Azerbaycan Dışişleri Bakan Yardımcısı Elnur Mammadov TDT hakkında konuştu
Azerbaycan Dışişleri Bakan Yardımcısı Elnur Mammadov, Kırgızistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Aybek Moldogaziyev ve Özbekistan Dışişleri Bakanlığı diplomatlarından Nuriddin Ubaydullayev, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) hakkında çeşitli değerlendirmelerde bulundu.
Mammadov, TDT’yi oluşturan Nahçıvan Anlaşması’nın 15. yıl dönümünü ve Türk Devletleri İşbirliği Günü’nü önemli bir tarih olarak nitelendirdi. 3 Ekim 2009'da Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye tarafından imzalanan bu anlaşmanın Türk devletleri açısından bir dönüm noktası olduğunu belirtti. Mammadov, TDT ülkeleri liderlerinin siyasi iradesinin önemine vurgu yaparak, bu yıl teşkilatın 15. yılını kutladığını ifade etti. Ayrıca, TDT'nin siyasi, ekonomik ve ticari alanlarda faydalı iş birlikleri sağladığını ve diğer uluslararası örgütlerle de yakın ilişkiler kurduğunu söyledi.
‘TDT VE TÜRK DEVLETLERİ GÜÇLENECEK’
Mammadov, ayrıca TDT'nin geleceği ve vizyonu üzerine de konuştu; bu bağlamda, temmuz ayında Azerbaycan’ın Şuşa şehrinde gerçekleştirilen TDT Devlet Başkanları Gayriresmi Zirvesi'nde imzalanan "Karabağ Deklarasyonu"na dikkat çekti. TDT ve Türk devletlerinin güçleneceğine inandığını belirtti.
‘TDT’NİN GELECEĞİ KONUSUNDA OLDUKÇA UMUTLUYUZ’
Kırgızistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Moldogaziyev, ülkesinin TDT’nin kuruluşundan bu yana üye olduğunu hatırlatarak, Nahçıvan Anlaşması'nın 15. yılının kutlandığını vurguladı. Ülkeler arasındaki dostane ilişkilerin gelişimi konusunda iyimser olduğunu ifade eden Moldogaziyev, 6 Kasım'da Bişkek'te düzenlenecek 11. Devlet Başkanları Konseyi Zirvesi'ne ev sahipliği yapacaklarını hatırlattı. TDT’nin gündeminde pek çok konunun yer aldığını ve bu konuların Bişkek'teki zirvede de ele alınacağını belirtti. Moldogaziyev, her yıl ticaret, ekonomi, yatırım, ulaşım ve lojistik alanlarındaki işbirliğini güçlendirmek için çalıştıklarını ifade ederek, TDT’nin geleceği konusunda oldukça umutlu olduklarını kaydetti.
TDT İŞBİRLİĞİ GÜNÜ
Özbekistan Dışişleri Bakanlığı diplomatlarından Ubaydullayev ise TDT ailesini Nahçıvan Anlaşması'nın 15. yılı ve TDT İşbirliği Günü dolayısıyla kutladı. Ubaydullayev, TDT'nin kuruluşundan bu yana Türk halklarının tarihi bağları, ortak dili, kültürü ve gelenekleri doğrultusunda hareket ettiğini belirtti. Ayrıca, TDT’nin mevcut mekanizmalarını güçlendirdiğine ve işbirliği potansiyelinin arttığına değindi. TDT’nin uluslararası alanda tanınmaya başladığını belirten Ubaydullayev, Özbekistan'ın TDT çerçevesinde kardeş devletlerle olan müttefiklik ilişkisini güçlendirmeye önem verdiğini söyledi.
TDT HAKKINDA
TDT'nin ilk kuruluş adı, "Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi" olarak bilinmekte ve 3 Ekim 2009'da Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye tarafından imzalanan Nahçıvan Anlaşması ile temelleri atılmıştır. TDT, ortak tarihi ve kültürel değerlere sahip Türk dünyasının entegrasyonunu sağlamak amacıyla üye ülkeler arasında ekonomiden politikaya, eğitimden kültüre, savunmadan güvenliğe, ulaştırmadan gümrüğe ve turizmden spora kadar çeşitli alanlarda işbirlikleri oluşturmayı hedeflemektedir. 15 yıl içinde toplamda 4,25 milyon kilometrekarelik bir alana ve yaklaşık 160 milyon nüfusa sahip üye ülkeleriyle Türk dünyasının jeopolitik konumunu güçlendiren bir uluslararası teşkilat haline gelmiştir.