Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Bakan Kıcır Kocaeli’de duyurdu! Sanayicilere 300 milyar lira kredi!

Bilişim Vadisinde gerçekleşen OSB Yıldızları Araştırması Ödül Töreninde konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kıcır, 300 milyar Lira limit tahsis edilmesi planlanan Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi’ni (YTAK) duyurdu.

Bilişim Vadisinde gerçekleşen OSB

Ülkemizde Organize Sanayi Bölgeleri’nde (OSB) faaliyet gösteren firmaları motive etmek ve onlara yeni olanaklar tanımak amacıyla, Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) tarafından organize edilen OSB Yıldızları Araştırması ödül töreni bugün yapıldı. THY Turkish Cargo ana Sponsorluğunda Gebze Bilişim Vadisi’nde gerçekleşen ödül törenine Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kıcır katıldı.

ORADAYDILAR

116 firmanın ödüllendirildiği ödül törenine Bakan Kıcır’ın yanı sıra Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Kocaeli Milletvekili Veysel Tipioğlu, ÖSBÜK Başkanı Memiş Kütükçü, KBB Başkan Vekili Mustafa Soydabaş, THY Genel Müdür Yardımcısı Turhan Özen, Bilişim Vadisi Müdürü Erkam Tüzer, KOSGEB Başkanı Ahmet Serdar İbrahimcioğlu, TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, Bakan Yardımcıları Oruç Baba İnan ve Zekeriye Coştu, gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz, Dilovası Belediye Başkanı Hamza Şayir ve ödül alan firmaların temsilcileri katıldı.

“SİZ ÜRETTİNİZ TÜRKİYE BÜYÜDÜ”

Etkinlikte ilk konuşmayı gerçekleştiren ÖSBÜK Başkanı Memiş Kütükçü, “Her zaman yanımdasınız Bize güç veriyorsunuz. Camia olarak kapınısı her zaman detlerimiler sorunlarımızla çalmıyoruz. Bugün olduğu gibi mutluluğumuzun da paylaşıyoruz. Bugün bizim gurur günümüz. Ülkemizin 4 bir yanında üreten, istihdam sağlayan, arge yapan 116 firmamıza plaketlerini takdim edeceğiz. Atalarımız marifet iltifata tabi diyor. Bugün hakkı sahibine iade etmeye çalışacağız. Siz ürettiniz Türkiye büyüdü. Size ne kadar teşekkür etsek az. Ülkemizde osb olmayan ilimiz kalmadı. OSB Bölgelerimizde üretim yapan fabrika sayımız 67 bini açtı. Ülkemizin sanayi üretimini yüzde 47’sini Osb’LER gerçekleştiriyor. Bugün OSB’lerimizde kadın istihdamı toplam istihdamın yüzde 25’ine ulaştı. Sanayicilerimizi bir kez daha takdir ediyorum” dedi.

“70 İLDEN DAHA FAZLA VERGİ VERİYOR”

Daha sonra kürsüde konuşma yapan Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, “Son 21 yılda ilimiz teknoloji anlamında önemli bir seviye atlamıştır. Son dönemde bilişim ve ARGE merkezi olarak ön plana çıkıyor. Öteden yana Kocaeli bu konuda öncülük yapıyor. Kocaelimiz Türkiye’deki 70 ilden daha fazla vergi veriyor. Türkiye’de toplanan vergilerde İstanbul’dan sonra ikinci sırada yer alıyor. İlimizde her alanda yarışmaya devam ediyor. Böyle bir etkinliğin ilimizde yapılması önemli. Bu başarıda imzası bulunan tüm sanayicilere teşekkür ederim” dedi.

