Belçika'daki Türk hakimiyeti genişliyor! Sıra mutfakta

Belçika'da yaşayan Emirdağlılar, yörelerinin zengin yemek kültürünü, bulundukları bölgelere taşımaktan gurur duyuyorlar.

Belçika'daki Türk hakimiyeti genişliyor! Sıra mutfakta

Türk mutfağının Belçikalılar tarafından ilgiyle karşılandığını belirten gurbetçiler, çeşitli geleneksel yemeklerin yerel halk tarafından beğenildiğini ifade ediyorlar. Özellikle bamya, dolgulu köfte, sarma, patlıcan ve domates kızartması gibi yemekler, Belçika'da Türk mutfağının tanıtılmasında önemli rol oynuyor. Bu durum, Türk mutfağının uluslararası alanda kabul görmesinin ve farklı kültürler tarafından takdir edilmesinin güzel bir örneği. Emirdağlı gurbetçiler, hem yöresel yemeklerini tanıtarak hem de kültürel bağlarını koruyarak, Belçika'daki topluluklara katkıda bulunuyorlar.

KENDİ KÜLTÜRLERİNE SAHİP ÇIKIYORLAR

Afyonkarahisar'ın Emirdağ ilçesi, kış aylarında yaklaşık 42 bin olan nüfusuyla sakin bir atmosfere sahipken, yaz aylarında yurt dışında yaşayan gurbetçilerin dönüşüyle nüfusu 200 binleri geçiyor. Belçika, Fransa, Hollanda ve Almanya gibi ülkelerde yaşayan Emirdağlılar, yaz mevsiminde memleketlerine dönerek hasret gideriyor ve ilçede hareketli günler yaşanıyor. Bu gurbetçiler, kültürel bağlarını koruyarak ve kendi yöresel yemeklerini tanıtarak, bulundukları ülkelerde kültür elçisi rolü üstleniyorlar. Belçika'da 1960'lı yıllarda göç eden Emirdağlılar, açtıkları restoranlarda bamya, yumurtalı pide, bükme, dolgulu köfte, sarma ve kızartma gibi yöresel yemekleri sunarak yerel halkın damak tadını değiştirmeye devam ediyor.

BELÇİKALILARDAN TÜRK YEMEKLERİNE ÖVGÜ

Brüksel'de 20 yıldır market işleten esnaf Uğur Kalender, bu kültürel etkileşimi vurgulayarak, "Biz orada bazı damak tadımıza uygun Belçika yemeklerini tüketebiliyoruz. Onlar da bizim yemeklerimizi yiyorlar. Lokantalarımıza Belçikalılar gelip bamya, dolgulu köfte, sarma, patlıcan ve domates kızartması gibi yemeklerimizi tüketiyor. Tanıdıklarım Belçikalılara yemeklerimizi nasıl bulduklarını sorduğumda, çok beğendiklerini söylediler" dedi. Bu etkileşim, hem Türk mutfağının uluslararası arenada tanınmasını sağlıyor hem de Emirdağlı gurbetçilerin memleketlerini ve kültürlerini yaşatmalarına olanak tanıyor.

Kaynak: ODA TV