Beko hangi ülkenin markası, sahibi kim?

Beko hangi ülkenin markası, sahibi kim?

Beko, Türkiye'nin köklü sanayi geçmişine dayanan ve Koç Holding bünyesinde faaliyet gösteren bir beyaz eşya ve elektronik markasıdır. Şirketin tarihçesi, Türkiye'nin 1950'li yıllardaki yeni sanayileşme sürecine dayanmaktadır.

1954 yılında kurulan şirket, Koç Holding'in kurucusu Vehbi Koç'un önderliğinde, Türkiye'ye döviz kazandıracak bir ürün arayışıyla hayata geçirildi. O dönemde, salça ve konserve fabrikası yatırımı için Bejerano ile ortaklık kuruldu. Ancak, ülkenin içinde bulunduğu koşullar nedeniyle, şirket faaliyete geçemedi. General Elektrik ampullerinin satış bayiliği fırsatı doğunca, şirket ismi Beko Ticaret A.Ş. olarak değiştirildi ve bayilik sistemiyle Arçelik ürünleri tüketicilere ulaştırıldı.

1977'de Arçelik distribütörlüğünü devreden Beko Ticaret, 1983'te Beko markası altında Türkiye beyaz eşya sektöründe faaliyet göstermeye başladı. Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu'nun yurt dışı faaliyetlerine odaklanmasıyla Beko, ihracat markası olarak belirlendi.

2000 yılında Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu'nun yapılanması sonucunda Beko, Arçelik markası ile birlikte Arçelik A.Ş. çatısı altına girdi. Beko, yurt dışına kendi markasıyla satış yapan ilk marka olma özelliğini taşıyarak "Dünya Markası" olma hedefine ulaştı. Türkiye pazarındaki başarısını uluslararası arenaya taşıyan Beko, bugün dünyanın 100'den fazla ülkesinde milyonlarca insanı markasıyla buluşturuyor.

Beko aynı zamanda birçok basketbol organizasyonuna sponsorluk yapmanın yanı sıra, 2014 yılında Barcelona'ya sponsor olarak futbol dünyasındaki varlığını da göstermiştir. Barcelona'nın formalarının sol kol kısmında 4 yıl boyunca Beko logosu yer aldı. Ayrıca, Beşiktaş ile uzun yıllara dayanan bir iş birliği ve sponsorluk ilişkisi de devam etmektedir.

Beko'nun sponsorluklarının yanı sıra, teknolojik ürünleri ve küresel başarısı, markayı dünya genelinde tercih edilen bir beyaz eşya markası haline getiriyor. Koç Holding çatısı altında gücünü artıran Beko, sürdürülebilir büyüme ve küresel etkinlikleriyle dikkat çekmeye devam ediyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