“KÜRESEL DENGELER YENİDEN ŞEKİLLENİYOR”

Daha sonra kürsüye çıkan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kıcır konuşmasında şu ifadeleri kullandı; “Son yıllarda Dünya, çalkantılı ve zorlu bir dönemden geçiyor, Salgınlarla, savaşlarla, ekonomik ve jeopolitik krizlerle küresel dengeler yeniden şekilleniyor. Geçmişin serbest ticaret savunucuları, korumacı politikalara yöneliyor. Ticarette yaşanan bloklaşma, tedarik zincirlerinde daralmaları ve kopmaları da beraberinde getiriyor. Bu durum küresel ticarette yeni rota arayışlarını hızlandırıyor. Bu noktada ülkemiz, son 21 yılda inşa ettiği güçlü, rekabetçi ve sürdürülebilir sanayi ve üretim altyapısı, Ar-Ge ve inovasyon ekosistemiyle güvenli bir liman oldu.

“DÜNYA BİRİNCİSİYİZ”

Nitekim birçok ülke ekonomisinin daralma yaşadığı böylesi bir dönemde bile, Türkiye büyüme trendini son 13 çeyrektir kesintisiz sürdürdü. 254 Milyar dolar ihracat ile tarihi bir rekora imza attı. Türkiye artık, sanayisi, üretim kapasitesi, Ar-Ge ve inovasyon altyapısı, nitelikli iş gücü ve üç kıtayı birleştiren stratejik konumu ile küresel bir teknoloji ve üretim üssüdür. Bir dönem en temel savunma sanayi ürünlerini bile ithal ederken bugün İnsansız Hava Aracı üretiminde dünya birincisiyiz. 60 yıllık hayalimiz, doğuştan elektrikli ve akıllı milli otomobilimiz Togg yollarda. Güneş panellerinde, ticari araçlarda, beyaz eşyada Avrupa’nın en büyük üreticisiyiz. Tam Bağımsız Türkiye yolunda emin adımlarla ve kararlılıkla yürüyoruz. 2023 yılı Yatırım Programında yer alan OSB’lerimizdeki 167 yatırım projesi için bugüne kadar 9,8 Milyar Lira harcama gerçekleştirdik.

“SANAYİ ALANINI YÜZDE 1’ ÇIKARMAYI AMAÇLIYORUZ”

OSB’lerimizde gerçekleştirilecek 316 milyar TL sabit yatırım tutarına sahip 3 bin 715 proje için bu yıl yatırım teşvik belgesi düzenledik. Bugüne kadar kalkınma ajanslarımız, OSB’lere yönelik yürütülen 496 projeye 2,9 milyar TL destek sağladı. OSB’lerimiz bünyesinde yer alan 636 Ar-Ge ve tasarım merkezi ile katma değerli üretimin yanında olduk. Son 21 yılda, OSB sayımız 192’den 353’e, OSB’lerimizde çalışan sayısı 415 binden 2,5 milyona, Üretimdeki parsel sayısı 11 binden 58 bine hep birlikte çıkardık. İhracat yapan OSB firmalarımız 10 binin üzerinde. Ülkemizde sanayi alanlarını daha da büyütmek, sanayicilerimizin yatırım yeri taleplerini en uygun koşullarda cevaplayabilmek adına yeni adımlar atmaya devam edeceğiz. Halihazırda ülke yüzölçümümüzün binde 3,5’i düzeyinde olan planlı sanayi alanlarını, ülke yüzölçümümüzün yüzde 1’i düzeyine çıkarmayı amaçlıyoruz.

“NİTELİKLİ İNSAN KAYNAĞI YETİŞTİRİYORUZ”

Hazırlamakta olduğumuz Sanayi Alanları Master Planı ile, planlı sanayi alanlarının genişleme ve kurulum çalışmalarını, tren yolu, karayolu ve liman bağlantılarıyla birlikte tasarlayacağız. Hızlı sanayileşmenin önünü açmak adına, kamu-özel iş birliğini de içeren alternatif finansman modellerini harekete geçireceğiz. Bir yandan da, sanayimizin nitelikli eleman ihtiyacını karşılayacak adımları atıyoruz. OSB’lerimizde yer alan 91 meslek lisesi ve 19 meslek yüksek okulu nitelikli işgücü ihtiyacını karşılamakta önemli rol üstleniyor.Söz konusu mesleki eğitim merkezlerinde kayıtlı öğrenci sayısı 190 bine ulaştı. Bu merkezler sayesinde sanayimizin ihtiyaç duyduğu nitelikli insan kaynağını yetiştiriyoruz.

