Ayılar kış uykusuna yattı mı, neden kış uykusuna yatar, ne kadar yatar?

Ayılar kış uykusuna ne zaman yatar, neden yatar, ne kadar yatar, yattılar mı konusuna dair bilgiler haberimizde...

Ayılar kış uykusuna yattı mı, neden kış uykusuna yatar, ne kadar yatar?

Ayı kış uykusuna yatar mı sorusunu pek çok kişi merak edip araştırıyordur. Halk arasında var olan bir bilgi olsa da bu konuyu detayları ile öğrenmek isteyen kişiler vardır. Bu yüzden de bu kişiler ayılar kış uykusuna neden yatar diye merak edebilirler. Bunun yanı sıra ayılar kaç ay kış uykusuna yatar sorusunun cevabını da bilmek isterler. Kış uykusuna yatan pek çok hayvan olsa da ayılar kış uykusuna yatar mı? İçeriğimizin kalan kısmına inerek ayı kış uykusuna yatar mı sorusunun cevabına ayrıntılı bir şekilde başlıklar halinde ulaşabilirsiniz.

AYILAR KIŞ UYKUSUNA YATAR MI?

Kış uykusu ya da hibernasyon uykuya benzer bir çeşit uzun süreli hareketsizlik halidir. Bu süreçte canlının vücut sıcaklığı azalır, kalp atım sayısı düşer, nefes alışveriş hızı yavaşlar ve metabolizma hızı en düşük seviyeye iner. Kış uykusu genellikle sıcakkanlı hayvanlarda görülür. Çünkü sıcakkanlı hayvanlar vücutlarında depoladıkları besinleri yakarak enerji elde ederler. Ortaya çıkan bu iç enerjiyle vücut sıcaklıklarını dengelerler. Kışın havanın soğumasıyla azalan besin kaynakları vücut sıcaklıklarını dengede tutmak için yetersiz kalır. Kışın yeterli besin kaynağı bulamayan hayvanlar bu süreci kış uykusunda geçirir. Bu şekilde yaşamsal faaliyetlerini gerçekleştirmeleri için gereken enerjiyi saklar ve hayatta kalmayı başarırlar. Kış uykusuna yatmadan birkaç ay önce ise uyurken harcanacak besini vücutlarında depolarlar. Bu hayvanlardan birisi de ayıdır. Ayılar kış uykusuna yatar. Kış uykusuna yatan diğer hayvanlar ise; sincap, kirpi, yer sincabı, dağ sıçanı, fındık faresi, kurbağadır.

NEDEN KIŞ UYKUSUNA YATAR?

Ayıların da tüm canlılar gibi vücutları enerji harcar. Yemek yiyerek enerji ihtiyacını karşılarlar. Soğuk kış aylarında yiyecek bulmak çok daha zordur. Kış uykusu, ayıların ve diğer hayvanların yemek yemeden daha uzun süre yaşamaları için bir yoldur. Kış uykusunda, ayıların vücut fonksiyonları yavaşlar. Bunu enerjiden tasarruf etmek için yaparlar. Vücut ısıları düşer. Nefesleri ve kalp atışları yavaşlar. Vücutları da daha yavaş kalori yakmaya başlar. Bu değişiklikler, ayının kendi vücut yağıyla daha uzun süre hayatta kalmasını sağlar.

AYILAR KIŞ UYKUSUNA YATTI MI?

Kış uykusuna yatan en ünlü hayvan herhalde ayıdır. Ayılar, türlerine, yaşadıkları bölgenin sıcaklıklarına ve yiyecek bulma olanaklarına göre değişik uzunluklarda kış uykusuna yatarlar. Bu süre 3 ila 7 ay arasında değişir. Bu süre içinde beden ağırlıklarının yaklaşık dörtte birini kaybederler. Uykuya yatmadan önceki aylarda deli gibi yiyerek bir haftada 14 kilo almalarının nedenini işte budur. Ayılar kış uykusuna yattı.