Avrupa'ya Türkiye örnek gösterildi! DSÖ Avrupa'yı uyardı

DSÖ'nün raporuna göre, Avrupa dünya genelinde en fazla alkol tüketen bölge olarak öne çıkıyor; Avrupalılar yılda ortalama 9,2 litre alkol tüketiyor.

Avrupa'ya Türkiye örnek gösterildi! DSÖ Avrupa'yı uyardı

Dünya Sağlık Örgütü, Avrupa'daki alkol tüketimiyle ilgili çarpıcı bir rapor yayımladı. Raporda, yılda 800 bin kişinin alkol yüzünden hayatını kaybettiği belirtilirken, alkol tüketiminin azaltılması için acil eylem çağrısı yapıldı. Avrupa'da alkol nedeniyle her gün 20 bin 200 kişinin öldüğü vurgulandı. Ancak, bu ciddi sorun hakkında bilgi sahibi olan kişi sayısının çok az olduğu ifade ediliyor.

TÜRKİYE’YE İŞARET EDİLDİ

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) yayımladığı rapora göre, Avrupa'da erkekler kadınlardan dört kat daha fazla alkol tüketiyor. Kıtada her üç yetişkinden ikisi içki içiyor ve her on yetişkinden biri alkolik olarak değerlendiriliyor. Alkolün neden olduğu kalp-damar hastalıkları, kansere ve karaciğer sirozuna rağmen Avrupa'da alkol tüketiminde uzun yıllardır bir düşüş yaşanmıyor. Raporda, Türkiye'nin alkol üzerindeki vergileri artırarak erişimini azalttığı ve bu yaklaşımın olumlu etkileri olduğu vurgulandı. Ancak, birçok Avrupa ülkesi alkol tüketimini azaltmak için gerekli önlemleri almıyor; vergi artışları, reklam kısıtlamaları ve erişim sınırlamaları gibi tavsiyelere yeterince önem verilmiyor. DSÖ, Avrupa'daki alkol tüketimini sınırlamak amacıyla 2025 yılına kadar harekete geçilmesi çağrısında bulundu.

Kaynak: TR Haber