Beyaz Penye Kırmızı Şort ve 19 Mayıs

Göksel Ali Argun

Göksel Ali Argun

Tüm Yazıları

...

1984 yılıydı… İsmetpaşa Stadı’ndaydık. Arkadaşım Bülent Onat, bank vaziyeti almış ben de üstüne çıkıp ayakta ellerim "V" şeklinde yukarı kaldırarak şeref tribününe döndüğümde herkes ayakta alkışlıyordu…
Coşkulu bağırmalar vardı… Müthiş bir duyguydu… Gol atmışçasına keyifliydi… İsmetpaşa Stadı’nın tamamı doluydu… Binlerce kişinin önünde, omuzlarda en yukarı yükselirken, devamında16 kişilik yelpaze hareketiyle en yukarda “Türk Bayrağını” açarak günün bütün anlamını bugünlere taşımıştık…
Futbolculuğumda bu kadar kalabalık bir seyirci önünde oynamadım ama bu farklı bir duygu ve gerçekten çok büyük bir gururdu...

Kırmızı şort, beyaz penye ile "19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı" kutlamasına katılmıştık. İzmit orta Okulu 3. sınıfındaydık Arkadaşım Bülent şimdilerde İzmir Urla'da çevre mühendisi olarak görev yapıyor… Bir dönem Kocaelispor altyapısında da kısa bir süre beraber oynamıştık. Sporcu ve atletik olmamızdan dolayı beden eğitimi öğretmenimiz bizi kısa sürede seçmişti.

ARTIK BAYRAM KOMİTESİNİN BAŞINDAYDIM

Sonrasındaki yıllarda neredeyse bütün bayramlara katıldım… Hala bu törenlerde görev almaktan büyük gurur duyuyorum. O günlerin öğretisi olmalı…Öğretmenliğe başladığım ilk yıllarda Osman Ömerbeyoğlu hocam (Göbek Osman) ısrarla beni “Bayram komitesine” yazmış ve öğrencilikte statta olan ben, daha sonra organizasyon ve kutlama komitesinin başında olmaya başlamıştım. Yıllarca statlarda kutladığımız, gündüz ve gece yapılan müthiş bayram kutlamalarına imza attık.

SAMSUN’A ÇIKIŞ

19 Mayıs 1919 "Ya İstiklal ya Ölüm!” düşüncesiyle yürütülen Türk Kurtuluş savaşının başlangıcı olarak tarihe geçmiştir. Mustafa Kemal, Bandırma vapuru ile Samsun'a çıkmış ve bugün itilaf devletlerinin işgaline karşı Türk Kurtuluş savaşının başladığı gün kabul edilmiştir. Atatürk, bağımsızlık ve aydınlanma meşalesini yaktığı bu günü Gençlik ve Spor Bayramı olarak Türk Gençliğine armağan etti.

19 Mayıs tarihçesi

Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı ilk defa 1926 yılında Gazi günü adı altında Samsun’da kutlanmış, 24 Mayıs 1935’te “Atatürk Günü” adı altında resmiyet kazanmıştır. Beşiktaş’ın girişimleri ile Fenerbahçe stadında kutlanan ilk 19 Mayıs, Galatasaray ve Fenerbahçeli yüzlerce sporcunun katılımıyla bir spor günü haline gelmiştir. Bu organizasyondan bir süre sonra gerçekleşen spor kongresinde söz alan Beşiktaş kurucu üyesi Ahmet Fetgeri Aşeni, kutlanan Atatürk Günü’nün tüm gençliğe mal edilebilmesi için "19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı" adı altında her yıl yapılmasını teklif etmiştir. Kongrede oylanan bu öneri kabul edilmiş ve Atatürk 'ün de onayıyla da yasalaşmıştır.

20 Haziran 1938 tarihli kanunla "Gençlik ve Spor Bayramı "adını almıştır.

Atatürk'ün doğumunun yüzüncü yılı olan 1981’de Milli Güvenlik Konseyi kanun çıkararak bu yılı “Atatürk Yılı” kabul ve ilan etmiştir. Kutlamalar kapsamında "Gençlik ve Spor Bayramı"nın adı da "Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı" olarak değiştirilmiştir. Milli değerlerimizin ve Milli mücadelelerimizin anlamı olan bu bayramlarımızı yeniden statlarda daha coşkulu kutlanmasını dileyerek, milli değerlerin ışığı altında Türk İstiklalini ve Türkiye Cumhuriyeti'ni sonsuza dek koruma görevi emanet edilen Türk gençliğinin "19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı" kutlu olsun.