Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Benzine zam mı geliyor? Benzine ÖTV zammı yapılacak mı?

Araç sahiplerini üzecek bir

Araç sahiplerini üzecek bir gelişme yaşanıyor. Petrol fiyatlarındaki düşüşe rağmen, benzin, motorin ve otogaz fiyatlarındaki ucuzlamaya dair umutlar kısa süreli görünüyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, akaryakıtta Özel Tüketim Vergisi’ni (ÖTV) 5 katına kadar artırma yetkisi verilmişti. Bu yetki kullanılmasa bile akaryakıta yeni bir ÖTV zammı geliyor. Zammın en az 2.5 TL olacağı hesaplanıyor. Erdoğan’ın yetkisini kullanması durumunda ise zammın 9 TL’yi bulabileceği belirtiliyor.

Temmuz ayında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla akaryakıt fiyatlarındaki ÖTV tutarlarında artış yapılmıştı. Bu artışın ardından motorin litre fiyatına 5 TL, benzin litre fiyatına ise 6 TL zam gelmişti. Benzinin litresi 28 liradan 34 liraya, motorinin litresi ise 26.32 liradan 32.32 liraya yükselmişti.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, akaryakıt mamullerinden alınan ÖTV’nin artırılması için çalışmalara başladı. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yetkisini kullanmaması durumunda dahi akaryakıta rekor bir ÖTV zammı gelmesi bekleniyor. Zammın en az 2.5 TL olacağı öngörülüyor. Ancak Erdoğan’ın yetkisini kullanması durumunda bu artışın 9 TL’yi bulabileceği ifade ediliyor.

Benzin, motorin ve otogazda, alkol ve sigarada olduğu gibi 6 ayda bir üretici enflasyonu oranında otomatik bir zam uygulanıyor. Ocak ve Temmuz aylarında benzin ve motorine alınan vergi otomatik olarak artırılıyor. Yıl sonuna kadar ÖTV tutarları benzinde 7,526 TL, motorinde 7,055 TL ve otogazda (LPG) 5,778 TL artırılacak. KDV dahil edildiğinde pompa satış fiyatları da yükselecek. Benzinin litre fiyatına 9,03 TL, motorine 8,47 TL ve otogaza 6,93 TL vergi zammı gelecek. Erdoğan’ın bu yetkisini kullanıp kullanmayacağı ise merak konusu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın daha önce imzaladığı kararla, 15 Temmuz 2023 tarihinde litre başına benzinde 2,52 TL, motorinde 2,05 TL olarak uygulanan ÖTV, hem benzinde hem de motorinde 5 TL artırılmıştı.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fatih Ürek'in sunduğu gündüz kuşağı
Sıradaki Haber 27 Eylül Fatih Ürek Gelin Görümce Kim Elendi? Fatih Ürek İle Gelin Görümce 100.000 TL Kim Aldı? 27 Eylül Fatih Ürek Gelin Görümce Puanları