“MODEL FABRİKALAR”

89 firmamız ve 83 Üniversitemizi eşleştirdiğimiz bu programda 10 binden fazla üniversite öğrencimiz; yapay zekâ, endüstride dijital dönüşüm ve ileri imalat uygulamaları gibi alanlarda en güncel bilgileri sektör profesyonellerinden öğreniyor. Model fabrikalarımız ile firmalarımızı verimlilik ve dijitalleşme odaklı geliştirecek öğren-dönüş programları uyguluyoruz. 4’ü OSB’lerimiz bünyesinde olmak üzere, 8 model fabrikamızda; 2 bin 500’ün üzerindeki firma, deneyimsel eğitim, proje uygulama ve öğren-dönüş programlarından faydalandı.

“TÜRKİYE OSB PROJESİ BAŞLADI”

Yeni kuracağımız 6 yeni model fabrika ile bu sayıları daha da yükselteceğiz. OSB’lerimizi “yeşil ve sürdürülebilir üretim alanlarına” da dönüştürüyoruz. Yakın zamanda Yeşil OSB Sertifikasyon Sistemini devreye aldık. Mevcut durumda 16 OSB’nin uygunluk değerlendirme süreci TSE tarafından yürütülmekte. Aynı zamanda OSB’lerimizin temel ve yeşil altyapı yatırımlarını desteklemek için Dünya Bankası ile 300 milyon dolar bütçeli “Türkiye OSB Projesi”ni başlattık.

“450 MİLYON DOLAR BÜTÇELİ PROJE”

Yol haritamızda; demir-çelik, alüminyum, çimento, kimyasallar, plastik ve gübre sektörlerinde sanayi kuruluşlarımızın teknolojik ihtiyaçlarını tespit ettik. Bunun yanında, Dünya Bankası ile 450 milyon dolar bütçeli “Türkiye Yeşil Sanayi Projesi”ni devreye alıyoruz. Bu kaynağın 175 milyon doları, TÜBİTAK tarafından, sanayinin yeşil dönüşümüne yönelik Ar-Ge ve yenilik faaliyetlerini desteklemek üzere kullandırılacak.

“HAYIRLI OLSUN”

Türkiye yatırım, istihdam, üretim ve ihracat rotasında büyümeye, kalkınma yolculuğuna devam ediyor. Cumhuriyetimizin ilk asrını geride bıraktığımız bu yıl, yeni bir geleceğin kapısını sizlerle birlikte aralıyoruz. Katma değerli üretimle kalkınan Türkiye yüzyılını sizlerle beraber inşa ediyoruz. Teknolojik ve stratejik yatırımlara odaklanan, yıllık 100 milyar Lira olmak üzere üç yılda 300 milyar Lira limit tahsis edilmesi planlanan Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi (YTAK) programı da sanayicilerimize hayırlı olsun.

“yatirimkredisi.sanayi.gov.tr ADRESİNDEN YAPABİLİRSİNİZ”

Program; yatırımcılarımızın uzun vadeli ve uygun koşullarda yatırım kredisine erişimini kolaylaştıracak. Türkiye’nin uluslararası rekabet gücünü artıracak ve milli ekonomimizin yükselişini destekleyecek. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak, teknoloji ve strateji değerlendirmesi yapacağımız, 1 milyar TL ve üzeri düzeyde yatırım projeleri için 284 üründen oluşan Stratejik Öncelikli Ürün Listesini ve 261 başlıktan oluşan Teknoloji Alanları Listesini yayımladık. Milli Teknoloji Hamlesi yolculuğumuzu güçlendirecek bu programa; 20 Aralık’tan itibaren yatirimkredisi.sanayi.gov.tr adresi üzerinden başvurularınızı bekliyoruz” dedi.