Atom Bombasını Anlatan En İyi 8 Film
Atom bombası bilindiği gibi ilk kez II. Dünya Savaşı’nın son günlerinde kullanılmıştır. ABD tarafından kullanılan atom bombası, 6 Ağustos 1945 tarihinde, Little Boy kod isimli uranyum tipi silahla Japonya’nın Hiroşima kentine atılmıştır. Üç gün sonra ise Fat Man kod isimli plütonyum tipi silah ile yine Japonya’nın bir kenti olan Nagasaki bombalanmıştır.
Atom bombasının ilk kullanımlarında çok sayıda sivil hayatını kaybetmiştir. Bu olaylarda yaklaşık olarak yüz otuz iki bin kişinin de hayatını kaybettiği bilinmektedir. Uranyum ve plütonyum olmak üzere iki temel nükleer silah olarak kullanılan bu yok edici bomba, o tarihten sonra daha fazla kullanılmaya başlanmıştır. Atom bombasına dair merak ettiğiniz birçok şeyi bulabileceğiniz ve herkes tarafından heyecanla izlenen o filmleri sizler için bir araya getirdik. İşte bir an bile gözünüzü ekrandan ayıramayacağınız o başarılı yapımlar!
OPPENHEIMER
Oppenheimer, son dönemlerin en çok izlenen yapımları arasında yer alıyor. Filmin adından da anlaşılacağı gibi atom bombasının babası olarak kabul edilen J. Robert Oppenheimer’in hayatı izleyiciye aktarılıyor. Manhattan Projesini ele alan bu film, izleyiciden tam not almayı başarmıştır.
DR. STRANGELOVE
1964 yapımı olan ve Stanley Kubrick’in ‘kara komedisi’ olarak bahsedilen Dr. Strangelove, Soğuk Savaş döneminin istikrarsızlığını ve nükleer silahlanma yarışışının absürtlüğünü hiciv yaklaşımı ile ele almaktadır. Film, Amerikan Hava Kuvvetleri’ndeki General Jack D. Ripper’ın delice bir kararla küresel bir krize yol açması ile başlamaktadır. Ripper, Sovyetler Birliği’nin Amerika’ya sızabileceğine dair saplantılı bir inanca sahiptir ve nükleer savaşın korkunç zincirleme tepkisini tetikleyecek şekilde Amerikan bombardıman uçaklarını Sovyet hedefine yönlendirir. Böylelikle dünyanın nükleer bir felaketin eşiğine gelmesi de kaçınılmaz olur.
FAIL – SAFE
Fail – Safe, 1964 yılında ilk kez izleyici ile buluşmuştur. Film olay döngüsü açısından Dr. Strangelove ile benzerlikler göstermektedir. Başrolde yer alan Amerikan Başkanı Henry Fonda, bir Amerikan nükleer bombardıman uçağının yanlışlıkla Sovyetler Birliği’ne saldırı başlatması neticesinde III. Dünya Savaşı’nın eşinde ciddi bir kararla karşı karşıya kalır. Başkan, Soğuk Savaş düşmanları arasındaki dengeyi yeniden kurmak için acil bir adım atması gereken zorlu bir durum ile karşı karşıya kalır.
FAT MAN AND LITTLE BOY
1989 yapımı olan bu filmin yönetmeni Roland Joffe’dur. Drama kategorisinde yer alan Fat Man and Little Boy, bilim insanlarının atom bombasını daha önce geliştirmek için zamana karşı yarıştığı Los Alamos’taki sahne arkası dramı ekranlara getirmektedir. Oppenheimer’e bu filmde Dwight Schultz hayat verirken, General Groves karakterine ise Paul Newman hayat veriyor.
INFINITY
1996 yapımı olan bu filmin yönetmen koltuğunda Matthew Broderick yer alıyor. Film genel olarak Manhattan Projesi’nin fizikçisi olan Richard Feynman’ın hayatına odaklanmaktadır. Feynman, Los Alamos ekibinin Trinity patlamasına korumasız gözlerle ile tanık olan tek üyesi olarak bilinmektedir. Filmde bu karaktere hayat veren kişi ise Jack Quaid oluyor.
THE ATOMIC CAFE
1982 yılında yayınlanan ve belgesel tarzında olan The Atomic Cafe; Kevin Rafferty, Jayne Loader ve Pierce Rafferty tarafından ortak olarak yönetilmiştir. ABD’nin nükleer çağa girişini hiciv tarzı ile anlatmak için haber filmi, hükümet eğitim filmleri ve reklamlar da dahil olmak üzere çeşitli arşiv kaynaklarının bir araya getirildiği bu yapım, 2016 yılında Ulusal Film Kayıt Defteri’ne seçilmiştir.
THE DAY AFTER TRINITY
1980 yılında izleyici karşına çıkan bu yapım, Manhattan Projesi’nin tarihini ve J. Robert Oppenheimer’ın yaşamını anlatırken aynı zamanda döneminde hayatta kalan Los Alamos fizikçileri ile yapılan röportajları ve Oppenheimer ile Groves’un arşiv görüntülerini de ekranlara getiriyor.
BAREFOOT GEN
1983 yılında izleyici ile buluşan bu yapım, Hiroşima’dan sağ kurtulan Keiji Nakazawa’nın yıkımdan önce, yıkım sırasında ve yıkımdan sonra yaşadıklarını konu alıyor.
Değerli NoktaGazetesi.com.tr okurları,
NoktaGazetesi.com.tr ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da NoktaGazetesi.com.tr sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar NoktaGazetesi.com.tr yorum alanında paylaşılamaz.
NoktaGazetesi.com.tr yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, NoktaGazetesi.com.tr bu sorumluluğu üstlenmez.
NoktaGazetesi.com.tr'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.