Bala Hatun'un kaç çocuğu var? Kuruluş Osman Tarihte Bala Hatun kimdir?

Bala Hatun'un kaç çocuğu var? Kuruluş Osman Tarihte Bala Hatun kimdir?

Osmanlı İmparatorluğu'nun kurucusu Osman Gazi'nin tarih sahnesinde önemli bir yer tutan eşlerinden biri olan Bala Hatun, diziler, filmler ve kitaplar üzerinden günümüzde de ilgiyle araştırılmaktadır. Peki, Bala Hatun kimdir?

Râbi'a Bala Hâtun, Osman Gazi'nin ikinci eşi olarak bilinir. Şeyh Edebali'nin kızı olan Bala Hatun, Osmanlı Devleti'nin ilk veziri Aleâddin Paşa'nın annesidir. Osman Gazi'nin tarih kaynaklarına göre, Malhun Hatun ve Râbi'a Bala Hâtun olmak üzere iki eşi olmuştur ve Alâeddin Ali Bey'in annesi olarak da bilinir.

Kuruluş Osman dizisinde, Osman Gazi'nin ikinci eşi olarak karşımıza çıkan Bala Hatun, tarihi bir figür olarak da büyük öneme sahiptir. Tam doğum tarihi bilinmeyen Rabia Bala Hatun, 13. yüzyılda yaşamış ve Osman Gazi'nin ikinci evliliğini gerçekleştirdiği isim olarak bilinir. Osman Gazi'nin ilk evliliğini Selçuklu vezirlerinden Ömer Abdülaziz Bey'in kızı Mal Hatun ile gerçekleştirdiği bilinmektedir.

Rabia Bala Hatun, Osmanlı Devleti'nin kuruluş yıllarında yaşamış bir İslam ilahiyatçısı olan Şeyh Edebali'nin kızı ve Şehzade Alâaddin'in annesi olarak tarihe geçmiştir. Rabia Bala Hatun'un mezarı, babası Şeyh Edebali'nin türbesinin yanındaki bir yerde, annesi ile birlikte bulunmaktadır. Kaynaklara göre, Rabia Bala Hatun 1324 yılında vefat etmiştir. 1289 yılında Şeyh Edebali'nin kızı Rabî’a Bâlâ Hâtun ile evlendiğinde, Osman Gazi'nin nüfuzu ve kudreti artmıştır.

Kaynak: HABER MERKEZİ