Avukata Verilen Vekâlet Nasıl İptal Edilir?
Kişilerin hukuki süreçlerini yönetmesi için avukatlara ihtiyacı olur. Kişiler adına tüm işlemleri avukatların yapabilmesi için ise bu kişilerin avukatlarına noter huzurunda vekalet vermesi gerekir. Vekaletin kapsamı belli bir konu ile sınırlı tutulabileceği gibi kişiye ait tüm yetkileri de kapsayabilir.
Avukata verilen vekaletin iptali, hukuki sürecin sona ermesinden dolayı talep edilebilir. Bunun yanı sıra kişilerin avukatlarından memnun olmaması, avukatların ilgili süreçleri yeteri kadar takip etmemesi ya da işleri aksatması gibi nedenlerde vekalet iptalleri nedenleri arasında yer alabilir.
VERİLEN VEKALET TEK TARAFLI İPTAL EDİLİR Mİ?
Ülkemizde geçerli olan hukuk sistemi içerisinde, vekaletin sona ermesine dair sebepler yer alır. Bu sebepler arasında vekaletin tek taraflı olarak sona erdirilebilmesi de bulunur. Vekalet veren taraf ve vekil olarak atanan taraf, hukuki olarak her zaman sözleşmeyi tek taraflı olarak sona erdirme hakkına sahiptir. Elbette bu süreçte yine hukuki olarak geçerli olan sebeplerin yer alması gerekir.
Sözleşmeyi tek taraflı olarak sona erdiren kişi, karşı tarafın bu durumdan dolayı yaşayacağı zararı gidermekle hükümlüdür. Ancak bu şartlar altında vekaletin tek taraflı olarak iptal edilmesi gerçekleşir.
VEKALET İPTALİNDE YAPILMASI GEREKENLER
Vekalet iptali için kişilerin izlemesi gereken adımlar şu şekilde sıralanır:
- İlk olarak vekaletname iptal şartlarına dikkat edilmelidir.
- Vekalet iptalinde sözlü beyan yöntemi kullanılabilir. Ancak bu yöntem yasal olarak tercih edilmeyen ve sorun oluşturulabilecek bir yöntem olarak kabul edilir.
- İptali için ilgili mahkemeye başvurulması gerekebilir. Bu yöntem de diğer yöntemlerden sonuç alınamadığı durumlarda geçerli olur.
- Avukata verilen vekaletnamenin iptal işlemleri genellikle noter huzurunda gerçekleştirilir. Bunun kadar huzura belgesinin imzalanması yeterli olur.
E-DEVLET ÜZERİNDEN VEKALET İPTALİ YAPILIR MI?
Birçok işlemin yapılması için hizmet sunan e-devlet kapısı, avukata verilen vekaletin iptal edilmesi için kullanılamaz. Vekalet iptallerinin yapılması için kişilerin noter huzurunda işlemleri gerçekleştirmesi gerekir. Bu süreçte kişilerin noterden azilname ya da iptal belgesi alması gerekir. Noterden alınacak bu belge vekalet veren kişi ya da diğer tarafa gönderilmelidir.
Noterden alınacak olan azilname ya da fesih belgesi belli bir ücrete tabidir. Avukata verilen vekaletnamenin iptal edilmesi için de kişilerin belirlenen harç tutarını ödemesi gerekmektedir.
VEKALET İPTALİNDE GEREKLİ OLAN BELGELER
Avukata verilen vekalet iptalinden kişilerin notere başvurduğu sırada vekaletin düzenlendiği noterin adı, vekaletin düzenlendiği tarih ve numarası gibi bilgiler noter tarafından talep edilecektir. Bunun yanı sıra vekaletnamenin bir kopyası da kişilerin yanında bulunmalıdır.
Noterden alınacak olan azilname ya da fesih belgesi için belli bir harç ödendikten sonra kişilerin nüfus cüzdanı, pasaport, iki adet fotoğraf, vekilin adı ve soyadı ile vekil tayin edecek kişinin kimlik fotokopisi gibi belgeler talep edilir.
VEKALET İPTAL DİLEKÇESİ NASIL OLMALI?
Avukata verilen vekaletin iptal edilmesi için hazırlanılması gereken dilekçenin taslağının nasıl olacağı en çok araştırılan konular arasında yer alır. Hazırlanan dilekçede azledilen kişinin Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası ve adres bilgisi yer almalıdır. Aynı zamanda azil olunan kişinin de Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası ve adres bilgisi dilekçede yer almalıdır. Bu bilgilerin yanı sıra bilgi için gidilecek yer, vekalet veren kişinin vekalet eden kişiye karşı yazdığı yazı ile vekalet veren kişinin notere karşı yazdığı yazı da avukata verilen iptal dilekçesinin içerisinde bulunması gereken bilgiler arasında yer alır.
Değerli NoktaGazetesi.com.tr okurları,
NoktaGazetesi.com.tr ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da NoktaGazetesi.com.tr sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar NoktaGazetesi.com.tr yorum alanında paylaşılamaz.
NoktaGazetesi.com.tr yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, NoktaGazetesi.com.tr bu sorumluluğu üstlenmez.
NoktaGazetesi.com.tr'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.