Begonya Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
Begonya, ülkemizde de yetişebilen farklı türleri bulunan özel bir çiçektir. Yaprak begonya, yumrulu begonya, çiçekli begonya, baston begonya ve ağaç begonya gibi çeşitleri ile evleri renklendirebilir. İşte, begonya bakımıyla ilgili bazı önerileri içeren yazımız.
BEGONYA ÇİÇEĞİ NEDİR?
Begonya çiçeği, Michel Begon isimli bir botanik uzmanının adını taşıyan, doğada binlerce türe sahip, renkli ve gösterişli bir bitki ailesidir. Begonya, farklı renklerdeki çiçekleri ile dikkat çeker.
ÇEŞİTLİ BEGONYA TÜRLERİ
- Yaprak Begonya: Yumuşak etli yapraklara sahiptir ve göz alıcı renkleri ile dikkat çeker.
- Yumrulu Begonya: Kökleri yumru şeklinde olan bir türdür ve renkli çiçekleri vardır.
- Çiçekli Begonya: Evlerde en çok tercih edilen türdür ve farklı renklerde çiçeklere sahiptir.
- Baston Begonya: Uzun saplı çiçekleri olan bir türdür.
- Ağaç Begonya: Ağaç formundaki gövdesi ve büyük yaprakları ile dikkat çeker.
BEGONYA ÇİÇEĞİNİN ÖZELLİKLERİ VE ANLAMI
- Begonya çiçeği, yaklaşık 900 farklı türe sahiptir.
- Pembe, beyaz, turuncu, kırmızı, mor ve sarı renklerde çiçeklere sahiptir.
- Begonyalar; yumrulu, çiçekli ve yapraklı olmak üzere üç farklı başlık altında incelenebilir.
- Botanik sözlüklerinde begonya, hayalperestlik anlamına gelir.
BEGONYA ÇİÇEĞİNİN BAKIMI NASIL YAPILIR?
- Saksı Seçimi: Begonyalar için köklerinin büyümesine uygun, nem tutan topraklı ve delikli saksılar tercih edilmelidir.
- Konum Seçimi: Sabah güneşini seven; ancak doğrudan öğlen güneşinden korunması gereken bir bitkidir. Işığın dengeli olduğu yerler begonya için idealdir. Begonya çiçeği, rüzgar almayan ve hava akımının sınırlı olduğu ortamlarda yetişmelidir. Güneşe karşı hassas olduğu için direkt olarak güneş ışığından korunmalıdır. Çiçeklenme döneminde günde 2 saat güneş alması, bu çiçeğin büyümesini olumlu etkiler.
- Sulama: Begonyalar suyu sever; ancak su birikimini önlemek adına iyi drenajlı toprak kullanılmalıdır. Yazın sık, kışın ise daha az sulama yapılmalıdır. Begonya çiçeği, haftada 1-2 kez sulanmalıdır; ancak toprak sürekli olarak nemli tutulmalıdır. Yaprakları fısfıs ile nemlendirilmelidir. Kış aylarında bu çiçeği sulama sıklığı azaltılmalıdır.
- Isı ve Ortam: Begonyalar ılıman ortamları sever. Kışın korunmalı ve soğuktan uzak tutulmalıdır.
- Toprak Seçimi: Mineral açısından zengin, humuslu topraklar begonyalar için idealdir. Begonyalar, hem bol humuslu hem de kireçsiz toprakları tercih ederler. Tohum karışımı ya da çiçekçiden temin edilecek uygun topraklar kullanılmalıdır.
- Gübreleme: Mayıs ve Eylül ayları arasında yılda iki kez gübreleme yapılmalıdır. Kompoze gübre kullanmak begonyanın sağlıklı gelişimi için uygundur.
BEGONYA ÇİÇEĞİNİ SULAMA TEKNİKLERİ
Begonyalar hassas bitkilerdir, bu nedenle su miktarını kontrol etmek önemlidir. İyi drenajlı toprak ve delikli saksı kullanarak fazla suyun atılmasını sağlayabilirsiniz. Yazın sık, kışın daha az sulama yaparak begonyanın nem ihtiyacını karşılayabilirsiniz.
BEGONYA NASIL EKİLİR?
Begonya çiçeğini saksıya ekmeden önce humuslu ve lifli toprak kullanarak iyi bir zemin oluşturun. Begonyayı saksıya yerleştirin, üzerine toprak ekleyin ve can suyunu vererek gölgeli bir ortamda bekletin.
BEGONYA ÇİÇEĞİ NASIL ÇOĞALTILIR?
- Köklerinden Ayırarak: Köklerden filizlenen begonya ayrılabilir ve yeni saksılara dikilebilir.
- Tohumla Çoğaltma: Aralık ayında tohumlar ekilerek çoğaltma yapılabilir.
- Suda Köklendirme: Bitkiden alınan dalı suya koyarak köklendirebilir ve sonra saksıya geçirebilirsiniz.
SAKSI SEÇİMİ VE DEĞİŞİMİ
Begonyalar küçük köklü olduğu için başlangıçta küçük saksılarda yetiştirilmelidir. Büyüdükçe, ilkbaharda daha büyük saksılara aktarılmalıdır. Saksı değişimi yılda bir kez yapılmalıdır.
TEMAS VE ORTAM
Begonya çiçeği, diğer bitkiler ile temas etmemelidir. 15-18 derece sıcaklık, begonya için idealdir. Kışın 15 derecenin altındaki ortamlardan korunmalıdır.
Değerli NoktaGazetesi.com.tr okurları,
NoktaGazetesi.com.tr ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da NoktaGazetesi.com.tr sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar NoktaGazetesi.com.tr yorum alanında paylaşılamaz.
NoktaGazetesi.com.tr yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, NoktaGazetesi.com.tr bu sorumluluğu üstlenmez.
NoktaGazetesi.com.tr'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.