Aylar önce Nokta TV’de uyarmıştı: Gemlik kolunun büyük deprem üretme kapasitesi var

Kocaeli Jeofizik Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Zeki Tığ, 22 Şubat 2023 tarihinde Nokta TV’nin sevilen programlarından Nokta Atışı’nda Gemlik fayına dikkat çekmiş, burada ciddi bir stres birikimi olduğunu söylemişti.

Nokta TV’nin sevilen programlarından Nokta Atışı’nın üçüncü bölümü 22 Şubat 2023 tarihinde yayınlanmıştı. Asrın felaketi Maraş depreminin ardından Kocaeli Jeofizik Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Zeki Tığ, Nokta Atışı’nın konuğu olmuştu. Yorumcularımız Mehmet Ümit Küçükkaya ve Muharrem Tutuş eşliğinde Zeki Tığ, haritalar üzerinde anlatım yaparak Bursa Gemlik fayının stres biriken alanlardan biri olduğuna dikkat çekmiş ve uyarılarda bulunmuştu.

İZNİK’İN ALTINDAN GEMLİK’E

Kocaeli Jeofizik Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Zeki Tığ, Gemlik fayıyla ilgili şunları söylemişti: “Bakın gösterecek olursak şu Marmara Denizi tarafına bakarsanız aşağı yukarıda Sapanca gülünün Doğu tarafında bir çatallanma görüyoruz fayda. İznik Gölü'nün altına doğru giden Oradan da Gemlik körfezine bağlanıyor. O ayrı bir fark oldu diyebiliriz ona fay devam ediyor.

DEPREM ÜRETME KAPASİTESİ VAR

Bizim aşağı yukarı Çınarcık açana kadar kırıldı bizim payımız oradan Marmara Denizinin içine giriyor. Marmara Denizi'nde o yıllardan bu yılları hocalarımız çok çalışıyorlar nasıl iki parça mı 3 parça mı tek parça mı, kırılırsa nasıl bir şey oluyor diye çalışıyorlar ama bu alt kolundan büyük bir deprem üretme kapasitesi var tabii ki. Birbirini tetikler mi o tabi tetikleyebilir. Ama ne kadar olur bilemiyoruz.

GEMLİK’TE YIKICI DEPREMLER

Tarihte Gemlik hattında 7 şiddetinde bir deprem var. Maalesef burada da yıkıcı depremlerimiz var bizim. Gemlik fayı da Kuzey Anadolu Fay Grubunun kolu. Gemlik fay hattı da stres biriken alanlardan biri. Deprem, fayda enerji birikmesiyle oluşur. Levhalar birbirlerini karşılar, dayanır bir süre boyunca. Bir noktaya geldiğinde de bu fay kırılıyor. Gemlik fayındaki de o. Fayın hareket etmesine engel sınırı aştığınızda fay hareket eder.”

(İLGİLİ BÖLÜMÜ PROGRAMIN 1. SAAT 15. DAKİKASINDAN SONRA İZLEYEBİLİRSİNİZ)

Kaynak: HABER MERKEZİ