Bagajını taşıtmak istiyor

Öncelikle bir bilgilendirmeyle başlamak istiyorum. Biliyorsunuz, İyi Parti Gebze Belediye Başkan adayı olarak Sadık Güvenç gösterildi. Güvenç’i destekleyen isimlerden biri Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan’dı.

Yine İyi Parti İl Başkanı İl Başkanı Nusret Acur’un de içinde bulunduğu Rotasızlar grubunun üyesi Özhan Öztürk de Gebze’yi istiyordu. Fakat Nusret Acur, Gebze’de Özhan Öztürk için çalışmadı. Sadık Güvenç için Lütfü Türkkan çok bastırdı, doğru. Ama Güvenç ismi üzerinde bir fikir birliği varmış. Bunu belirteyim.

Gebze meselesi kapandı gitti, asıl kriz Körfez’de.

Çünkü Körfez’de İyi Parti İl Başkanı Nusret Acur, MHP’den İyi Parti’ye katılan Azmi Cihat Hatipoğlu adaylık noktasında destekliyor.

İyi Parti'nin ağır toplarından GİK üyesi Cumali Durmuş da Azmi Cihat Hatipoğlu'nu destekliyor. Hatipoğlu'na rozet takılırken Durmuş da o karedeydi.

Durmuş ve Acur, Körfez’de Hatipoğlu ismiyle daha geniş kitlelere ulaşılabileceği, en çok oyun alınabileceğini öngörüyor.

Fakat Lütfü Türkkan, öyle düşünmüyor. Acur-Türkkan ikilisini yakın zamanda karşı karşıya getiren konulardan biri bu.

Türkkan, İyi Parti Körfez İlçe Teşkilatının kurucu başkanlığını yapmış, hakikaten parti için emek ve para harcamış isimlerden biri olan İbrahim Ömer Toyran’ı destekliyor. Ancak Türkkan’ın Toyran’la ilgili ortaya sunduğu tezler, yeterince ikna edici değil.

Ve bu mesele biraz sorun yaratıyor anladığımız kadarıyla.

Ayrıca Körfez’de Fırat Türker ve Doğukan Koyuncuoğlu gibi iki genç isim de var.

Öte yandan ben Lütfü Türkkan’ın Kocaeli Milletvekili olarak dün Karamürsel Belediye Başkan adayı Mehmet Baş ve Gebze Belediye Başkan adayı Sadık Güvenç’in elinin kaldırıldığı an o fotoğrafta olmamasına şaşırdım. Belki bir işi vardı, bilmiyorum. Ama garipti.

Ayrıca İyi Parti İl Başkanı Nusret Acur ile Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan’ın karşı karşıya geldiği yakın zamandaki tek konu, Körfez ilçesi değil.

Bir de Çayırova meselesi var.

Hatırlarsınız, geçtiğimiz ay Çayırova İlçe Başkanı ve muhtemelen Çayırova Belediye Başkan Adayı olarak açıklanacak İlhami Bayrak, AK Parti Kocaeli Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu’nun yeğeninin Çayırova Belediyesindeki memuriyet konusuyla ilgili bir açıklama yapmıştı.

İlhami Bayrak’ın ardından İl Başkanı Nusret Acur konuyu gündeme getirmişti.

Konunun devamında ise 30 Ekim 2023 tarihinde, aralarında Lütfü Türkkan’ın da bulunduğu 4 milletvekilinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin fezlekeler meclise geliyor.

Türkkan, 3 HEDEP’li vekiller birlikte fezlekesi meclise gelen 4 isimden biri olmayı başarıyor.

Radiye Sezer Katırcoğlu’yla ilgili yapılan açıklamalar üzerine (bana kalırsa tesadüfen, Türkkan ciddi bir kuruntu içinde) fezlekeler gelince Türkkan basıyor sitemi.

“Siz bu konularla ilgili Radiye Sezer Katırcıoğlu üzerinden gündem yapıyorsunuz. Geliyorlar benim dokunulmazlığımla uğraşıyorlar” minvalinde bir serzenişi oluyor Türkkan’ın.

Yani bir nevi Lütfü Türkkan, siyaseten yanında gezdirdiği bagajlarını partililere taşıtmak istiyor.

Aslında bana kalırsa Lütfü Türkkan’ın Çayıtova takıntısı, sadece fezleke de değil.

Hatırlarsınız, 2022 mayıs ayının sonuna doğru İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener Darıca’ya gelmişti.

Dönemin İlçe Başkanı İlhami Bayrak bu ziyarette Genel Başkan Meral Akşener’e bir sıkıntıdan bahsediyor. Sıkıntı ise Lütfü Türkkan’ın bildiğiniz bagajları.

Seçim çalışmalarında özellikle sahada, Türkkan’dan kaynaklı önlerine çıkan sorunlardan bahsediyorlar. Bu durum da Türkkan’ın kulağına gidiyor.

Sonuç olarak şuna varıyoruz: Lütfü Türkkan’ın siyasi bagajlarını İyi Partililer taşımaktan yorulmuş durumda.

Türkkan’ın katıldığı seçim çalışmalarında teşkilatçılar oldukça zorlanıyor.

Sürekli bir defans yapmak durumunda kalıyorlar.

Her seçim döneminde Lütfü Türkkan’ın hataları karşılarına çıkmaya devam edecek.

Ne diyelim.

İyi Partililerin kollarına kuvvet.

Bagajların kaç kantar bastığını en iyi onlar biliyor.

“İzmit’e Şahin Talus”

Bir, iki, üç, dört, beş yerden değil.

Çok yerden geldi bu mesele.

AK Parti İl Başkanı Şahin Talus, partisinin İzmit Belediye Başkan Adayı olacakmış.

Düşündüm, düşündüm. Hayret ettim.

AK Parti’nin aktif bir il başkanı, ilçe belediye başkan adaylığına neden aday olsun? Ki zaten talip de değilmiş.

Görüştüğüm insanlardan edindiğim izlenim şu şekilde:

Sanki birileri Şahin Talus’u İzmit’e aday göstertmek istiyor.

Bir analiz yaptığınız zaman da Şahin Talus’un il başkanlığını bir kenara bırakın, İzmit için doğru bir aday profili olduğunu söylemek açıkçası pek de mümkün değil.

Belki bu işi dillendiren, Ankara’ya götüren kişiler, Şahin Talus’a siyasi bir tuzak kurmak istiyor olabilir.

İl başkanlığı makamını boşa çekip, oraya kendilerine uygun bir ismi oturtmak istiyordur. Kim bilir.

Zaten Şahin Talus da İzmit’e adaylık noktasında hakkında yürütülen dedikodulara karşı oralı bile değil edindiğim izlenim kadarıyla.

Kendisinin siyasi çalışmalarının ağırlık merkezi de İzmit değil.

Ki son raddede Şahin Talus, AK Parti Kocaeli İl Başkanlığı gibi bir görevi yürütürken, neden risk alıp İzmit Belediye Başkanlığına aday olsun ki? Bu riski göğüsleyeceğine pek ihtimal vermiyorum.

İpucu

Kimi tatlı peşinde, kimininse tuzu yok.

Barış Manço