Bekara ev kiralamayan ev sahibine para cezası

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu bekara ev vermeyen kişiye para cezası verdi.

Bekara ev kiralamayan ev sahibine para cezası

Ankara'da yaşayan B.C.H. isimli bir kişi bir internet sitesinde gördüğü evi kiralamak için emlakçıyla iletişime geçerek anlaşmaya vardı. Emlakçı ile anlaşan kişinin karşısına ev sahibi çıktı ve bekar olduğu için kendisine evi kiralamayacağını söyledi. B.C.H ise bunun üzerine Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu'na başvurdu. TİHEK ise ev sahibine "ayrımcılık yasağını" ihlal ettiği gerekçesiyle 5 bin 958 TL para cezası verdi.

Ankara'da meydana gelen olayda evi kiralamak isteyen B.C.H.'ye ev sahibi bekar olduğu için evi kiralamadı. TİHEK'e başvuran vatandaş ise emlakçıyla yaptığı görüşmenin ekran görüntüsünü delil olarak sundu ve yazışmalarda emlakçının, "'Bekar olmasın' dedi, konuşuyoruz ev sahibi ile" mesajını attığı görüldü.

SÖZLEŞME İMZALANMADIĞINI İDDİA ETTİ

Emlakçıdan iddialara karşı yazılı görüş talep etti. Emlakçı ise sadece ev sahibi ve kiracı adayını bir araya getirdiklerini, bunun dışında ev sahibi adına herhangi bir karar veremeyeceklerini belirterek, bu konuda herhangi bir sorumluluklarının olmadığını savundu. Ev sahibi A.A.Ş. ise evin kiralanması için emlakçıyla herhangi bir sözleşme imzalamadığını öne sürdü. TİHHEK tarafından karara bağlanan başvuruda ise ev sahibine "ayrımcılık yasağını" ihlal ettiği gerekçesiyle 5 bin 958 lira idari para cezası verildi.

"AYRIMCILIK YASAĞINA AYKIRI"

TİHEK kararı Anayasa'nın 10'uncu maddesine dayandırdı. TİHEK'in kararında "Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir" hükmünün yer aldığı anlatıldı. Kararda, "Ev sahibi tarafından başvuranın medeni halinden dolayı 6701 sayılı Kanun kapsamında kamuya açık sunulan bir hizmetten karşılaştırılabilir durumdakilere kıyasla eşit bir şekilde yararlanmasının engellenerek ayrımcılık yasağına aykırı bir muamelede bulunulduğu kanaatine varılmıştır" ifadesi kullanıldı.

Kaynak: HABER MERKEZİ