BBC’den İsraile kıyak! Ezgi’nin katilini yazamadılar
İngiliz yayın kuruluşu BBC, daha önce de benzer durumlarda olduğu gibi, İsrail söz konusu olduğunda olayları tam anlamıyla objektif bir şekilde aktarmakta yetersiz kaldı.
İsrail askerlerinin işgal altındaki Batı Şeria'da bir protestoya gerçek mermilerle müdahale etmesi sonucu, başından vurulan Türk aktivist Ayşenur Ezgi Eygi hayatını kaybetti. Nablus'taki Rafidiye Devlet Hastanesi Müdürü Fuad Nafia, başından yaralanarak hastaneye getirilen Eygi'nin tüm çabalara rağmen kurtarılamadığını açıkladı. Edinilen bilgilere göre, 1998 Antalya doğumlu olan Ezgi Eygi, @ISMPalestine gönüllüsü olarak Batı Şeria'ya 10 gün önce gelmişti.
BBC’YE BÜYÜK ELEŞTİRİ
İngiltere'nin devlet kanalı BBC'nin, Eygi'nin ölümünü sosyal medyada duyururken kim tarafından vurulduğunu belirtmemesi dikkat çekti. Ayrıca, Eygi'nin Türk vatandaşı olduğuna dair bir bilgi paylaşılmamıştı. İskoçya Başbakanı Hamza Yusuf'un da aralarında bulunduğu sosyal medya kullanıcıları, BBC'yi Eygi'nin ölümünden sorumlu olanları başlıklarında belirtmemesi nedeniyle eleştirdi. BBC, geçmişte de benzer yaklaşımlar sergilediği için eleştirilerin hedefi olmuştu. Özellikle İsrail'in Güney Afrika'ya yönelik savunmasına geniş yer veren BBC'nin üst düzey bir yetkilisi, bu yaklaşımın hatalı olabileceğini itiraf etmiş ve Güney Afrika'nın karşı görüşlerine yalnızca kısmen yer verildiğini kabul etmişti.
TUTARSIZLIK İDDİASI
7 Ekim'de Kassam Tugayları'nın "Aksa Tufanı" adıyla İsrail'e yönelik başlattığı operasyonun ardından BBC'nin haber dilinde dikkat çeken bir farklılık gözlendi. BBC News'in dünya haberlerini paylaştığı X hesabında, Gazze'deki ölümler için "died" (hayatını kaybetti), İsrail'deki ölümler için ise "killed" (öldürüldü) ifadeleri kullanıldı. 9 Ekim'de yayınlanan haberde, "Gazze'deki sağlık bakanlığına göre, İsrail'in misilleme olarak başlattığı hava saldırılarında 500'den fazla kişi hayatını kaybetti. Hamas'ın Cumartesi günü başlattığı saldırılardan bu yana İsrail'de 700'den fazla kişi öldürüldü" ifadeleri yer aldı.
ÖZÜR DİLEDİ
Ayrıca, İngiltere'deki Filistin yanlısı yürüyüşleri "Hamas'a destek" olarak nitelendirmesi büyük tepki topladı. BBC, bu tanımlamanın hatalı olduğunu kabul ederek 16 Ekim'de "yanıltıcı bir ifade" kullandığı için özür diledi.