hizmeti verdiklerini dile getiren Aile Hekimleri Derneği Başkanı Funda Atmaca, amaçlarının ‘hastalandırmamak’ olduğunu söyledi. Kamuoyuna sızdırılan taslağı gazetemize yorumlayan Atmaca, “Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonumuz ile taslak ile ilgili görüşmeler yapıyoruz. Bu yönetmelikte hak kayıpları, maaş kayıpları ve mesleği onursuzlaştırma maddeleri var. Federasyonumuz bununla ilgili eylem hazırlığında.

“HESAP SİSTEMİNİ MATEMATİKÇİLER BİLE ÇÖZEMEDİ”

Yani bu mantığa göre hastanın az hasta olması gerekiyor. Bizim görevlerimizden biri kronik hastaları takip etmek. Ana hedefimiz koruyucu hizmet vermek ve hastanın daha az sağlık kuruluşuna gelmesidir. Bir de hastalar ne kadar hastaneye giderse maaşımızda düşüyor. İlginç bir taslak yayınlanmış. Öyle bir hesap sistemi yapmışlar ki, formülünü matematikçiler bile çözemedi. Her şey performans ve hasta garantisi üzerine.

“HASTA MEMNUNİYETİNE GÖRE ÜCRET DÜŞÜKLÜĞÜ”

Bir de hasta memnuniyet anketine göre ücretlerimizde düşüklük yapılacakmış. Bu da mesleğimiz için onur kırıcı bir durum. Aile hekimliği sisteminin karşı karşıya olduğu sorunlar çözülmeden, etkin ve sürdürülebilir bir sağlık hizmeti beklemek gerçekçi değil. ASM’ye başvurmayan vatandaştan dolayı maaş kesiliyor. Hastaneye giden vatandaştan dolayı maaş kesiliyor. Aşısını yapmayan vatandaştan dolayı maaş kesiliyor. Bu mu sağlık politikası?” dedi.