Ay tutulması ne zaman 2024? Ay tutulması Türkiye'den izlenecek mi?

Gökyüzü olaylarına ilgi duyanlar, 2024 yılında gerçekleşecek olan Ay ve Güneş tutulmalarının tarihlerini ve Türkiye'den izlenip izlenemeyeceğini merak ediyor. İşte, takvim ve detaylar:

2024 Yılı Güneş Tutulmaları:

  1. 8 Nisan: Bu yılın ilk Güneş tutulması gerçekleşecek. Ancak, tam Güneş tutulması Türkiye'den gözlemlenemeyecek. Meksika, ABD'nin doğu bölgeleri ve güneydoğu Kanada'dan izlenebilecek.
  2. 2 Ekim: Şili ve Arjantin'in güneyinden görülebilecek halkalı Güneş tutulması gerçekleşecek, ancak Türkiye'den izlenemeyecek.

2024 Yılı Ay Tutulmaları:

  1. 25 Mart: Yılın ilk Ay tutulması, 20 Mart Bahar Ekinoksu ardından oluşan "Solucan Ay" esnasında yarı gölgeli bir tutulma şeklinde gerçekleşecek. Türkiye'den görülemeyecek olan bu tutulma, Amerika, Antarktika, Alaska ve kuzeydoğu Rusya'dan izlenebilecek.
  2. 18 Eylül: Yılın ikinci Ay tutulması, saat 05.14'te başlayıp 06.16'da bitecek olan parçalı bir tutulma olacak. Türkiye'den izlenebilecek bu tutulma aynı zamanda Amerika, Antarktika, Afrika, Avrupa, Batı Asya ve güneybatı Rusya'dan da seyredilebilecek.

Meteor Yağmuru:

  • 21-22 Nisan: 2024 yılının ikinci meteor yağmuru, Lyrid (Lir) gök taşı yağmurları olarak gerçekleşecek ve Türkiye'den izlenebilecek. Saatte 18'e kadar "yıldız kayması" yaşanacak.

Gökyüzü olaylarına ilgi duyanlar, bu tarihleri gökyüzü gözlemleri için takvimlerine işaretleyerek keyifli anlar yaşayabilirler.

Kaynak: HABER MERKEZİ