Bekaert’te 4 işçi hastaneye kaldırıldı

İşçilerin zam talep ettiği ve karşılanmadığı Bekaert İzmit’te 3 günden bu yana devam eden eylemlere ara verildi. Birleşik Metal İş’ten yapılan açıklamada 4 işçinin hastaneye kaldırıldığı ifade edildi.

Bekaert’te 4 işçi hastaneye kaldırıldı

Birleşik Metal İş Sendikası’nın örgütlü olduğu İzmit Alikahya’da bulunan Bekaert’te işçiler ücretlerine zam talep etmişti. Bu talebin ardından Birleşik Metal-İş Sendikası işyeri temsilcisi Selçuk Atmaca da işten çıkarılmıştı. Bu olaylar sonrasında işçiler fabrikada eylem başlatmıştı. 3 günden beri devam eden eyleme dün Kocaeli Valisi Seddar Yavuz el atmıştı. Vali Yavuz’un devreye girmesinin ardından sendika eylemlere ara verdiğini duyurdu. Öte yandan sendikadan gelen açıklamada 4 işçinin sağlık sorunları nedeniyle hastaneye kaldırıldığı belirttirdi.

“EK ZAM TALEBİNDE BULUNDUK”

İşte sendikadan yapılan açıklama: “Bekaert işçileriyle her zaman bölgemizde tanık olunan en önemli ve en zorlu hak arama mücadelelerinin yürüttük. Daha bu yılın başında grev yasağına karşı yaptığı şanlı grevle sendikal mücadelede yeni bir sayfa açtık. Grev yasaklarını tarihin çöp sepetine attık. Grevin ardından imzaladığımız toplu sözleşmeyle Bekaert işçileri önemli kazanımlar elde ettiler. Ancak ülkemizde işçi sınıfı derin bir ekonomik bir darboğazın içerisinde bulunuyor. Alınan ücret zamları yüksek enflasyon karşısında daha cebimize girmeden eriyor. Zam yağmurları, vergi adaletsizlikleri karşısında ücretimiz yalnızca borçlarımıza gidiyor, maaşımızdan geriye hiç birşey kalmıyor. Kış aylarına girerken bir nebze olsun kayıplarımızı telafi etmesi için ek zam talebinde bulunduk.

“ÖNEMLİ BİR MÜCADELE YÜRÜTTÜK”

Ne yazık ki Bekaert işverenliğinin bizlere yanıtı ise işyeri baş temsilcimizi işten çıkarmak oldu. Bekaert’te temsilcimizin işten çıkartılmasını Bekaert işçilerinin örgütlülüğüne yapılan bir saldırı olarak gördük ve gerekli demokratik tepkimizi ortaya koyduk. Dört gün boyunca fabrika içerisine kapanarak önemli bir mücadele yürüttük. Sandalyelerin üzerinde, yerlerde uyuduktan sonra üretime devam ettik. İşveren tarafından güvenlik gerekçesiyle durdurulan üretimi tüm zorluklarına, engellemelerine karşı sürdürmeye çalıştık. Bekaert işverenliği eylemin ilk gününden itibaren işçilerin yemek ve temel ihtiyaçlarına erişimini engellemiş, üretim alanlarının dışında işçilerin dinlenme imkanı bulacağı kısımları kilitleyerek işçilerin uygun koşullarda dinlenmesine ve uyumasına engel olunmuştur.

“ÜYELERİMİZİN BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ ÇÖKTÜ”

Yeterli beslenemeyen ve günlerdir uykusuz bir biçimde üretim yapmak durumunda kalan üyelerimizin bağışık sistemleri çökmüştür. Bağışıklık sisteminin çökmesiyle kronik rahatsızlığı bulunan üyelerimiz rahatsızlanmış ve hastaneye sevkleri gerçekleşmiştir. Dört üyemiz ambulansla acil olarak hastaneye kaldırılmıştır. Üyelerimizin bağışıklık sisteminin çökmesine neden olan sağlıksız koşullar nedeniyle üyelerimizde daha fazla sağlık problemlerinin ve tahribatın ortaya çıkmasına engel olmak adına fabrika içerisinde sürdürdüğümüz eylemimize ara veriyoruz. Önümüzdeki günlerde üyelerimizle yapacağımız değerlendirmelerin ardından Bekaert işçilerinin yeni yol haritasını belirleyeceğiz.

“ÖRNEK BİR MÜCADELE…”

Bekaet’te üyelerimizin hakları ve için verdiğimiz mücadele farklı biçimleriyle devam ettireceğiz. Hukuksuzca işten çıkartılan temsilcimiz, işbaşı yaparak görevinin başına geçecek, ek zam mücadelemizi de kazanımla sonuçlandıracağız. Bekaert işçileri yine örnek bir mücadele veriyor. Ortaya koyulan dayanışma, birliktelik, disiplin ve örgütlülük metal işçilerinin mücadele tarihindeki yerini şimdiden almıştır. Bu vesileyle, mücadelemizde bizi yalnız bırakmayan tüm dostlarımıza, vardiya çıkışlarında ziyaretimize gelen işçi kardeşlerimize ve basın emekçilerine teşekkür ediyoruz.”

Kaynak: HABER MERKEZİ