Bamya Tohumu Ne Zaman Ekilir?
Ülkemizde genellikle Anadolu’da yetiştirilen ve sevilerek tüketilen sebzelerden biri olan bamya, plantae familyasının magnoliophyta şubesinde yer alır. Sınıf olarak magnoliopsida, takım olarak malvales olan bamya, hibuscus cinsindendir. Botanik biliminde bamyanın ismi ise hibuscus esculentum olarak bilinmektedir.
Ebegümecigiller familyasında yer alan bitkinin ana vatanı Amerika ve Asya Kıtası olarak bilinmektedir. Bamya yetiştiriciliği yapmak için ilk olarak bamya tohumunun ne zaman ekilmesi gerektiği bilinmelidir. Bunun yanı sıra bamya bakımının nasıl olduğu ve özellikle dikkat edilmesi gereken noktaları da önceden bilinmelidir.
BAMYA TOHUMUNUN EKİMİ
Bamya tohumu ekmek için en ideal hava sıcaklığı on altı derecedir. Aynı zamanda toprak ısısının da on beş dereceni üstünde olması gerekir. Bamya tohumu ekimi, ekim yapılacak bölgelere göre değişiklik göstermektedir. Bunun için toprak nemi baz alınmalıdır. Hava ve toprak sıcaklığının istenilen dereceler ulaşması, toprağın tavının gelmesi bamya tohumunun ekim zamanının belirlenmesinde dikkat edilmesi gereken temel unsurları oluşturur.
Ilıman iklimlere sahip bölgelerde ve tropik iklimlerde çok yıllık bitki olma özelliğine sahip olan bamya, yüksek sıcaklıklarda daha iyi verim sağlamaktadır. Bamya genel olarak beş ila altı dereceye kadar dayanıklılık gösterse de verim oranı oldukça düşmektedir. Gece sıcaklıklarının düştüğü bölgelerde bamya, düzenli olarak ürün vermez ve bodur olarak kalır. Ülkemizde bamya yetiştiriciliği Akdeniz, Ege, Marmara ve Karadeniz bölgelerinde yapılmaktadır.
BAMYA BAKIMI NASIL OLMALIDIR?
Bamya yetiştiriciliğinde sulama ve gübreleme oldukça önemlidir. Tohum ekimi sırasında salma sulama tekniği kullanılırken, yağmurlama sulama tekniği bu sebze için tercih edilmemektedir. Nitekim yağmurlama sulama tekniği, bamya bitkisinde küllenme hastalığının meydana gelmesine neden olmaktadır. Bamya tarımı üzerinde ilk meyveler görüldükten sonra verilen su verim üzerine olumlu etkilere sahiptir. Sulama işleminin aynı zamanda yabani ot temizliğinden sonra da yapılması gerekmektedir.
Ekinler, on beş ila yirmi santim boya ulaştıklarında ikinci, iki ila üç hafta sonra ise üçüncü çapanın yapılması gerekir. Daha sonrasında ise çapa işlemine gerek kalmaz. Sulu tarım yapılacak ise çapalamadan sonra sulama işlemine devam edilmelidir. Bamya yetiştiriciliğinde en verimli sulama tekniği ise karık sulama tekniği olarak bilinmektedir.
BAMYA YETİŞTİRİCİLİĞİNDE TOPAK GÜBRELEME
Bamya yetiştiriciliğinde kullanılacak olan gübrelerin hangileri olduğuna karar vermek için ilk olarak toprak analizinin yapılması gerekir. İhtiyaç halinde ekim öncesi dekar başına yirmi beş ila otuz kilogram fosforlu gübre verilmelidir.
BAMYADA HASAT NE ZAMAN YAPILIR?
Bamya tohumu ekildikten sonra ortalama olarak kırk ila altmış gün sonra çiçeklenme başlar. Bamyanın ilk hasadı ise çiçeklenmeden birkaç gün sonra yapılmaktadır. Hasat gecikir ise bamya sertleşir. Genel olarak bamya hasadı, meyvenin normal iriliğinin üçte birine ulaşması ile yapılır. İrilik ise bamya türüne göre değişmektedir. Bu nedenle hangi tohumun ekildiğine ve o tohumdan elde edilecek olan bamyanın hangi boyuta geldiğinin iyi bilinmesi gerekir. Ancak yine de ortalama olarak bamyaların boyu 1,5 cm ile 4 cm arasında değişmektedir.
BAMYA TOHUMU EKERKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?
Bamya tohumu ekerken, tohumların üç ila beş santimetre derinliğe ve yetmiş ila seksen santimetre aralıklar ile ekilmesi gerekir. Aksi halde bitkilerin gelişimi birbirini olumsuz yönde etkileyecektir. Fide olarak bamya yetiştiriciliği yapılacaksa yine tohumlar için geçerli olan aralıklar baz alınmalıdır. Kış aylarında yapılacak olan bamya yetiştiriciliği için açık alanlar yerine seraların tercih edilmesi gerekmektedir.
Değerli NoktaGazetesi.com.tr okurları,
NoktaGazetesi.com.tr ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da NoktaGazetesi.com.tr sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar NoktaGazetesi.com.tr yorum alanında paylaşılamaz.
NoktaGazetesi.com.tr yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, NoktaGazetesi.com.tr bu sorumluluğu üstlenmez.
NoktaGazetesi.com.tr'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.