Avusturya Ordusu'nun sarhoş olup Türkler yerine birbirleriyle çarpıştığı o savaş!

Takvimler 1788'i gösteriyordu. Osmanlı-Avusturya Savaşı tüm şiddetiyle devam ediyordu. Sultan I. Abdülhamid Han 'ın tahtta oturduğu o dönemde Osmanlı İmparatorluğu 30 Ağustos 1788’de Avusturya İmparatoru II. Joseph’in ordusu ile karşı karşıya geldi ve büyük bir zafer kazandı. İntikam peşinde düşen Avusturya ordusu Yaklaşık 100 bin asker ve mühimmat ile Şebeş Boğazı'na yeni muharebe için konuşlandı. Ordunun hafif süvari birliği konumunda olan Hussar birliği, Osmanlı askerlerinin izini sürebilmek ve keşif yapmak adına Timiş nehrinin karşı tarafına geçiş yaptı.

Keşif sırasında bir çingene kervanı ile karşılaşan Hussar birliği onlarca şişe içki satın aldılar. Bulundukları yerde parti yapan askerler içkiyi fazla kaçırınca olanlar oldu. Bir askerin içkiyi nehrin diğer karşısında bulunan askerlerle paylaşmak istemesi ve gruba sonradan katılan piyade askerleri ile anlaşmazlıklar yaşanması nedeniyle kargaşa yaşandı.Piyade askerleri Hussar birliği askerlerini korkutmak için Turkii Turkii (yani Türklerr) diye bağırmaya başladı. Tüm bu karışıklıklar olurken nehrin diğer tarafında bulunan Avusturya Ordusu'nun geri kalanı , Osmanlı ordusu ile her an karşılaşabilme ihtimaline karşı tetikteydi. Karşıdan duydukları bağrışma ve çatışma sesleri nedeniyle Osmanlı ordusunun yaklaştığını düşündüler.

Kendilerine doğru yaklaşan sarhoş Avusturya askerlerini Osmanlı imparatorluğunun saldırısı altında olduklarını düşünerek topçulara ateş emri verdiler. Sarhoş olan Hussar birliği de diğer tarafı Türk asker ordusu zannetti, göz gözü görmeyen karanlıkta çarpışan askerler şiddetli bir çatışma ve savaşa tutuldular. Bazı Avusturyalı askerler durumu düzeltebilmek adına Almanca halt yani durun dediyse de Almanca bilmeyen başka ırktan askerler bunu ALLAH Allah olarak anladılar. Yoğun çatışma sonrası asıl gerçekse gün ağardığında ortaya çıktı. Avusturya ordusu kendi kendine savaşmıştı... Yaşanan bu kargaşada Avusturya ordusu çok ciddi kayıplar verdi. Bazı askerler ise kaçarak canlarını zor kurtardı. Aradan 2 gün geçti ve Osmanlı ordusu savaş alanına gelince gözlerine inanamadı. Yerde yatan binlerce ölü ve yaralı Avusturya askeri vardı. Osmanlı ordusunun savaşmadan kazandığı büyük zafer sonucunda Şebeş fethedilmişti. Dünyanın en ilginç savaşlarından biri olarak tarihe geçen bu savaş bazı ailemler tarafından ilahi bir yardım olarak yorumlandı...