Avukata Verilen Vekâlet Nasıl İptal Edilir?

Irmak Gölnar

Irmak Gölnar

Tüm Yazıları

Kişilerin hukuki süreçlerini yönetmesi için avukatlara ihtiyacı olur. Kişiler adına tüm işlemleri avukatların yapabilmesi için ise bu kişilerin avukatlarına noter huzurunda vekalet vermesi gerekir. Vekaletin kapsamı belli bir konu ile sınırlı tutulabileceği gibi kişiye ait tüm yetkileri de kapsayabilir.

Avukata verilen vekaletin iptali, hukuki sürecin sona ermesinden dolayı talep edilebilir. Bunun yanı sıra kişilerin avukatlarından memnun olmaması, avukatların ilgili süreçleri yeteri kadar takip etmemesi ya da işleri aksatması gibi nedenlerde vekalet iptalleri nedenleri arasında yer alabilir.

Avukata Verilen Vekâlet Nasıl İptal Edilir? - Resim : 1

VERİLEN VEKALET TEK TARAFLI İPTAL EDİLİR Mİ?

Ülkemizde geçerli olan hukuk sistemi içerisinde, vekaletin sona ermesine dair sebepler yer alır. Bu sebepler arasında vekaletin tek taraflı olarak sona erdirilebilmesi de bulunur. Vekalet veren taraf ve vekil olarak atanan taraf, hukuki olarak her zaman sözleşmeyi tek taraflı olarak sona erdirme hakkına sahiptir. Elbette bu süreçte yine hukuki olarak geçerli olan sebeplerin yer alması gerekir.

Sözleşmeyi tek taraflı olarak sona erdiren kişi, karşı tarafın bu durumdan dolayı yaşayacağı zararı gidermekle hükümlüdür. Ancak bu şartlar altında vekaletin tek taraflı olarak iptal edilmesi gerçekleşir.

VEKALET İPTALİNDE YAPILMASI GEREKENLER

Vekalet iptali için kişilerin izlemesi gereken adımlar şu şekilde sıralanır:

  • İlk olarak vekaletname iptal şartlarına dikkat edilmelidir.
  • Vekalet iptalinde sözlü beyan yöntemi kullanılabilir. Ancak bu yöntem yasal olarak tercih edilmeyen ve sorun oluşturulabilecek bir yöntem olarak kabul edilir.
  • İptali için ilgili mahkemeye başvurulması gerekebilir. Bu yöntem de diğer yöntemlerden sonuç alınamadığı durumlarda geçerli olur.
  • Avukata verilen vekaletnamenin iptal işlemleri genellikle noter huzurunda gerçekleştirilir. Bunun kadar huzura belgesinin imzalanması yeterli olur.

E-DEVLET ÜZERİNDEN VEKALET İPTALİ YAPILIR MI?

Birçok işlemin yapılması için hizmet sunan e-devlet kapısı, avukata verilen vekaletin iptal edilmesi için kullanılamaz. Vekalet iptallerinin yapılması için kişilerin noter huzurunda işlemleri gerçekleştirmesi gerekir. Bu süreçte kişilerin noterden azilname ya da iptal belgesi alması gerekir. Noterden alınacak bu belge vekalet veren kişi ya da diğer tarafa gönderilmelidir.

Noterden alınacak olan azilname ya da fesih belgesi belli bir ücrete tabidir. Avukata verilen vekaletnamenin iptal edilmesi için de kişilerin belirlenen harç tutarını ödemesi gerekmektedir.

VEKALET İPTALİNDE GEREKLİ OLAN BELGELER

Avukata verilen vekalet iptalinden kişilerin notere başvurduğu sırada vekaletin düzenlendiği noterin adı, vekaletin düzenlendiği tarih ve numarası gibi bilgiler noter tarafından talep edilecektir. Bunun yanı sıra vekaletnamenin bir kopyası da kişilerin yanında bulunmalıdır.

Noterden alınacak olan azilname ya da fesih belgesi için belli bir harç ödendikten sonra kişilerin nüfus cüzdanı, pasaport, iki adet fotoğraf, vekilin adı ve soyadı ile vekil tayin edecek kişinin kimlik fotokopisi gibi belgeler talep edilir.

VEKALET İPTAL DİLEKÇESİ NASIL OLMALI?

Avukata verilen vekaletin iptal edilmesi için hazırlanılması gereken dilekçenin taslağının nasıl olacağı en çok araştırılan konular arasında yer alır. Hazırlanan dilekçede azledilen kişinin Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası ve adres bilgisi yer almalıdır. Aynı zamanda azil olunan kişinin de Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası ve adres bilgisi dilekçede yer almalıdır. Bu bilgilerin yanı sıra bilgi için gidilecek yer, vekalet veren kişinin vekalet eden kişiye karşı yazdığı yazı ile vekalet veren kişinin notere karşı yazdığı yazı da avukata verilen iptal dilekçesinin içerisinde bulunması gereken bilgiler arasında yer alır.

Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?
Yorum yapmak için tıklayınız