Babil Şehri Hangi Ülkede?

Irmak Gölnar

Irmak Gölnar

Tüm Yazıları

Babil kelimesi, Akadca bab – ilü kelimesi olarak geçmektedir. Bu kelimenin anlamı ise ‘Tanrı’nın Kapısı’dır. Sümercede aynı anlama gelen sözcük ise ‘Kadingirra’dır. Eski Ahit’te Babil kelimesi, ‘Babel’ şeklinde yer almaktadır. Birçok kişinin bildiği Babil şehir, tarihi önemi ile dikkatleri üzerine çeker.

Advertisement

Babil, Mezopotamya’da adını aldığı Babil Kenti etrafında milattan önce 1894 yılında kurulmuştur. O dönemde Babil, Sümer ve Akad topraklarını kapsayan büyük bir imparatorluk olarak bilinmektedir. Babil’in günümüzdeki merkezi ise Irak’ın El Hilla’dır. Babil halkının büyük bir kısmını tarih boyunca çeşitli Sami asıllı halklar oluşturmuştur. Bölgede konuşulan en yaygın dil ise Akadca olarak bilinmektedir. Bölgede dinsel açıdan kullanılan dil ise Sümercedir.

Babil Şehri Hangi Ülkede? - Resim : 1

BABİL HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

Babil, tarihin en eski ve güçlü krallığının başkenti olarak bilinmektedir. Aynı zamanda Babil tarihin önemli dini merkezlerinden biri olarak da bilinmekteydi. Tevrat’ta Babil’in adı ‘Tanrı’nın Kapısı’ anlamına gelen kelime ile yer alır. Babil, Mezopotamya uygarlığının da beşiği olarak da bilinmektedir.

Babil Kulesi ise Tevrat’ta, Kur’an’da ve dünyanın birçok bölgesindeki yerel efsanelerde yer almaktadır. Söylenenlere göre Babil Kulesi, Tanrı’ya ulaşmak için inşa edilmiştir. Bu inanış hemen hemen tüm kültürlerde aynı şekilde yer almaktadır. Babil Kulesi aynı zamanda dünyanın yedi harikasından biri olarak bilinen Babil’in Asma Bahçleri’ni de içine almaktadır.

BABİL’İN ASMA BAHÇELERİ

Dünyanın yedi harikasından biri olan Babil’in Asma Bahçeleri, Babil şehrinin öne çıkan tarihi dokuları arasında yer alır. Milattan önce yedinci yüzyılda Babil Kralı Nebukadnezar tarafından yaptırılan Babil’in Asma Bahçeleri, Babil’in çorak Mezopotamya çölünün ortasında; ağaçlar, akan sular ve egzotik birçok bitkinin bulunduğu çok katlı bir bahçedir. Bu yapı ile ilgili olarak söylenenlere göre; Nebukadnezar bahçeyi sıla hasreti çeken karısı Semiramis için yaptırmıştır. Semiramis, Medes Kralı’nın kızıdır ve Mezopotamya’nın düz ve sıcak ortamı onu bunalıma itmiştir. Kralda karısının hasretini gidermek için ona yapay dağların olduğu, suların aktığı ve yemyeşil bahçelerin olduğu bu yapıyı yaptırmıştır. Bu nedenle Babil’in Asma Bahçesi bazı yerlerde Semiramis’in Asma Bahçesi olarak anılmaktadır.

BABİL NEREDE?

Günümüzde Babil şehri, Irak’ın bir ili olarak bilinmektedir. 5.603 kilometrekarelik bir alada kurulan şehirde, son verilere göre 1 milyon 385 bin 783 kişi yaşamaktadır. Şehrin merkezi ise El Hilla’dır. 1971 yılından önce buranın adı Hilla iken daha sonra Babil adı ile anılmaya başlanmıştır.

BABİL’DE İNANIŞ

Babilliler, diğer eski halklar gibi birden çok tanrıya inanırlardı. Baş tanrıları olan Marduk’ ulaşmak için Babil Kulesi inşa edilmiştir. Babil efsanelerinde Marduk, ejderha Tiamat ile dövüşür ve onu yener. Yeri, göğü ve insanoğlunu yarattığına inanılan Marduk’un yeryüzündeki temsilcisinin ise kral olduğuna inanılırdı. Marduk dışında ise toprak, su, gökyüzü, güneş ve ay tanrılarının olduğuna inanılır ve onlara da tapılırdı.

Asurlularda aynı şekilde Sümerlilerin ve Babillilerin dinleri ile aynı inanışlara sahipti. Ancak en büyük tanrıları, adını imparatorluğun başkentine verdikleri Asur’du. Hem Babilliler hem de Asurluların baş tanrıçası ise Eski Yunanlıların aşk tanrıçası Afrodit’e çok bezeyen İştar’dır. Çok tanrılı bir inanışa sahip olan bölge, dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri olma önemine sahip olduğu gibi Babil’de bulunan ticari yollar da bu kentin önemini arttıran önemli unsurlar arasında yer alıyor.

Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?
Yorum yapmak için tıklayınız